Corpia grundades redan 2012 av entreprenörerna David och Jacob Malmborg och har sen dess varit aktiva som låneförmedlare inom företagslån. De säger själva att de sen starten har förmedlat företagslån för cirka 1 miljard kronor. 2018 omsatte de 14 miljoner med en vinst på strax under två miljoner. Omsättning antyder att de under året förmedlade företagslån för cirka 250-350 miljoner kronor. Siffran kan variera då vi inte känner till Corpias avtal och arvoden från låneföretagen de samarbetar med.
Istället för att agera förmedlare väljer Corpia att klättra i värdekedjan och satsa på att själva låna ut pengar till företag. Det innebär att man förflyttar sig från att agera som exempelvis Lendo till att konkurrera med långivare som Froda.
Det är inte ovanligt att företag klättrar i värdekedjan för att öka sin lönsamhet eller för att sällar fler produkter till samma kunder. I det här fallet är det troligtvis ett sätt att ta en större del av kakan och göra affärer som är mer gynnsamma. Förhoppningsvis kan man skapa en win-win åt sig själv och åt sina kunder. Risken är givetvis att man tappar mervärdet som förmedlare, att konkurrensutsätta marknaden och ge kunderna låga räntor och bra villkor, till förmån för sina egna intäkter. Det här är dock en ren spekulation och vad som händer i slutändan återstår att se.
Som ett första steg har Corpia tagit in kapital i form av ett obligationslån. De som investerat i obligationen är bland annat Praktikertjänst, Martin Grens investeringsbolag Grenspecialisten, Case Kapitalförvaltning och Norron Asset Management, enligt Corpias eget pressmeddelande.
Genom att låna in kapital till en lägre ränta än den man lånar ut till sina kunder för gör Corpia här en affär genom att tjäna pengar på räntenettot. Det är alltså en klassisk bankmodell där man använder andras kapital och agerar mellanhand för att nå ut till företag som har behov av lån i mindre storlek.
Här väljer Corpia ett område där ganska få aktörer är aktiva och där det inte är så många företag som söker kapital. De säger själva att det finns många som erbjuder företagslån upp till 500.000 kr men över det är det inte lika många som hjälper kunderna. Både Froda och Ferratum Business erbjuder lån upp till 2 miljoner kronor. Vill man låna mer än så, exempelvis 2,5 eller 3 miljoner är det som Corpia säger, ytterst få man kan vända sig till som företag. På det här sättet väljer man också en kundgrupp där varje lån är en lönsam affär att hantera och där man inte behöver så många kunder för att använda hela obligationslånet på 150 miljoner kronor.
Lånemarknaden ständigt utsatt för konkurrens och det är inte bara digitalisering och prispress som påverkar. Flera företag köps upp, slås samman och växer genom förvärv. Exempelvis köptes Insplanet upp av Zmarta för ganska exakt ett år sedan. Kommande året kommer vi nog se en hel del förändringar som förhoppningsvis kommer öppna upp för lån med bättre villkor till dig som konsument eller företagare.