Ferratum Business – Ny kreditgivare på Sverigekontanter

ferratum b smårutaDe flesta kreditbolag som presenteras på Sverigekontanter är så kallade snabblåneföretag. Därefter kommer privatlån och sedan låneförmedlare. Endast ett fåtal är företagslån. Men nu utökas skaran med i alla fall ett kreditbolag – Ferratum Business.

Ferratum Business erbjuder företagslån på från 20.000kr och upp till 500.000kr. Det som karaktäriserar lånen hos just detta kreditbolag är att pengarna ska återbetalas inom 12 månader. En relativt kort amorteringstid med tanke på det stora belopp som kan lånas.

ferratum b reklam 2En annan sak som karaktäriserar kreditbolaget är dess höga ränta. Räntan sätts individuellt utifrån hur de avgör kreditvärdigheten hos företaget som ska låna pengar. Men från hemsidan kan ett exempel tas där en ränta presenteras på 17% för ett lån på 6 månader. Med andra ord en effektiv ränta på 34%. Utöver det tillkommer en uppläggningsavgift på 2,5% av lånebeloppet.

Det är just den höga räntan som gör att kreditbolaget får ett relativt lågt betyg.

Men företaget har även sina fördelar. Framförallt handlar det om enkelheten och snabbheten att få lån. På fem minuter har en ansökan skickats in och pengarna kan sedan fås inom 24 timmar. Det är få banker som kan jämföras med detta. De lyckas med något som kan ta banker fler veckor.

Ferratum Business ingår i Ferratum Group där bland annat FerratumBank ingår. De erbjuder snabblån och microkrediter på små belopp, med kort amorteringstid och hög ränta. Deras företagslån verkar ha stor inspiration från dessa microlån till privatpersoner.

Med personlig borgen

Det är enkelt att genomföra en ansökan till Ferratum Business och ansökan tar bara fem minuter. En av orsakerna till att ansökan går så snabbt är att kreditbolaget inte kräver att se årsbokslut, affärsplaner m.m. Självklart finns krav på de företag som vill ha lån men kraven är generellt lägre än hos de större bankerna. Orsaken är till viss del att Ferratum alltid kräver en personlig borgen för lånet.

När en låneansökan skickas in måste även en person gå i borgen för lånet. Det är ofta den person som genomför ansökan. Med borgen menas att om företaget inte klarar av att betala tillbaka sina skulder så kommer Ferratum lägga kravet på borgenären.

I och med att det finns en personlig borgen för lånet blir det betydligt lättare att få lån för företagaren.

Men detta gör även att andra alternativ öppnar sig. Den som har Enskild Firma är juridisk ansvarig för företaget och kan behöva betala med privata pengar för att täcka upp eventuella skulder. Att i detta fall teckna ett företagslån hos Ferratum kan bli onödigt dyrt. Visserligen hamnar kostnaden för lånet på företaget och blir avdragsgillt men skillnaden i räntenivå är ändå mycket stor. En privatperson som lånar 200.000 bör kunna få en ränta på under 10%. Det ska ställas Ferratum som erbjuder ca 36% årlig ränta. Då man som person i längden är lika betalningsskyldig på företagslånet som på privatlånet finns ingen anledning att välja det dyrare alternativet.