Var hittar jag bästa sparräntan?

Sparkonto är en sparform som många gånger hamnar utanför rampljuset. När vi pratar om investeringar är der främst aktier och fonder som kommer på tal. De har trots allt över tid presterat klart bättre än räntan du får på ett sparkonto. Speciellt med tanke på dagens låga räntor du får på ett sparkonto. 

Vad är sparränta

Även om sparkonton inte är bättre än aktier och fonder på lång sikt, är det absolut ett bra komplement till din investeringsportfölj. Ett sparkonto fungerar som en utmärkt kortsiktig investering på 1 – 3 år. Att investera på börsen under lika långt tidsintervall är betydligt mera riskfyllt. Sparkonton erbjuder låga räntor till i stort sett ingen risk alls. Besök investorunner.com/sv/sparkonto/ om du vill veta mer om vart du kan hitta den bästa sparräntan. Där kan du också läsa allt som har med sparkonton att göra, och varför det är ett bra komplement till din investeringsportfölj.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är ett skydd för dig som konsument. Skulle banken du har dina pengar placerade hos gå i konkurs, kommer staten att träda in och betala tillbaka dina pengar. Insättningsgarantin administreras av Riksgälden och täcker upp till 1 050 000 kr per kund och institut.

Det betyder att om du investerar mer pengar än vad insättningsgarantin täcker, kan du riskera att förlora det belopp som överstiger 1 050 000 kr. Skulle du exempelvis investera 1 100 000 kr i ett sparkonto, kan du förlora 50 000 kr ifall banken går i konkurs.

Vad är skillnaden mellan rörlig och fast sparränta?

Skillnaden mellan fast och och rörlig sparränta framkommer av dess namn. En fast sparränta ger ständigt samma avkastning, år efter år. En rörlig sparränta kan däremot komma att förändras på grund av många olika faktorer. Exempelvis konkurrensen på marknaden och räntemarknaden.

Det går inte att säga vilken av dessa två som är den bästa. Istället beror det helt på varje individs ekonomiska ställning och preferenser. En viktig faktor att ta hänsyn till är tid. Ju längre du är villig att låsa dina pengar, desto högre sparränta erbjuder de olika bankerna. En tumregel är att investera på ett sparkonto ifall du inte behöver användning för dina pengar inom 1 – 3 år. Har du tänkt investera längre en så bör du istället se till aktier och fonder.

Hur hittar du bästa sparräntan?

Det finns inget sparkonto som är bättre ett annat. Valet av sparkonto beror på dina egna preferenser och ekonomiska ställning. Innan du börjar investera i ett sparkonto bör du först och främst tänka igenom till vad du behöver pengarna. Planerar du på att köpa dig en bostad inom ett år? Har du tänkt att köpa en bil? Är du ute efter ett buffertsparande?

Efter att ha tänkt igenom till vad du behöver pengarna bör du läsa igenom varje enskilda sparkontos villkor. Stirra dig inte blind på vilket sparkonto som lovar dig den bästa sparräntan. Läs igenom villkoren i lugn och ro. Där hittar du nämligen information om vilken typ av ränta som erbjuds (fast eller rörlig), uttagsavgifter, och möjlighet till månadssparande.

Uttagsavgifter

Det finns många sparkonton som erbjuder en hög ränta, men till höga uttagsavgifter. Uttagsavgifterna varierar. De kan ligga på allt från 1 – 2 %. I vissa fall både lägre och högre.

Bestämmer du dig för att investera i ett sparkonto med en fast sparränta på 1 %, samt en uttagsavgift på 2 %, kommer din avkastning att urholkas rejält ifall du väljer att ta ut exempelvis hälften av sparbeloppet. Se därför till att läsa igenom noggrant det finstilta. Vilka är uttagsavgifterna?

Möjlighet till månadssparande

Vissa sparkonton erbjuder dig att endast kunna sätta in pengar vid ett enda tillfälle. Andra tillåter dig istället att kunna sätta in lite åt gången. Planerar du på att månadsspara i ett sparkonto? Då bör du se till att placera dina pengar i ett sådant som erbjuder dig möjligheten till att kunna sätta in kapital vid flera tillfällen. Läs igenom villkoren noggrant. Det är inte mycket information att läsa igenom. Vanligtvis består villkoren av 4 – 10 sidor. En lästid på ca 10 – 15 minuter.

Spara eller amortera

Spara eller amortera?

En vanlig fråga som ställs bland många småsparare är ifall man bör amortera på lån eller investera på ett sparkonto. Samma sak här. Det beror helt på varje individs finansiella ställning och preferenser. Det finns personer som har råd att vara satta i skuld under en längre tidsperiod. Andra har inte möjligheten till att bära på allt för mycket skuld, och måste därför se till att betala av det innan de kan börja spara.

Amortering kan ses som en investering i sig. Detta nämner även SvD i en intervju med Hemad Razavi, som menar på att amortering är en investering i sin framtid. Låt säga att du har ett lån på 50 000 kr efter att ha köpt dig en bostad. Låneräntan ligger på 1.2 % och du betalar 600 kr per år i ränta. Om du lyckas amortera av dessa 50 000 kr kommer du nästa år inte att behöva betala 1.2 % i ränta. Det är en direktavkastning på 1.2 %. Jämför det med en sparränta på exempelvis 0.40 % på 50 000 kr. Det blir endast 200 kr i direktavkastning.

Vem bör placera sina pengar på ett sparkonto?

Att investera i ett sparkonto ger dig en låg men säker ränta. Det fungerar som ett perfekt buffertsparande för dig som redan i förväg vet om att de inte behöver använda pengarna inom den närmaste tidsperioden. Investera aldrig pengar du plötsligt kan komma att behöva använda, då flera sparkonton har en bindningstid.

Det finns både sparkonton med längre och kortare bindningstider, vilket framgår i villkoren. Om du vet att du inte behöver använda pengarna inom den närmsta tidsperiod, är det aldrig fel att få en avkastning på dina pengar tills det att du behöver användning för dem igen. Dessutom kan det kännas säkert att ha pengar placerade på ett sparkonto som ett komplement till aktier och fonder. Speciellt under oroliga tider då det kan kännas extra oroligt att ligga investerad på börsen.