Sparlån

Uppdaterad:
  • P2P-lån upp till 300.000kr
  • Låna pengar eller låna ut pengar
  • Privatlån med fast ränta
  • Betyg 7/10
Till Sparlån

låna från privatpersonerSparlån är ett av de varumärken i Sverige som erbjuder peer-to-peer lån. Det betyder att privatpersoner kan låna pengar av andra privatpersoner. Det är än så längre relativt få företag som erbjuder denna låneform vilket gör Sparlån lite unik på lånemarknaden. En till sak som gör de unika är att de erbjuder privatlån med fast ränta. Den ränta som sätts när lånet tecknas är allts fast under hela lånetiden. De allra flesta andra kreditgivare i Sverige har rörlig ränta under låneperioden.

De marknadsför sig med ” Snabbt, Tryggt och Ekonomiskt”. De är snabba och det är trygga lån (för låntagaren). Om det sedan är ekonomiskt är svårt att svara på då Sparlån faller på en punkt – tydlighet och information.

Storlek och amorteringstid

Sparlån förmedlar lån på från 10.0000kr och upp till 300.000. Det är ett ganska litet spann om man exempelvis jämför många banker som erbjuder privatlån upp till 500.000kr. Men ser man till andra företag inom peer-to-peer branschen är det ett relativt bra spann. Exempelvis kan Lendify nämnas som erbjuder 5000-300.000kr.

Den summa som lånas hos Sparlån ska betalas tillbaka på 6månader upp till 120månader. Det är bra amorteringstid utifrån lånebeloppet.

Kostar att lösa i förtid

Eftersom det är en fast ränta har företaget rätten att ta ut en ränteskillnadsersättning om lånet löses i förtid. Sparlån har valt att ta ut en avgift på maximalt 1% av kvarvarande skuld. Är skulden på 50.000kr kostar det alltså 500kr. Är det kvar kortare tid än 12 månader är maximal kostnad 0,5% kvarvarande belopp.

3/5

sparlån reklam

Ränta

Sparlån skriver att de kan erbjuda lån med effektiv ränta mellan 4,8% och 37,7%.  Att den effektiva räntan kan vara så hög beror på att det är en del kostnader som tillkommer utöver räntan. Uppläggningsavgiften är 600kr vilket är högt och utöver det tillkommer 30kr i aviavgift varje månad.

Räntan är på en normal nivå men det är synd att det är så höga avgifter. Den som lånar 10.000kr under 12 månader betalar 960kr bara i avgifter.

6/10

Ta lån via Sparlån

Att teckna ett lån via Sparlån (peer-to-peer) skiljer sig inte mot att teckna ett privatlån hos en bank eller annat kreditinstitut. Låntagaren väljer först summa som ska lånas samt hur lång amorteringstid som önskas.

När detta sker presenteras den månadskostnad som skapas om lånet beviljas och räntan blir 8%. Räntan sätts individuellt och kan därmed både vara lägre och högre än 8% men detta ger i alla fall en viss fingervisning om hur mycket låntagaren behöver betala tillbaka per månad.

Nästa steg är att uppge personuppgifter, uppgifter kring inkomst och familjeförhållande. Om låntagaren har andra lån måste även dessa nämnas. Efter att bankkonto har fyllts i kan låneansökan skickas in till Sparlån. Långivare som finns på plattformen får sedan konkurrera mot varandra för att bli den som ska finansiera lånet.

Med digital signering sker ansökan snabbt och pengarna betalas ut inom 24 timmar.

Vad händer om ingen vill låna ut?

Det står tydligt att lånet som låntagaren ansöker om visas till alla långivare och att de får konkurrera om att ge det bästa budet. Men här saknas en hel del information. Första frågan är ”Vad händer om ingen långivare ger något bud?”. Nästa fråga blir sedan ”Måste låntagaren välja lägsta budet?”

I jämförelse med Lendify så har Sparlån en bit kvar gällande information och tydlighet mot sina kunder. Detta på mer än en punkt.

3/5

sparlån låna pengar

Besök Sparlån

Låna ut pengar via Sparlån

Då Sparlån är ett P2P-lån (Peer to peer) betyder det att de summor som lånas ut är investerade av andra privatpersoner, företag eller organisationer. Det är alltså inte Sparlån som lånar ut pengarna utan de står enbart för plattformen som skapar möjlighet för utlåning av pengar mellan två aktörer.

Den som vill investera i lån hos Sparlån startar gratis ett investeringskonto hos företaget och får därefter information om hur pengarna sätts in på deras konto. Kreditexperter hos Sparlån använder pengarna för att låna ut till låntagare och räntan på detta är vinsten för investeraren. (En viss del av intäkten tar även sparlån)

Man kan välja om räntan som betalas in ska återinvesteras i andra lån eller om den ska sättas på långivarens bankkonto.

De pengar som investeras sätts alltid i minst 20 olika lån. Detta för att minska risken.

Kom ihåg att de pengar som sätts in hos Sparlån inte innefattas av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att om Sparlån skulle gå i konkurs kan den insatta summan förloras.

Hela insatta summan kan alltså förloras. Men i gengäld får man högre avkastning än på ett klassiskt sparkonto med insättningsgaranti. Detta bör alltså ses som en affärsinvestering snarare än en sparform. De själva skriver att verksamheten kommer att fortsätta även om en konkurrs skulle uppstå. Detta genom att en advokatbyrå träder in och tar över verksamheten. Men faktum kvarstår att pengarna i vissa situationer kan förloras. Detta då de inte har någon insättningsgaranti.

Det är även långivaren som tar risken att låntagaren inte betalar tillbaka pengarna. Skulle en låntagare inte betala tillbaka skulden förloras därmed en del av det insatta kapitalet.

sparlån spara

Krav

För att få ta lån hos Sparlån krävs följande:

  • Betalningsanmärkningar får inte finnas
  • Den taxerade inkomsten ska vara mer än 150.000kr per år. Det krävs även att inkomsten är fast.
  • Personen måste ha varit skriven i landet i minst tre år
  • Personen måste vara skriven på en vanlig adress och därmed inte en boxadress
  • Storleken på lånesumman får inte överstiga årsinkomsten hos låntagaren.
  • Man måste minst vara 20 år när lånet tecknas. Lånet ska även vara återbetalt innan 70 års ålder.

5/5

Slutbetyg: 7

Besök Sparlån
Sammanfattning

Sammanfattning

Den som tecknar ett privatlån vill först och främst få ett så billigt lån som möjligt. Med andra ord så låg ränta som möjligt. Vilken ränta som går att få hos Sparlån.se framgår inte vilket är en stor nackdel. Även om räntenivån varierar mellan hos olika låntagare bör en snittränta, lägsta ränta eller liknande kunna presenteras.

Just saknaden av information gör att Sparlån drar ner sitt betyg.

Sparlån skriver att de erbjuder ”Attraktiva låneprodukter”. Det är svårt att veta om det är sant eller inte då för mycket information saknas på sidan för att en tydlig objektiv bedömning ska kunna genomföras. Därmed ges även ett sämre betyg. Men det kan vara en jättebra lånelösning. Men om det så borde de vara tydligare med att förmedla detta.

Sparlån: Betyg 7/10