I artikeln ”Pumpa upp din sparränta – på bensinmacken” lyfter Svd upp att det går att få mer än dubbelt så hög ränta på kreditkorten från flera bensinkedjor än hos bankerna. Då erbjuds ett sparande med både fria uttag och med insättningsgaranti. Men det betyder inte ändå att det alltid är det bästa alternativet.
Storbankerna ger generellt ingen ränta alls på konton med fria insättningar och uttag. På listor över ”bäst sparränta” lyser storbankerna med sin frånvaro. För att få högre ränta har man behövt vända sig till så kallade nischbanker. Det är banker som inte har lika stort utbud av finansiella tjänster som storbankerna men som i gengäld kan erbjuda bättre villkor.
Ett exempel på en nischbank med högre ränta är Marginalen Bank. I mars 2017 erbjöd de 0,65% på ”3-månadersräntan”. Det betyder att pengarna är bundna under tre månader i taget. Om man valde att binda pengarna på fem år gavs en ränta på 2,05%.
Högre ränta på kreditkortet
För att få en bankränta kring 2% var man alltså tvungen att binda pengarna under flera år om man placerade de hos en nischbank. Samtidigt var det möjligt att få 2% via flera kreditkort – utan att pengarna binds alls.
Ett exempel är kreditkortet från Shell som ger 2% på insatt kapital på kortet. Man kan när som helst sätta in och ta ut pengarna och pengarna är även skyddade av insättningsgarantin.
Jämför man räntan på detta kreditkort mot nischbankernas bästa ränta är kreditkortsräntan nästan tre gånger bättre. När Marginalen erbjuder 0,65% erbjuder Shell 2%.
Varför?
Kreditkortet från Shell är gratis vilket gör att alla som blir beviljade kortet kan få denna höga ränta. Enligt Christina Söderberg på Compricer är en av anledningarna till den höga räntan att bensinbolagen därmed får kunderna att prioritera just dem när bilen ska tankas. Dessutom är det kreditkort med en kreditränta över medelnivå. En ränta som man aldrig behöver betala så länge som räkningen betalas tillbaka i tid. Väljer man däremot att skjuta upp betalningen uppstår denna något högre ränteavgift.
Finns fundamentala skillnader
Ser man enbart på räntenivån är det alltså stor skillnad mellan dessa två sparmöjligheter. Men det är mer än så som skiljer de åt, vilket även Svd belyser.
För det första krävs det att man blir beviljad kreditkortet för att man ska få tillgång till räntan. I och med att det är en kredit gör bolaget en kreditbedömning och avgör sedan om kortet ska beviljas eller inte. Detta kan ställas mot ett sparkonto hos en nischbank som kan öppnas av alla – bara man är kund hos banken.
För det andra är gränsen på korten på 15.000kr. Man kan alltså inte ha mer än den summan på kortet vilket gör det relativt begränsat för den som vill spara en större summa.
För den som har tänkt att teckna ett kreditkort kan Shells kreditkort absolut vara ett gott alternativ. Detta eftersom kortet ger så hög ränta och samtidigt ger 1% i bonus på alla inköp. Men att teckna kortet enbart för att nå en högre räntenivå är det få som gör.
Så stor skillnad gör det
En person har kreditkort från Shell och sparar 15.000kr på detta. Det ger en räntan på 300kr per år. Utöver det används kreditkortet i vardagen på inköp på i genomsnitt 10.000kr per månad. Detta ger en bonus på 1200kr per år. Sammanlagt har kortet gett 1500kr i räntor och bonus.
En annan person öppnar ett konto hos Marginalen Bank och får 0,65% i ränta. Det ger en ränta på 97,50kr. Inköp sker med Marginalen Gold kreditkort som inte har någon bonusfunktion. Sammanlagt har detta alternativ gett 97,50kr i räntor och bonusar. Visserligen har just detta kreditkort många andra fördelar men ser man enbart på räntor och bonusar blir det alltså stor skillnad