Nytt låneföretag förmedlar lån från privatpersoner till företag

En låneform som allt mer tar mark i Sverige är P2P– och P2B-lån. Det handlar om att privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner eller till företag. Det finns därmed inte något kreditbolag bakom utlåningen utan enbart företag som erbjuder säkra och användbara plattformar där låntagare och långivare möts. Några plattformar som finns idag är exempelvis Lendify och Sparlån.

kameo

I många länder omsätter dessa lån enorma summor och allt fler företag börjar få upp ögonen för låneformen och denna marknad som än så länge inte riktigt blommat ut i Sverige. Ett av dessa företag är Kameo som erbjuder lån från privatpersoner till företag.

Att man satsar på företagsmarknaden istället för privatmarknaden är inte helt oväntat. Enligt vissa undersökningar saknar ca hälften av alla småföretag möjligheten att få klassiska banklån. De vill låna pengar men får inte lånen beviljade av klassiska banker. Det är för att möta detta behov som exempelvis Kameo startar sin verksamhet.

Bakom Kameo står tre tunga namn inom finanssektorn. Ett exempel är Helge Lunde som var med och byggde upp Avanza Bank.

Räntan kommer sättas individuellt beroende på vilken risknivå som företaget anses vara inom. Det betyder därmed även att de privatpersoner som investerar i lånen kan välja risknivå. Antingen väljs en låg risknivå och man får en lägre avkastning eller så väljs en högre risknivå med chans på högre avkastning. Detta kan därmed till viss del liknas företagsobligationer även om likheten vacklar på vissa punkter.

Tanken är att Kameo kommer att kunna erbjuda sina tjänster i december 2016.

Fakta – Så fungerar P2P/P2B-lån

De företag som erbjuder Peer to Peer (Lån mellan privatpersoner) eller Peer to Business (Lån från privatpersoner till företag) lånar inte ut pengar, de förmedlar lån. En plattform byggs upp där låntagare och långivare kan mötas på ett smidigt, anonymt och tryggt sätt.

De som vill låna pengar skapar ett konto på plattformen och gör sedan en ansökan. Nu tar företaget (ex Lendify) emot ansökan och gör en kreditupplysning för att avgöra personens kreditvärdighet och betalningsförmåga. Därmed kan långivarna få en rättvis bild över risk på låntagaren.

Hur investeringen sker i lånen varierar däremot något. I vissa fall väljer man enbart risknivå varpå företagets personal investerar pengarna i flera olika lån utifrån vald risknivå. Man har full insyn i investeringarna men tanken är inte att man aktivt ska välja lånen själv. Den andra vägen är att långivaren kan välja lånen helt på egen hand. Man kan då investera hela sitt belopp i ett lån eller välja att investera mindre summor i många.

I och med att långivaren väljer hur pengarna ska investeras väljer man även vilken förväntad avkastning man vill ha på sitt investerade kapital. Savelend hade en genomsnittlig avkastning år 2015 på 14,8% medan Lendify marknadsför en ”historisk avkastning” på 6,38%. Det stora skillnaden är att Savelend förmedlar korta krediter medan Lendify förmedlar privatlån.