Bolånekriget är här

Per Hammarlund skrev i en krönika i tidningen Privata affärer i Maj att ”Spelplanen på bolånemarknaden håller på att ritas om totalt med uppstickare som börjar konkurrera med jättarna.” Det är helt sant.

Spara tusenlappar

För oss låntagare så finns det många tusenlappar att spara på bolånekriget. Ett typiskt storstadspar med 5 miljoner kronor i lån och med en ränta på 1,5 procent hos någon av storbankerna kan spara 2 300 kr i månaden före skatteavdraget för räntekostnader, om de i stället väljer att hoppa på Enklas erbjudande. Det blir 27 500 kr om året.

Även för den som har ett lägre bolån så kan en omförhandling bli en bra affär för plånboken. Samma byte med ett lån på 2,5 miljoner kronor blir en kostnadsminskning på 1 150 kr i månaden.

Nya aktörer sätter konkurrensen på sin spets

De fyra största bankerna i Sverige, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea, dominerar fortfarande marknaden för bolån men har inte särskilt bra villkor för sina kunder.

Nordnet har gått ut med att man tittar på att utöka med ytterligare ett låneerbjudande och som riktar sig till en bredare krets. Det är ganska troligt att erbjudandet riktar sig till kunder som inte har ett sparande hos dem idag.
Danske Bank är en annan aktör som har tagit fram ett nytt erbjudande för bolån där du binder lånet på två år till 1,29 procent i ränta.

Ica-banken, Skandiabanken och statliga SBAB är även dem i planeringsfasen för att lansera nya låneerbjudanden.

Håll koll på de nya villkoren

Något som har skakat om marknaden för bolån ordentligt under våren var när Enkla gick ut med ett låneerbjudande på 0,95% i ränta för ett bundet bolån på 3 år. Det speciella med deras erbjudande är att det endast riktar sig till kunder som redan har ett bolån och som då kan flytta över lånet till Enkla. Dessutom skiljer de sig på ett par andra punkter.

En sak är i alla fall säker – Det är konsumenterna som tjänar på det uppblossande bolånekriget.

Kort kan nämnas att Enkla kan pressa kostnaderna för bolån och ge andra typer av villkor genom att de är ett bostadskreditinstitut. Några sätt för dem att spara in kostnader är att de inte tar in helt nya lånekunder vilket förenklar kreditprövningen och kundkontakterna.
Det som är viktigt att ha i åtanke innan du blir kund hos Enkla är att de inte garanterar att ditt bolån kan förlängas efter att det första 3-års avtalet har löpt ut. De säger själva att en ny omprövning kommer att göras och om din privatekonomi skulle ha förändrats under tiden så kan även villkoren komma att ändras.

Om du är nyskild, har blivit arbetslös eller har tagit fler lån under tidens gång så är det inte säkert att Enkla väljer att förlänga ditt lån hos dem utan du kan då behöva söka dig vidare till en ny bank. Vad som händer med ditt lån hos Enkla om bostadsmarknaden kraschar rejält och ditt hus har minskat i värde om 3 år är inget som vi har svar på idag utan endast kan gissa oss till.