ONEA

Uppdaterad:
 • Låna  500-30.000kr
 • Låga räntekostnader på smålån
 • Möjlighet till förlängning
 • Betyg 7/10
Till ONEA

ONEA är ett mycket etablerat och stabilt företag på marknaden för smålån. De har beviljat mer än 3,5 miljoner lån sedan företaget startade och är en del av den stora finansgruppen 4FinanceGroup vilket anses vara ett av Europas ledande inom branschen.  Det märks att de har funnits länge på marknaden då de genomgående får bra betyg. Det enda som kan ses som en nackdel är att de erbjuder så stora summor som 30.000kr. Detta till räntor som förknippas med microlån.

Storlek och amorteringstid

Gällande storleken på lånet är den minsta summan man kan låna 500kr och den största 30.000kr. Även om det inte tydligt framgår på sidan så är ONEA ett microlånsföretag. Det betyder att deras avtal och villkor framförallt är uppbyggda efter små lån på någon tusenlapp.  Att ta ett lån på 30.000kr på detta företag rekommenderas absolut inte. Den som lånar 30.000kr och amorterar på ett år får en effektiv ränta på 165,90%. Det kan jämföras med Good Cash och Cash2You som har ca 30%. Detta förutsatt att man har betalningsanmärkning.  Har man inte betalningsanmärkning kan en ränta fås på 5-15% på klassiska kreditbolag som erbjuder privatlån.

Företaget får därför ett minus med tanke på att de ger större lån än vad deras ”räntenivåer” är i klass med. Att erbjuda hög ränta på smålån är idag standard. Men att erbjuda lån på 30.000kr och detta till 100% ränta känns inte helt rätt.

Amorteringstiden är mycket flexibel. Man kan välja mellan att betala tillbaka sin skuld på 1 till 24 månader vilket är mycket bra.

Storleken på lånet även beroende på ålder. För de som lånar första gången gäller följande:

20-22 år: Får låna upp till 10.000kr

23-25 år: Får låna upp till 15.000kr

27-65 år: Får låna upp till 30.000kr

66-80 år: Får låna upp till 15.000kr

3/5

Onea reklambanner

Ränta

Vilken ränta man får beror på två saker. För det första hur stort lånebelopp man vill låna och för det andra hur snabbt man vill betala tillbaka detta. Ju högre belopp och ju längre amorteringstid desto lägre ränta. Men då får man istället komma ihåg att en längre amorteringstid och högre summa ger en högre total kostnad för lånet.

Generellt ligger Onea mycket bra till gällande räntekostnader – på de klassiska microlånen.

Låna 1000kr en månad kostar 120kr

Låna 5000kr en månad kostar 640kr

Låna 5000kr tre månader kostar 1242kr

Det är när det blir de större lånesummorna som de inte längre har tillräckligt konkurrenskraftiga räntor.

Ex. Låna 10.000kr i 12 månader kostar 5970kr. Då är det betydligt bättre att välja företag som lånar ut privatlån. Detta även om man har betalningsanmärkning (ex Good Casch)

På hemsidan går det även tydligt att se vad som händer om man inte betalar i tid. Detta gällande kostnader som påminnelseavgift, dröjsmålsränta och slutligen avgifter till kronofogden.

7/10

Besök Onea

onea lånekalkylatorTa lån på ONEA

ONEA får ett mycket stort plus gällande deras tydlighet mot kunden hur lånet ska betalas tillbaka. Som visas på bilden till höger syns både räntebelopp, effektiv ränta, totalkostnad och månadsbetalning. En tydlig uppställning som är en klar fördel.

 

 

Till skillnad mot de flesta andra kreditgivarna så är det inte lånebelopp och amorteringstid som anges. I stället har Onea valt att man väljer lånebelopp och månadsbetalningar. Genom denna lösning väljs summa som behöver lånas samt en amorteringstid som exakt passar den ekonomiska situation man har. Genom att ställa reglaget på den summa som man har råd att betala varje månad anpassas amorteringstiden. Detta istället för, som hos många andra, att man ska välja amorteringstid och sedan ändra den till månadsbetalningen blir lagom stor.

Nästa steg är att uppge uppgifter om låntagaren så som personuppgifter, kontonummer, ekonomiska förutsättningar och önskat lösenord (om man inte är kund sedan tidigare).

Det snabbaste sättet att identifiera sig är sedan genom E-legitimation eller Bank-ID. För de som inte har den möjligheten finns även identifikationsmöjlighet via telefon.

Efter att ansökan är inskickad tar det bara några minuter innan företaget behandlar denna. I det fall kunden har Nordea överförs pengar direkt. Har kunden en annan bank kan det ta längre tid. Det framgår inte exakt hur lång tid men det vanliga inom överföringar är att det tar upp till en bankdag.

När det sedan är dags att betala tillbaka är ONEA noga med att påminna om detta för att man inte ska missa det och få onödiga betalningspåminnelser. Detta sker via SMS och mail.

5/5

Förlänga lån på ONEA

ONEA erbjuder smålån men utöver det även möjligheten att förlänga de lån man har. Det finns ingen gräns på hur många gånger man kan flytta fram sitt förfallodatum så man bör alltså aldrig hamna hos kronofogden för obetalda lånefakturor. Däremot bör man komma ihåg att räntan är hög på dessa lån så att skjuta fram sin avbetalning är bara en kortsiktig lösning.

onea inte lånaVarför ska man inte ta lån på ONEA?

Det är få låneföretag som anger varför man inte ska ta lån hos dem. Men att göra detta är att ta ett ansvar vilket ONEA tar. På en av sidorna på hemsidan kan man läsa att man inte bör ta lån i vissa tillfällen. Ett bra initiativ även om denna del skulle kunna utvecklas ännu mer för att hjälpa personer som satt sig i ekonomisk dålig situation. De tillfällen där de avråder till lån är:

 • Lån för att lösa andra lån
 • Överkonsumtion – Att köpa saker som personen inte har råd att köpa
 • Lån i ett tillfälle då man inte är 100% säker på att man kan amortera det enligt avtalet

Krav

ONEA uppger att följande krav måste vara uppfyllda för att man ska få låna hos dem.

 • Svensk medborgare
 • Minst 20 år.
 • Svenskt bankkontonummer och mobiltelefonnummer
 • Klarar av kreditprövning som ONEA genomför.

Det står inget om betalningsanmärkning. Detta är däremot inte något problem

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej

Slutbetyg 7

Besök Onea
Sammanfattning

Sammanfattning

 Det ONEA främst får stora pluspoäng för är dess tydlighet och att de på microlånen ligger mycket bra till i räntekostnader.

När lånet ska tecknas är det tydligt vad årsräntan är, hur mycket man måste betala per månad och hur avbetalningsplanen ser ut. Dessutom kan man tydligt se vad det kostar om man inte betalar tillbaka i tid.

Med andra ord kan ONEA sägas vara ett av de bättre microlånsföretagen på marknaden. Denna åsikt delas även av andra som skrivit recensioner av företaget.

Ett minus delas ändå ut gällande att man kan låna upp till hela 30.000kr. Att erbjuda så stora belopp till räntor som motsvarar microlån känns inte helt rätt.  I övrigt får ONEA mycket gott betyg.

Slutbetyg 7

ONEA: Betyg 7/10