Främst medelålders män som lånar pengar – till bilar

BillånI en tidigare nyhet rapporterade vi om en Galuppundersökning som visade att det i Danmark främst var medelålders personer som lånade pengar till konsumtion. Detta är även något speglar sig i Sverige. Enligt en undersökning av låneförmedlaren Zmarta är det i Sverige främst medelålders män som lånar pengar. Detta då till bilar.

Det är lätt att tro att det främst skulle vara unga som lånar pengar. Unga som inte sparat ihop pengar under tillräckligt lång tid för att ha råd att köpa det man vill ha. Men så är inte fallet. Enligt undersökningen som Zmarta genomfört är det främst medelålders män som lånar pengar. De är generellt välbetalda och det man vill köpa är bilar.

Bortsett från att renovera bostaden är det just bilköp som ligger högst upp på listan gällande vad svensken lånar pengar till. Därefter kommer möbler och semesterresor. Sedan finns det några mer udda behov. Det är exempelvis ca 1% som lånar till bröllop. Enligt Zmarta handlar det då om lån på ca 100.000kr.

Åldersmässigt är det främst personer mellan 34 år och 64 år som tar de flesta lånen. Av dessa har 71% fast jobb och de tjänar även över snittlönen.

Undersökningen handlade enbart om privatlån och därmed var inte SMS-lån med. Om SMS-lån skulle varit med skulle genomsnittsåldern troligtvis minskat.