Vad du som student kan göra ifall du blir av med ditt CSN

CSN har beslutat om vad som händer med studiebidrag om lärosäten tvingas stänga ner på grund av coronavirusets spridning.

För att sammanfatta snabbt kan man säga så här:
Om en högskola stänger så kan de studenter som fortfarande kan plugga via självstudier eller distans fortfarande nyttja studiemedel.
Men om skolan stänger ned utan de möjligheterna för studenterna kommer studenterna inte få någon tillgång till studiemedel alls.
Det här skulle leda till en förfärlig ekonomisk smäll för studenter över hela Sverige som inte har någon tid att förbereda sig inför den här livsomfattande förändringen.

I praktiken kommer det innebära att studenter kommer tvingas att ersätta sin enda inkomstkälla omedelbart utan någon som helst stöd eller hjälp av någon myndighet för att försörja sig själv.
I det här inlägget vill vi skriva om de åtgärderna du som student kan ta och vilka alternativ finns framför dig.

1: Skaffa ett jobb

Tyvärr, så är det ingen realistisk kortsiktig lösning för majoriteten av alla studenter. Men om du har kontakter kvar på en gammal arbetsplats eller står på en vikarielista någonstans kan du ringa dem för att kolla läget och se ifall du kan komma in och jobba ett par extra timmar.

Utmaningen med det här och anledningen till att det inte är särskilt realistiskt för flera studenter är:

  1. Tid

  2. Jobbmöjligheter

Skulle din högskola stängas ned, kommer du uppenbarligen inte vara ensam i din sits, det kommer att finnas ett flertal i samma stad som letar efter jobb också. Även i en vanlig arbetsmarknad kan det dröja flera veckor eller månader förrän man får ett jobb och du kommer inte att ha den tiden på dig om kylskåpet står tomt och hyran ska betalas om en vecka.
Sen har Coronaviruset (COVID-19) haft ett omfattande påverkan på svenska företag runt om hela landet. Många företags intäkter och därmed lönsamhet har fått en enorm smäll och företag stora som små har redan börjat varsla personal.

Hälsokris och finanskris

Sanningen är att du som student kliver direkt ur ett hälsokris som stänger ned din skola, till en global finanskris som stänger ned flera företag runt om världen. Företag som tar drastiska åtgärder för att överleva kommer knappast ta in ny personal just nu.
Eftersom det inte finns några som helst tecken på när coronakrisen är över är det inte så “bara” att skaffa jobb, speciellt inte när man ska ha mat bordet på bordet och tak över huvudet.

2. Spartips en fattig student på en redan ansträngd ekonomi kanske har missat

Det här låter som en väldig uppenbar tips eftersom majoriteten av studenter lever redan på en ansträngd budget som det är. Sanningen är att det är svårt att dra ned kostnader när majoriteten av studenter redan lever så snålt de kan. Det kommer tyvärr kanske vara verklighet att du som student får offra ännu mer för att få det att gå runt.

Men det kanske finns möjligheten att du har ett par dolda kostnader och utgifter som du inte känner till. Det finns flera kostnader som också går att förhandla ned i pris.
Om ditt CSN blir indragen riskerar du som student att hamna i en sits där varenda öre räknas och då krävs det extrema handlingar och uppoffringar.
Om du inte behöver ta dig till och från skolan längre behöver du inte längre åka kollektivt, du kan spara ett par hundralappar genom att inte köpa ett nytt busskort när den du har löper ut.

Panta burkar och sälja gammla kläder

Man kan även panta burkarna man har hemma om man inte redan gör det, ett annat sätt att få in lite pengar är genom att sälja kläder man inte använder eller behöver. Tjänster som Sellpy köper dina kläder som du inte längre vill behålla.

Ät upp det du har hemma istället för att äta ute eller köpa in mer mat. Det är betydligt billigare att laga mat från grunden än att köpa helfabrikat. Till exempel, att baka eget bröd kostar 10%-30% av vad det kostar att köpa i affären.

Till dig som har gymkort, det här kan också plockas bort. Träningsformer som pilates, yoga och calisthenics kan tränas hemma.

Om ditt internetpaket går att förhandla kan du spara lite genom att välja ett billigare paket, fast många har sitt internet inbakat i hyran.

Tjänster som netflix och spotify fantastiska som de må vara får också klippas helt och hållet eller så kan man välja Spotify free.

Som sagt, det är inte särskilt trevligt att skära ned på de små nöjen man har i livet, men det här handlar om överlevnad.

3 Låna av vänner och familj

Om du har vänner och familj som kan hjälpa till ekonomiskt så bör du absolut fråga ifall de kan hjälpa dig. Men precis som vi nämnde i första punkten är det väldigt sannolikt att dina nära och kära också har blivit påverkade av de socioekonomiska konsekvenserna orsakat av coronaviruset.

4 Ta ett privat studielån

Ett annat alternativ, och egentligen sista åtgärden du bör kika på är att du tar ett privatlån för att klara dig igenom stormen.

Att ta ett lån behöver som tur är inte vara så läskigt eller farligt som det låter. Det finns hundratals kreditgivare i Sverige, vissa är bra – vissa är mindre bra.

Sverigekontanter har därför samlat sveriges största och bästa kreditgivare samt även skrivet i noggrannhet just vad som gäller när man tecknar ett lån med den kreditgivaren. Läs mer här.

Låg ränta är viktigt – men inte allt.

I våra recensioner lyfter vi även fram andra punkter att titta på i val av privatlån. Kanske vill du ha betalningsfria månader eller låneskydd? Vi recenserar privatlånen helt objektivt och lyfter fram fördelar och nackdelar med de olika långivarna.

Jämför privat studielån

Vi har hjälpt tusentals med människor med att hitta ett lån som verkligen passar dem. Ska man ta ett lån bör Sverige Kontanter vara det allra första steget för att se till att du fattar rätt beslut.
Skulle du i framtiden ha svårt för att betala tillbaka ditt lån, kan du använda dig av en låneförmedlare. Med hjälp av tjänsten låneförmedling kan du snabbt jämföra över 20 bankers olika låneförslag. Tjänsten är alltid gratis och innebär att du skickar in en låneansökan till låneförmedlaren – som sedan sänder vidare den till ett flertal banker. Inom 24 timmar har du svar på ansökan.

Att ta ett lån bör som sagt vara den absolut sista åtgärden, men ska du det bör du vara så säker, trygg och påläst som möjligt. Då finns det ingen bättre alternativ än Sverigekontanter.

Ska du teckna ett privatlån är vår starka rekommendation att gå via låneförmedlare.

Jämför låneförmedlare och sänk dina lånekostnader