Vad är ett privatlån?

 

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Ett lån kan vara ett kraftfullt ekonomiskt verktyg att ta till och kan möjliggöra saker som annars inte hade gått att genomföra. Samtidigt så finns det en del saker som är bra att veta innan man tecknar upp sig på ett lån.

Det största lånet som de allra flesta svenskar tar i sina liv är ett lån för att köpa en bostad. Men det är även vanligt att man en eller flera gånger i livet behöver låna en mindre summa pengar för att finansiera någonting. Det är här som privatlån kommer in i bilden. I den här texten kommer vi att tillhandahålla en snabb genomgång kring vad privatlån är för någonting, samt vad man bör tänka på innan man beslutar sig för att ta ett privatlån.

 

Vad är ett privatlån och vilka villkor gäller?

Ett privatlån är ett mindre lån på mellan 5000 – 50 000 (dessa summor kan variera) som går att teckna antingen via en bank eller via ett låneföretag. Räntan kan variera rätt kraftigt beroende på vem man är och hur mycket man lånar men i regel så ligger den oftast runt 5-15%. På grund av detta så är det väldigt viktigt att man jämför privatlån för att kunna hitta det lån som passar bäst för ens situation.

Ett privatlån kallas ibland även för ett blancolån. Detta har att göra med att privatlån i regel inte kräver någon säkerhet för att det ska beviljas. När man tar ett bolån så agerar bostaden som säkerhet. Här är det istället fritt fram att låna utan att man själv behöver stoppa in någon säkerhet.

 

Kreditupplysning

Däremot så kan en UC tas. UC står för upplysningscentralen och är ett kreditvärderingsföretag som används av alla Sveriges stora banker. Där kan banken få information om dig som låntagare och kan därefter ta ett beslut kring om det är en god idé att låna ut pengar till dig eller inte. Det går att ta lån utan UC, men detta för i regel med sig en högre ränta än om man vänt sig till en bank.

Vad kan ett privatlån användas till?

Ett privatlån kan användas till vad som helst. Till skillnad från ett bolån där man är tvungen att lägga pengarna på köp av bostad så finns det oftast inga liknande regler kring ett privatlån. Man bör dock vara smart med vad man använder de lånade pengarna till. Man bör aldrig låna för att konsumera, men om man till exempel behöver köpa en ny bil eller ska finansiera någonting bestående och värdeskapande såsom en renovation så kan ett privatlån agera som en smart lösning. Man behöver dock se till att ha räknat på allting för att se till att man klarar av att betala lånet.