Större skulder – Men färre som är skyldiga

Enligt Sveriges Radio hade hela 428.000 personer en skuld hos Kronofogden vid årsskiftet 2015/16. Totalsumman för skulder hos Kronofogden var vid den tidpunkten 72 miljarder. En extremt stor summa och en mycket stor summa av människor som har dragit på sig skulder som de av någon anledning inte betalat i tid.  Det handlar då om allt från lån och hyror till obetalda parkeringsböter och obetalda telefonräkningar.

Summan som finns registrerad hos Kronofogden är därmed ökande. Men samtidigt har antalet personer som har dessa skulder minskat. Trenden är därmed att skulderna ökar hos ett färre antal personer. De som är skyldiga har alltså allt större skulder. Under de två senaste åren har antalet personer som kommit till Kronofogden minskat med 6000st. Något som däremot snabbt kan ändras.

”Om räntorna går upp kan dock antalet snart börja stiga rätt fort igen”, säger Johan Krantz (Kronofogdemyndigheten) till Sveriges Radio.

Orsaken till hans uttalande är att många har stora bolån med idag mycket låga räntor. Bostadspriserna har skenat samtidigt som räntan är på historiskt låga nivåer. Det har resulterat i att många svenskar tar betydligt större bolån nu än tidigare. Skulle räntan gå upp finns därmed risken att man inte har råd att bo kvar och att det lätt uppkommer situationer då fler personer dras till Kronofogden på grund av obetalade fakturor, hyror m.m.

Troligtvis större skulder

De siffror som presenteras visar inte hela bilden av obetalda krediter i Sverige. Orsaken är att flera inkassoföretag väljer att inte dra vissa skulder till Kronofogden. De anser ibland att chansen att få tillbaka pengarna är så liten att det inte är värt att gå vidare i frågan. Enligt Krantz kan dessa skulder vara på ”många miljarder”

Källa: Sveriges Radio