BlueStep Privatlån

Uppdaterad:
 •  Privatlån trots betalningsanmärkningar
 • Ränta från 4,45%
 • Låna 10,000-350,000 med Räntegaranti och låneskydd
 • Betyg 8/10
Till BlueStep Privatlån

BlueStep grundades 2005 och skriver på hemsida att de är en ” bank som förstår din situation, även om du inte har fast anställning eller en fläckfri kredithistorik” BlueStep välkomnar alla att skicka in låneansökan till dem. Men de är tydliga med att har specialiserat sin verksamhet mot en viss kundgrupp – de som annars får Nej från andra banker. Deras slogan var även under lång tid ”När banken säger nej”.

Företaget erbjuder både bolån och privatlån. Denna recension har fokus på privatlånet. Läs mer om deras bolån här.

Jämför BlueStep mot 30 andra banker – Via Freedom Financee

Storlek och amorteringstid

Hos BlueStep går det att teckna privatlån på mellan 10.000kr och 350.000kr. Det är det vanligaste spann som finns hos banker som erbjuder privatlån vilket alltså är klart acceptabelt. Men det finns upp till 600.000 på den svenska marknaden.

Däremot begränsar de utbudet av lån för de som har betalningsanmärkning. I dessa fall är maximal lånesumma 85.000kr och detta lån får då inte läggas upp på mer än 10 år.

Lånen går annars att lägga upp på mellan 1-15 år

Att begränsa summan för de med betalningsanmärkning kan ändå ses som positivt och förståeligt. Dessutom är de ett av de få företag som erbjuder privatlån trots betalningsanmärkning.

4/5

 

Räntor

Räntan på BlueStep är rörlig och individuell. I juni 2017 kunde en låntagare få som lägst ränta 4,45%. Samtidigt gick det att få privatlån med ränta under 4% på flera banker och kreditinstitut. Med andra ord ligger BlueStep högre än sina ”konkurrenter”. Men att göra denna jämförelse blir något missvisande då BlueStep främst vänder sig mot kunder som inte får lån på de andra bankerna.

Med dess slogan ”När banken säger nej” visar de just på att deras styrka ligger i att bevilja lån när andra inte gör det. Detta trots betalningsanmärkning. Men då kostar det också mer. Deras högre ränta försvarar de med två punkter. För det första att de tar en betydligt högre risk än andra banker just eftersom de bevilja lånen lättare. För det andra att de behöver lägga betydligt mer tid på varje ansökan eftersom många som lånar hos BlueStep inte har den enklaste och tydligaste ekonomin.

Finns betalningsanmärkning lånar banken ut till en ränta från 23% vilket är högt. Men i nivå med de flesta andra som lånar ut åt denna kundgrupp. Dyrt – men inte dyrare än andra.

Däremot har de även en räntegaranti som gör att man inte behöver vara orolig för att få för hög ränta. Läs mer om räntegarantin längre ner.

Med tanke på deras inriktning fås ändå ett högre betyg. Att jämföra räntan mot banker som inte tillåter betalningsanmärkningar blir missvisande.

Uppläggningsavgift tillkommer på 495kr samt aviavgift på 15kr/mån.

8/10

Blue Step privatlån reklam

Ta lån på BlueStep

Att lägga en ansökan om lån hos BlueStep är enklast via internet. Man fyller i önskat lånebelopp, återbetalningstid samt syfte med lånet. Därefter personuppgifter och civilstånd. När den egna ekonomin ska presenteras anger man sysselsättning, om några betalningsanmärkningar finns samt om man har aktuell skuld hos Kronofogden, hur man bor samt information om övriga lån.

I detta läge är det även möjligt att ange eventuell medsökandes uppgifter. Med medsökande ökar säkerheten vilket även ökar chansen att få lånet beviljat.

Här får däremot BlueStep ett minus. Väldigt många kreditgivare har någon slags uträknare som visar hur mycket det kommer att kosta per månad vilket saknas hos BlueStep. Dessa uträknare har ibland en genomsnittsränta och ibland kan man till och med testa själv genom att justera räntan via reglage.

Vilken ränta man kommer att bli erbjuden beror på flera faktorer och kan inte sägas i förväg. Men det är ändå en fördel att se vad månadskostnaden skulle bli i olika situationer. Detta inte minst eftersom det eventuellt skulle stoppa en del att ta lån när de ser att de faktiskt inte har råd att betala tillbaka.

Jämför BlueStep mot 30 andra banker – Via Freedom Financee

3/5

blue step ditt lån

Krav

Bluestep har en slogan som är ”när banken säger nej” och syftar då på att de har mer generösa regler kring vilka som får låna mot de traditionella bankerna. Detta är även sant då följande krävs för att få lån.

 • Ingen skuld hos Kronofogden
 • Maximalt 5 betalningsanmärkningar över tid. Däremot är de något otydliga på denna punkt. På deras första sida står ”Max 5 betalningsanmärkningar”. Men när man sedan läser mer om Privatlånet skriver de ”Har du fler betalningsanmärkningar än 10……kan vi inte hjälpa dig”Frågan blir stående om de beviljar lån till de som har 6-9 anmärkningar.
 • Maximalt 50.000kr i betalningsanmärkningar
 • Fast inkomst krävs på minst 12.500kr i månaden
 • Personen måsta vara folkbokförd i Sverige sedan 12 månader
 • Man ska vara folkbokförd på egen adress. Det räcker därmed inte att bo c/o eller att ha särskild postadress
 • Man måste vara minst 18 år (Detta står inte som deras grundkrav men är ett krav som gäller över hela Sverige)

Låna ut stora summor trots betalningsanmärkning?

Att det finns banker som ger privatlån (och bolån) till de som har betalningsanmärkningar kan ses som oansvarigt. Men man ska komma ihåg att alla kan göra ett misstag och missa en faktura av en eller annan anledning. Vägen till att få en betalningsanmärkning är inte speciellt lång.

Däremot kan man ifrågasätta ansvaret hos en person som dragit på sig hela fem betalningsanmärkningar. Bör en person med sådan lånehistorik få låna pengar? BlueStep tycker i alla fall det och då man ser på alternativen så är BlueStep av de absolut bästa. Det är nämligen ytterst få banker som erbjuder större privatlån eller bolån trots betalningsanmärkningar. Det är främst SMS-låneföretag som erbjuder lån men då är det betydligt mindre summor. Dessutom till en ränta som är betydligt högre än BlueStep. Har du betalningsanmärkning? Då kan mycket väl BlueStep vara det bästa alternativet.

4/5

Övrigt

 • blue step privatlån räntegarantiRäntegaranti

BlueStep har en räntegaranti som gör att man kan vara säker på att få lägsta räntan på marknaden. Skulle en låntagare hitta ett lån som har lägre nominell ränta än vad BlueStep gett på lånet hos dem sänker de räntan ner till denna nivå. Däremot är det viktigt att komma ihåg att de maximalt sänker till deras lägsta ränta. Så det kan vara lönsamt att jämföra mot andra banker både före man tar lån och efter.

För att kunna använda sig av deras Räntegaranti krävs:

 • Ett lån måste vara beviljat av BlueStep
 • Den nominella räntan är lägre hos en annan aktör på ett lån som är exakt lika stort och som jämförs med samma förutsättningar
 • Gäller enbart företag som erbjuder privatlån i Sverige
 • Den konkurrerande långivaren får inte ge rabatter på grund anställning, medlemskap eller dylikt.
 • Man måste kontakta BlueStep senast fem dagar efter att lånet hos dem beviljats för att få genom Räntegarantin.

Att erbjuda en Räntegaranti alltid bra för konsumenten. Skulle det visa sig att man hittar ett bättre alternativ räcker det med att kontakta BlueStep för att sänka sin ränta. Hittas ett bättre lån efter att dessa fem dagar löpt ut bör man ändå ta tag i sin lånesituation. Det kostar aldrig något att lösa hela lånet hos BlueStep och det är vad man bör göra och därmed flytta lånet till annan kreditgivare i det fall som lägre ränta eller bättre villkor hittas.

OBS – Det är enbart den nominella räntan som jämförs för att man ska kunna utnyttja räntegarantin. På lån hos Bluestep ingår uppläggningsavgift på 495kr och aviavgift på 15kr/mån. Kostnader som man även behöver ta hänsyn till.

 • Låneskydd

När ett privatlån tecknas man kan även välja att teckna ”Låneskydd”. Detta kan ses som en försäkring som används i de fall som man får svårt att betala lånet under en period. Om låntagaren blir ofrivilligt arbetslös, långtidssjukskriven eller avlider träder låneskyddet in. Därmed är det en trygghet mot att sitta med lån som är svåra att betala om man plötsligt får betydligt lägre inkomst.

Låneskyddet täcker då månadskostnaden för lånet. Om låntagaren avlider avskrivs hela lånet och tillfaller därmed inte dödsboet. Däremot täcks bara månadskostnaden under en begränsad period.

Om ett låneskydd tecknas är detta helt kostnadsfritt de två första månaderna. Värdet på detta beror helt på hur stort lånet är. Detta eftersom kostnaden för Låneskydd är 9% av lånekostnaden per månad. Det betyder att om ränta och amortering är 1000kr så betalar låntagaren 1090kr.

Här får däremot BlueStep ett minus. Kostnaden för låneskyddet är nämligen ovanligt högt. Det går exempelvis att jämföra mot ICA-banken som vid samma tidpunkt hade en avgift på Låneskydd på 6,45%. Överlag ligger alltså BlueStep högre i kostnader och räntor än andra banker. Men det finns tydliga orsaker vilket gör att minustecknet inte blir speciellt stort.

Betalskydd går att teckna om låntagaren är mellan 18 och 64 år, har ett privatlån hos BleuStep, bor och arbetar inom Sveriges gränser, har anställning eller driver eget företag, inte är medveten om kommande uppsägning samt är fullt arbetsför.

 • Många språk

BlueStep är en av de banker som erbjuder hjälp på flera språk än svenska. Ett flertal språk är representerade hos företaget. Däremot kan man behöva vänta någon dag på att få hjälp i de fall man vill ha hjälp på ett speciellt språk. Detta då just den handläggaren kanske inte jobbar den dagen man försöker få kontakt. Men att ha flera språk representerade är ett mycket bra.

Med räntegaranti, låneskydd och många språk hos kundtjänst fås högsta betyg. 5/5

Slutbetyg 8/10

Jämför BlueStep mot 30 andra banker – Via Freedom Financee
Sammanfattning

Sammanfattning

BlueStep marknadsför sig med slogan ”när banken säger nej”. Med andra ord bör man vända sig till andra banker först för att få bättre ränta. Men säger de nej är BlueStep ett av de bättre alternativen. Det är ett av de bästa alternativen om man har många smålån (sms-lån) och vill baka ihop dessa till ett större privatlån med totalt lägre kostnad. Detta inte minst om man har betalningsanmärkningar. BlueStep är inte alltid billigast – det säger det inte heller. Men för de med en svag ekonomisk situation kan de vara billigast.

Betyg 8/10

BlueStep Privatlån: Betyg 8/10