Stor skillnad i åldergrupper gällande låneorsak

zmarta smårutaHur mycket, varför och till vad man lånar varierar kraftigt under en livscykel. Exempelvis är det ca 33% av de yngsta (18-24år) som väljer att ta ett privatlån för att finansiera en bil. Detta medan de äldre (över 65år) främst prioriterar renovering, tandläkarbesök samt bilinköp. Allt enligt en undersökning som lånförmedlaren Zmarta genomfört.

Det är genom analyser av ”tiotusentals utbetalda lån under 2015” som Zmarta kunnat skapa den statistik som visar hur olika åldersgrupper använder sina privatlån. Hur många som använder pengarna till bilköp är något som tydligt förändrar sig ju äldre man blir. I den yngsta gruppen (18-24år) är det hela 33% av alla privatlån som tecknas för som går till finansiering av bil/motorcykel. Detta är sedan ett tal som sakta men säkert faller med åldern. I gruppen (+65) är det enbart 17%.

Däremot går Renovering och Tandläkarbesök helt motsatt riktning. När det kommer till renovering är det enbart 7,8% av de yngsta som använder lånet till detta. För gruppen +65 är det 24%. Därmed hamnar Renovering på en andraplats i denna grupp, strax efter Övrigt på 26%.

Just ”Övrigt” är generellt den orsak som de flesta lånar till. Det är flest som angett denna orsak i alla åldersgrupper, förutom den yngsta. Där är det just bilköp som ligger etta.

Att ändamålet för privatlånet förändras med åren bör knappast vara någon överraskning. Andelen unga som har en bostad att renovera är relativt liten i förhållande till de äldre grupperna. De flesta unga har inte heller råd att köpa sin första bil osv.

Det som däremot kan ses som något uppseendeväckande är att hela 9% av alla lån som tecknas i gruppen 65+ går till tandläkarbesök. Enligt Zmartas VD Björn Lander är det dettta resultat av undersökningen som är mest oväntat.

Även beloppet förändras

Det är inte bara ändamålet med lånet som förändras över tid utan även summan. Som mest lånar de mellan 35-49år vilka har ett medel på 89093kr. Summan är något som sedan faller med åren. I gruppen +65 är snittet 63395kr.

I gruppen 18-24år var snittet 63700kr. Den yngsta och äldsta gruppen ligger därmed på liknande nivå medan resterande grupper samtliga ligger mellan 80-90.000kr.

zmarta så mycket lånar vi,

Om Zmarta

Zmarta är en av Sveriges största låneförmedlare och även en av de enbart två företag som fått fulla poäng (10/10) i vår recension. Företaget har som mål att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi vilket sker genom jämförelser av kreditkort, privatlån, försäkringar och sparande. Även om de har en bred tjänst så är det just lånejämförelsen de får bäst betyg på.

Via Zmarta kan man jämföra lån från ca 20 banker och på belopp mellan 1000kr och 500.000kr. Att de erbjuder belopp ner till 1000kr gör dem något unika då de flesta låneförmedlare har en lägsta nivå på 10.000kr. Dess största fördelar är:

Gratis och snabbt – Att skicka in en låneansökan till Zmarta är gratis. Inom 24 timmar kommer de leverera låneförslag från de banker som vill erbjuda lån. Detta upp till 20 låneförslag.

En kreditupplysning – När Zmarta genomför jämförelsen tar de en kreditupplysning på låntagaren. Det är denna som bankerna tar del av och därmed tas bara en upplysning även om hela 20 banker lämnar låneförslag. Att hålla nere antalet kreditupplysningar är viktigt då detta kan vara en påverkande faktor om en lånansökan kommer att bli beviljat eller inte.

Även med betalningsanmärkning –  Även de med betalningsanmärkning kan göra lånejämförelse via Zmarta. Däremot är både belopp och amorteringstid mer begränsat. Utöver det får man räkna med en betydligt högre räntesats.

Besök Zmarta