Bank Norwegians kreditkort har visst avgifter

bank norwegian avgifterUnder några veckor i april har Bank Norwegian marknadsfört sitt kreditkort via Facebook och i annan digital media. Detta med följande meningar:

”Få vårt kreditkort utan årsavgift. Du får bonus på allt du handlar. Ingen avgift på varuköp, varken i Sverige eller utomlands. Upp till 100.000kr kredit”

Beroende på hur man tolkar begreppet ”avgifter” kan marknadsföringen anses vara helt korrekt – eller missvisande. Vi reder ut begreppen.

Få vårt kreditkort utan årsavgift…

Ja, kreditkortet från Bank Norwegian är ett av de kreditkort som inte har någon årsavgift alls. Det är gratis att ansöka om kortet och man behöver aldrig betala någon årsavgift. En klar fördel då många andra kort kostar 250-500kr per år. Det finns ett flertal gratis kreditkort i Sverige men inte speciellt många som både är gratis och har bonus på alla inköp.

Du får bonus på allt du handlar…

Ja, samtliga inköp som sker med kortet ger poäng. Antal poäng motsvarar 1% av det belopp man handlar för. Den som handlat för 10.000kr en månad får därmed 100 poäng på sitt kort. Hur många poäng man har samlat in går att se om man loggar in på Bank Norwegian.

Man kan även få extrapoäng genom att köpa flygbiljetter hos flygbolaget Norwegian. Om man köper LowFare-biljetter är bonuspoängen 5% av summan och är det Flex-biljetter är bonuspoängen hela 20% av summan.

Dessa poäng kan användas när man sedan vill köpa flygresor hos Norwegian. Man kan delbetala resan eller betala hela resan med dessa poäng. En person som använder detta kreditkort i vardagliga livet kommer minst få ihop till en flygresa tur och retur inom Europa per år.

För de som älskar att resa är detta ett av de bättre bonusprogrammen att ta del av. Poäng på allt – och billigare resor hos redan billiga Norwegian.

Ingen avgift på varuköp, varken i Sverige eller utomlands…

bank norwegian kreditkort storrutaPå hemsidan står det att ”Varuköp med korten är avgiftsfria” och i reklamen står det att ”Ingen avgift vid varuköp, varken i Sverige eller i utlandet”. Samtidigt framgår det på deras sida om Priser att det är ett valutapåslag på 1,75%. Detta är alltså en avgift som läggs på samtliga inköp som sker med kortet utomlands. Detta oavsett om det är varor eller tjänster.

Är kortet utan avgift vid varuköp? Som visas i tabellen nedan (tagen från deras Pris-sida) så finns ingen fast kostnad på varuköp i utlandet. Detta i likhet med de allra flesta kreditkort. Däremot så uppkommer ett valutapåslag som är på 1,75%.  Sen är det helt enkelt upp till konsumenten att avgöra om detta anses vara ”utan avgift” eller inte. Men kostnaden som uppkommer vid varuinköp utomlands är i alla fall större än om inköp sker i Sverige.

bank norwegian varuköp

Upp till 100.000kr i kredit

Ja, maximal kredit på detta kreditkort är 100.000kr. Vilken kredit som beviljas beror på de ekonomiska förutsättningarna hos den som ansöker om kortet. Det finns även möjlighet att höja (ej över 100.000kr) kreditgränsen i ett senare tillfälle om kreditvärdigheten och betalningsförmågan förbättrats.

Bank Norwegian har kontaktats för en kommentar via mail men inte svarat.

Besök Bank Norwegian