Allt fler lånar till höga räntor

Den som har god ekonomi och inte några betalningsanmärkningar kan lätt jämföra privatlån hos ett flertal aktörer och därmed hitta en låg ränta på sitt lån. Det finns ett flertal banker som erbjuder lån med ner till knappt 4% ränta. Många har även gränsen uppåt på ca 10-12%. Det är normala eller till och med låga räntesatser när det kommer till privatlån.

Men så finns det de personer som har betalningsanmärkningar och som därmed har det betydligt svårare att få lån. Dessa personer vänder sig till de få banker som faktiskt lånar ut till kunder som har betalningsanmärkningar. Men det gör de till en betydligt högre ränta. Räntan på ett privatlån kan i dessa fall ofta hamna kring 20-30%.  Just denna utlåningsverksamhet har även ökat rejält sedan föregående år. Utlåningen från de tre största bankerna inom detta segment (Blue Step, Marginalen och Svea Ekonomi) har ökat med hela 20% mot föregående år.

Vad är faran?

Den stora finanskrisen som lamslog stora delar av finanssektorn 2008 grundade sig i allt för stor utlåning. Det som skedde var att utlåning genomfördes mycket frikostigt och plötsligt satt allt för många privatpersoner med lån som de inte kunde betala tillbaka. I USA, där allt började, blev det ekonomisk kris och ett flertal person var tvungna att sälja sina bostäder då de inte hade råd att bo kvar på grund av lånen. Däremot fick de inte speciellt bra betalt för bostäderna vilket slutade med att många både blev av med hemmet och fick ha stora skulder kvar. Tanken att ”alla skulle ha möjlighet att köpa hus” var kanske god – men resultatet blev inte lyckat.

Ser man på den svenska lånemarknaden så finns det idag liknande tendensen. Att låna har blivit en slags ”rättighet” och även de som av någon anledning har betalningsanmärkning bör få låna. De får göra detta på nischbanker och till mycket hög ränta. Men de får i alla fall låna.

Orsaken

En av orsakerna till att dessa dyra lån har fått så stort fäste är, enligt SvD, just storbankernas ovilja att låna ut pengar till människor med svag ekonomi. Alla människor kan göra fel och av misstag få en betalningsanmärkning. I detta fall spelar det ingen roll vilken inkomst man har eller om man sköter sig klockrent gällande sin ekonomi. Banken säger där helt tvärt nej. De som har ett stort behov av att låna har då inget annat val än att gå till dessa dyrare alternativ. Detta gäller då både bolån och privatlån. De ligger på räntor som cirka fem gånger så höga. På bolån idag går det att få en ränta på ca 1,5%. Detta kan jämföras på bolån för en person med betalningsanmärkning på 8%. För privatlånen ligger räntan på ca 5% medan om man har betalningsanmärkning behöver betala 20-25%.

Kritik

En viss kritik har även framförts mot dessa bolag. Det handlar då om två saker. För det första att dessa banker främst vänder sig mot personer som har dålig ekonomi.  Detta i sig är inte fel men kritiken handlar då om att räntorna är så betydligt mycket högre. Det blir därmed ett sätt för bankerna att utnyttja personernas dåliga ekonomi. De har helt enkelt inte något annat val.  Utöver det har även kritik framförts gällande den marknadsföring som vissa av dessa banker för. Ett exempel är reklammejl som Marginalen Bank skickade ut i slutet av 2014. I rubriken var det tydligt att de vände sig till de som hade en betalningsanmärkning. Det i sig inget fel om reklamen skulle handla om att samla mindre och ännu dyrare krediter i ett och samma privatlån. Men så var inte fallet. I mailet kunde man sedan läsa om att pengarna som lånas skulle kunna användas till allt från att renovera kök, byta bil eller kanske en semesterresa. I detta fall uppmanade alltså banken kunderna att låna till ren konsumtion. Detta till en ränta på 15%. Något som de allra flesta banker i övrigt avråder starkt från.

Enligt Anna Hedborg, som tidigare varit socialförsäkringsminister, ”exploaterar” dessa banker de personer som har betalningsanmärkningar. Hon anser att bankerna i detta fall utnyttjar personer i denna situation och poängterar i en intervju till SvD att bägge parter i ett låneavtal faktiskt har ett ansvar. Hon lyfter även upp frågan om staten verkligen ska vara den part som driver in dessa pengar. Om en bank idag lånar ut pengar och inte får tillbaka dem kan de gå till Kronofogden och få hjälp med detta. Det är då en statlig instans som lägger pengar på att reglera skulden. Visserligen kostar den några hundra att få denna tjänst men det är långt från vad det kostar gällande arbetsinsats. Det Hedborg ställer sig kritisk mot är därmed att staten ska bekosta indrivning av lån där långivaren inte tagit sitt ansvar till fullo.

 

Källa: Svd