Komplett Bank gör en Collector – sätter av pengar för kundförluster

Komplett Bank är en av de större aktörerna på lånemarknaden. De har på kort tid flaggat för större avsättningar för kreditförluster. Totalt flyttar banken 105 miljoner norska kronor som förlustavsättning, något som kan göra att man kan ifrågasätta bankens affärsmodell.

Lån som kan skjutas upp i oändlighet

Efter att aktien för Komplett Bank sjunkit med hisnande 21,77% och de dessutom flaggar för att de under första kvartalet kommer göra en förlust på 15 miljoner norska kronor så kan man fråga sig hur det hela gick till. En förklaring kan ligga i bankens affärsmodell gentemot privatkunder. De flesta bankerna som erbjuder privatlån har fasta löptider på sina lån. Om kunden inte kan betala i tid kan de i vissa fall skjuta upp betalningen ytterligare mot en tilläggsavgift. Hos de flesta bankerna går detta dock endast att göra ett fåtal gånger innan skulden förfaller till betalning.

Skjut upp din lånebetalning – så många gånger du vill

Problematiken för Komplett Bank är att de tillåter att privatpersoner skjuter upp betalningarna på sina lån i princip i all oändlighet.

Vi på Sverigekontanter noterade redan 2018 att På hemsidan framgår inte hur lång den längsta återbetalningstiden skulle kunna bli.”

Risken för att banken aldrig får tillbaka sina pengar ökar således lavinartat vilket gör att de själva kan hamna i ekonomiska problem. Detta verkar nu vara fallet eftersom banken har svårt att komma upp i lönsamhet.

Ändring av erbjudandet – en nödvändighet

Efter att ha tvingats avsätta 222 miljoner norska kronor i kundförluster kan man tänka sig att det är dags att byta strategi för Komplett Bank framöver. Troligen kommer banken att endast erbjuda dessa lån med oändlig avbetalning till de mest kreditsäkra kunderna eftersom dessa lån dessutom är svåra att sälja vidare till andra aktörer på marknaden om behovet skulle uppstå.

Strategiändring i sikte?

Vi kan således räkna med att Komplett Bank ändrar sina erbjudanden för att parera ytterligare förluster. Det kvarstår dock att se om de väljer att fortsätta med sina alltför generösa erbjudanden eller om de stramar åt sin privatlånestrategi.

Svag återhämtning för aktiekursen och nytt ras

Aktien för Komplett Bank har efter raset stabiliserat sig något, men har fortfarande en negativ trend de senaste veckorna. Kursen har gått från 12,50 i januari till 7,87 norska kronor i mitten på februari 2020, ett tapp på nästan 40% på ett par veckor. Banken behöver således ta krafttag för att vända den negativa trenden framöver.

Jämför kontokrediter innan du väljer

Vi har både sett hur Komplett Bank har gjort reservationer för kundförluster precis som Collector Bank har gjort här i Sverige. Collector bank har dock inte spetsat till sitt erbjudande på det sätt som Komplett gjort men har trots det tagit höjd för en hel del kundförluster. En kundförlust innebär alltså att du som långivare inte har råd att betala ditt lån till banken.

Vi jämför 15 kontokrediter

För just kontokrediter finns det många aktörer på marknaden eftersom lånet fungerar som ett kreditkort utan själva plastkortet. Du som kund kan givetvis inte veta om den bank du anlitar kommer åka på kundförluster eller inte. Det enda du kan veta är följande:

  • Kommer du själv kunna betala tillbaka lånet, om inte ska du inte låna
  • Kan du betala tillbaka lånet ska du välja den som erbjuder dig bäst lånevillkor
  • Om din bank hamnar snett som Collector och Komplett, är de starka nog att klara sig?

För både Komplett och Collector är svaret ja, de klarar av förlusterna och går troligen ur stormen som stabilare och mer lönsamma banker på sikt. De mindre aktörerna i marknaden kan däremot ha det tuffare om de får en liknande smäll. Kom ihåg att jämföra både villkor och storlek på den bank du väljer för din kontokredit.