Första pantbanken till Sverigekontanter

Förra månaden publicerades den allra första recensionen av en pantbank på Sverigekontanter.se. Det är Sefina som fått betyget 8/10. Till pantbanken kan lite dyrare egendom skickas via ett speciellt paket varpå pengarna betalas ut. Att låna via pantbank är ett lånesätt som skiljer sig på flera punkter mot privatlån och andra låneformer.

De flesta som behöver låna pengar vänder sig till en bank eller ett kreditbolag. En kreditupplysning genomförs varpå låneansökan beviljas eller avslås. Men ett alternativ är att gå till pantbank och lämna någon egendom som pant för att få ett lån. Sefina är en Sveriges största pantbanker och de erbjuder även sina kunder att skicka in produkterna per post vilket gör att alla kan låna via pantbank var än man bor i Sverige.

sefina modern pantbank

Låna via pantbank över nätet

De som vill låna pengar via Sefina börjar med att fylla i en produktbeskrivning på hemsidan över den pant som önskas användas. Inom ett dygn, på vardagar, ges svar gällande pantens värde och om lån därmed kan tecknas på denna. Om lånet önskas skickas ett förbetalt paket ut där panten läggs och skickas tillbaka. Till sist sker en sista värdering, Sefina meddelar värdet, och utbetalning av lånet kan ske.

Man får alltså räkna med att det tar ett par dagar innan man får pengarna från att man bestämmer sig för att låna via Sefina. Detta främst tack vare posten leveranstider av fraktlådan till låntagaren och sedan tillbaka till Sefina.

Billigt – eller dyrt?

Det blir något skevt att jämföra Sefina mot andra långivare på Sverigekontanter. Detta utifrån att det är en pantbank och därmed inte erbjuder klassisk kreditgivning. Alla som har någon egendom som har ett andrahandsvärde på minst ett par hundra kan låna pengar, det enda som krävs är en giltig identitetshandling. Dessutom är man inte tvungen att betala tillbaka utan kan låta pantbanken sälja egendomen för att därigenom bekosta lånet.

Det finns alltså ett flertal punkter som skiljer Sefina mot klassiska långivare. Därmed blir det också svårt att jämföra räntor och avgifter. Det är två helt olika låneformer och tjänster.

Den effektiva räntan ligger kring 40 % vilket alltså är betydligt högre än på ett privatlån. Samtidigt är räntan mycket lägre än på snabblån. Det är alltså en billig låneform för de som vill låna lägre summor under ett par månader. Men framförallt är det en låneform som passar de som har svårt att få andra lån, har betalningsanmärkningar eller så dålig kreditvärdighet att enbart riktigt dyra lån erbjuds.

Fördelar:

  • Inget krav på inkomst – Ingen kreditupplysning
  • Belåna ”nästan allt som har ett andrahandsvärde”
  • Aldrig risk för betalningsanmärkning eller att du dras till Kronofogden
  • Välj själv om lånet ska återbetalas eller om panten ska säljas

Nackdelar:

  • Risk att förlora egendom man egentligen bara ville pantsätta under ett par månader
  • Låntagaren står för returavgiften för panten (200 kr)
  • Hög ränta i förhållande till privatlån

Läs mer i vår recension här