Café lyfter fram kreditkortens stora fördel

Ett av Sveriges största livsstilsmagasin, Café, lyfte i slutet av sommaren upp den stora fördelen med kreditkort. I artikeln ”Det är faktiskt inte särskilt svårt att resa gratis med SAS och Norwegian” skriver Joel Linde om hur poängssystemen på flera kreditkort gör att man kan få gratis flygresor varje år.

Efter en diskussion med en amerikansk vän gällande kreditkort fick Joel Linde en tankeställare. Han hade tidigare sett kreditkort enbart som ett betalningsmedel som han själv inte prioriterat. Detta utifrån att man inte ”bör använda pengar man inte har”. Hans amerikanska vän såg det på ett helt annat sätt. För honom var kreditkortet ”gratis pengar”. Allt handlar om hur man använder sig kreditkort och om bonusprogrammen kan tas tillvara.

Åka till Paris

Diskussionen med vännen blev startskottet för honom att undersöka vad som egentligen krävs för att få ihop bonus som räcker till en flygresa till Paris tur och retur. Han valde då att testa Bank Norwegians kreditkort som ger bonus hos flygbolaget Norwegian samt Classic Credit Card från SAS som ger bonuspoäng hos detta flygbolag.

Handla allt med kortet

För att göra ett tydligt exempel räknade han med en person som har medelinkomst i Sverige. Det innebär 290 000 kr brutto och därmed ca 200 000 kr netto. Av denna summa har man räknat bort boendekostnad som är ca 25% samt ett månadssparande på 2000kr.Därmed blev det kvar 126.000kr att spendera med kortet på ett år.

Vill du åka med SAS…

sas eurobonus world alla fördelarDe poäng som samlas med kreditkortet från SAS kallas för Eurobonuspoäng. För att få en resa till en europeisk stad krävs ungefär 30.000 poäng. Poängsystemet innebär att man får 10 poäng för varje 100kr som spenderas med kortet. Det innebär därmed 0,1 poäng per krona. Under ett år kommer en person att få ihop 12.600 poäng.

Det räcker alltså inte hela vägen. Men samtidigt går det att få extrapoäng. Inköp hos SAS ger exempelvis 30 poäng, dvs 0,3 poäng per krona. De som reser en del med SAS får därmed snabbt ihop betydligt fler poäng. Även bilhyra och vissa hotell kan ge extra hög poängbonus.

Eller med Bank Norwegian?

Med kreditkortet från Bank Norwegian ges 1 poäng per 100kr som spenderas med kortet. Men även här kan man få högre bonuspoäng genom att köpa resor hos bolaget. Är det lågprisbiljetter som köps ges 5poäng och vid Flex-biljetter ges 20 poäng.

bank norwegian kortetEnligt deras uträkningar så räcker drygt 2000 poäng hos Bank Norwegian för att man ska få en tur och returresa till Paris. Detta med ett kort som är gratis att skaffa.

Välj kreditkort efter köpmönster

Som exemplet visar lönar det sig att jämföra kreditkort och välja det som har en bonus som matchar vilket köpmönster man har. Den som ibland reser med Norwegian kan med fördel välja detta kreditkort då man lätt samlar ihop poäng till en resa inom Europa genom att bara använda kortet i vardagen.