Blocketbetalning – Köpa bil på kredit

För den som vill köpa en bil finns det idag många varianter för att finansiera köpet. Framför allt nya bilar har fått en rad sätt att betala köpet de senaste åren. Du kan både köpa bilen kontant, låna till bilen med kontantinsats i ett bilmärkeslån, låna till bil utan kontantinsats och leasa bilen.

Blocketbetalning – låna till begagnad bil

En av de senaste betalningsinnovationerna är att du numera kan köpa en bil på blocket och låna till betalningen direkt på hemsidan. Lösningen kallas för en blocketbetalning och är ett samarbete Blocket och Rocker (tidigare Bynk).

Köpa begagnat på delbetalning

Hela idén är att du som kund genom Blocket ska kunna köpa saker på delbetalning eller faktura direkt i webbläsaren. Med andra ord kan du komma överens med en säljare om priset på en begagnad bil, en motorcykel, en gitarr eller något liknande och betala direkt genom ett lån.

Fördelar med lån på begagnade saker

Det här erbjudandet kommer troligen effektivisera och skapa säkrare affärer för de som säljer och köper varor på Blocket. När du kan köpa något idag och betala imorgon blir dessutom steget till att göra affär mindre än tidigare. Några fördelar med erbjudandet är:

 • Säkrare affärer mellan privatpersoner
 • Lättare att köpa saker när du kan dela upp betalningen
 • Du kan köpa dyrare saker än tidigare eftersom du inte betalar allt på en gång

Nackdelar med lån direkt på Blocket

Det finns givetvis nackdelar också, några av dem är:

 • Risken är stor att du köper mer än du har råd med
 • Oklart hur reklamationer ska hanteras när du plötsligt är skyldig Rocker pengar och säljaren går därifrån med en påse pengar direkt
 • Du glömmer att jämföra lånevillkor eftersom det är en enkel lösning

Kommer Blocketbetalning hålla i längden?

Vi har tidigare sett hur regeringen vill försvåra för betalbolagen att erbjuda krediter i e-handel.

Om den typen av lagförslag går igenom i någon form kommer det såklart kunna sätta käppar i hjulen för lånelösningar i begagnatmarknaden också. Ska man inte få köpa på avbetalning hos en e-handel med Klarna betalning kommer man antagligen inte få köpa en gammal soffa genom ett blancolån heller. Dock finns det idag inget som tyder på att den sortens lagförslag kommer drivas igenom vilket alltså gör att Blocket och Rocker har öppet mål att innovera och utveckla tjänster.

Blocketbetalning för billån upp till 100.000 kr

Till en början kommer Blocket och Rocker erbjuda lån och avbetalning för bilköp. Man kommer begränsa erbjudandet till att köpa bilar för 10.000 kr upp till 100.000 kr. Detta är givetvis ett test för att se hur marknaden reagerar, vilken typ av kunder som gör köpen, vilka risker Rocker och Bynk får in i sin låneportfölj och hur man hanterar eftermarknaden, reklamationer och så vidare. Vad som kommer hända framöver återstår att se och troligen måste man först utvärdera om det här är en bra affär innan man utvidgar till andra områden.

Ovanliga köp som skulle kunna belånas i framtiden

Om vi tillåter oss att innovera lite och gissa om hur den här tjänsten skulle kunna utvecklas i framtiden så finns det en rad olika produkter som skulle kunna finansieras med ett privatlån.

Några produkter som känns givna att komma med i raden av avbetalningar är:

 • För hemmet, Soffor och andra möbler
 • Andra fordon som motorcyklar, mopeder osv
 • Resor
 • Elektronik
 • Hobbyprodukter som dykarutrustning med mera

Några lite mer ovanliga köp som skulle kunna finansieras framöver är förstås företagsöverlåtelser och fastighetsaffärer. Här tror vi att man är ganska långt ifrån en finansiering direkt på blocket även om man idag kan köpa exempelvis ett mindre företag och låna till delar av köpeskillingen. Att paketera den tjänsten direkt på Blocket känns som ett stort steg framåt. Men vem vet..