I senaste numret av Råd & Rön (1:2016) publicerades en artikel med titeln ”Riskfyllt alternativ till sparkonto” där man belyste att B2B-lån allt mer börjar få mark i Sverige. Ett flertal företag erbjuder lån mellan privatpersoner i Sverige vilket är vad B2B handlar om. För låntagaren är dessa lån inte så annorlunda. Det är däremot den som lånar ut pengar som tar en större risk.
Med låg ränta på bankerna lockas många att se efter andra placeringsmöjligheter. Man söker helt enkelt bättre avkastning än vad klassiska sparkonton kan göra. I dagsläget får man exempelvis ungefär 1% i ränta på ett sparkonto.
Samtidigt vänder sig allt fler låntagare till ny låneformer för att låna pengar. Det kan vara ett alternativ både när det handlar om större och mindre summor vill lånas.
Det är dessa två behoven som dessa Peer-to-Peer lån möter upp. De som vill få hög avkastning går via dessa företag och får 5-10 gånger högre avkastning mot om pengarna hade placerats på sparkonton. Exempelvis kan de som sätter in pengar hos Lendify få 3,5% i förväntad avkastning per år.
Detta skapar utlåningsmöjligheter där företagen som har dessa plattformar agerar som mellanhänder och skapar möjligheten till säker utlåning mellan privatpersoner.
Men som Råd & Rön redan tidigt nämner (redan i rubriken) är det ett riskfyllt alternativ. Något man alltså måste vara medveten om i det fall som den högre avkastningen efterfrågas. Orsaken är att de pengar som sätts in inte innefattas av den statliga insättningsgarantin. Om företaget skulle gå i konkurs får inte investerarna tillbaka sina pengar. En hög risk – för en hög ränta.
Till Råd&Rön säger Lars Malmström (Finansinspektionen) att det är mycket viktig att veta vem man egentligen gör affären med. Det värsta är om man tror att det är samma sak som att sätta in pengar på ett sparkonto.
För de som söker högre avkastning på sitt kapital kan det vara en väg att låna ut pengarna via dessa plattformer. Men man måste vara helt insatt i risken och därmed inse att de investerade pengarna helt kan förloras. I gengäld får man en ränta som är betydligt högre än på ett klassiskt sparkonto.
Men även om man väljer att välja bort den statliga insättningsgarantin finns flera olika alternativ. Dessa ger olika hög ränta vilket delvis just beror på vilken risk som tas.
4Spar – 4spar är inget B2B-företag utan erbjuder sparkonton utan den statliga insättningsgarantin för att därigenom få pengar som de i sin tur lånar ut till snabblånebranschen. I och med att de samarbetar med flera aktörer minskar risken något mot om man lägger allt sitt kapital på ett enda företag inom denna bransch (ex. Savelend).
Som bäst ränta kan 4Spar erbjuda 10%. Detta är då på tre år. På ett år kan man få 8%.
Savelend – Savelend erbjuder så kallade snabblån men detta via en P2P-plattform. Den som lånar ut pengar via Savelend kan förvänta sig en avkastning på 12% per år vilket är bland de högsta avkastningarna som går att få på dessa investeringar. Men att låna ut till snabblån via ett enda företag är också det mest riskfyllda sättet att få avkastning av de vägar som vi nämner här.
Lendify – Ger en förväntad avkastning på 3,5% på ett år. Den bästa räntan fås om man investerar pengarna på 10 år då en ränta på 8,2% är vad man kan förvänta sig. Lendify erbjuder B2B-lån på de högre summorna och har höga krav på sina låntagare. Det kan därmed jämföras med klassiska privatlån där exempelvis inte betalningsanmärkningar inte är acceptabelt.
Inget av de ovanstående alternativen innefattas av den statliga insättningsgarantin.