En mycket stor del av flygbolagen har någon slags bonussystem. Det handlar om att samla poäng vilket kan ske på olika sätt. En del bolag ger enbart poäng om inköp sker av flygbiljetter medan andra ger bonus på allt som köps in med kortet. Ett exempel är Bank Norwegian som ger 1% på alla inköp i bonuspoäng. Poäng som sedan kan användas för att köpa produkter ur deras bonusshop. Som mest kan man få 20% i bonus av inköpsbeloppet, detta då vid inköp av ombokningsbara fullprisbiljetter.
Det är alltså olika vägar man ska gå för att samla in dessa poäng. Men sen gäller det att maximera dem och använda dem på rätt sätt för att de ska räcka så maximalt som möjligt.
Några av de punkter du bör tänka på är följande:
När en flygbiljett helt och hållet ska betalas med poäng måste man ändå betala skatter och avgifter på egen hand. Därmed bör man söka efter en resa med så låga avgifter som möjligt. Med andra ord är det direktflyg som ska prioriteras.
Många gånger har resebolagen ett visst antal biljetter till olika destinationer som kan väljas för poängen. En mycket populär resa är Stockholm-New York vilket gör att bonusflygningarna denna väg ofta är slut fort. Var ute i god tid och planera din resa!
Hos bland annat SAS kostar en resa alltid lika mycket i bonuspoäng. Däremot kan det variera kraftigt gällande vad biljetten kostar i pris. Den som vill maximera poängen ska därmed åka när det är högsäsong eftersom man spar mest på detta. Däremot är det även då som det är svårast att få tag på bonusbiljetter.
Det är inte bara på flygbiljetter som flygbolagen kör kampanjer. Det förekommer även på bonusresor. Det kan exempelvis vara att det kostar 40% mindre under en viss period. Självklart blir det billigare att använda dessa kampanjer.
Det kan vara lockande att få en resa gratis. Men gratis är det aldrig. Resenären får nästan alltid betala skatter och avgifter. Det kan skilja rejält och ibland är det inte speciellt mycket billigare att flyga ”gratis” med en bonusresa än en vanlig flygbiljett.
Ett exempel som nämns av tidningen Privata Affärer är British Airways och deras poängsystem British Airways Avios. För 40.000 poäng kan man få en gratis resa till USA från Stockholm. Men samtidigt får man betala avgifter på ca 3100kr. Den som jämför kan däremot hitta en resa till USA hos samma flygbolag och på samma datum för ca 3500kr. Att betala 40.000 poäng för att spara 400kr är inte en rekommendation. Självklart kan detta även variera beroende på datum. Detta ska alltså enbart ses som ett exempel.
Det är tuvärr så att många resenärer vittnar om att de inte får alla poäng som de har rätt till. Detta inte minst när det kommer till biluthyrning. De stora biluthyrningsföretagen har avtal med flygbolagen vilket gör att man även ska få poäng på biluthyrning. Enklast är att spara flygbiljetter och kvitton på hyrbilen.
För att maximera bonusar kan det vara värt att vara med i flera olika bonusprogram. De som reser mycket kan även tjäna på att jämföra de olika bonusprogrammen för att se vilket som är mest fördelaktigt beroende på var man främst flyger.
Det finns ett flertal kreditkort som både ger bonus på flygbiljetterna och på allt annat som köps in med kortet. Bonus som omvandlas till poäng som sedan kan användas till inköp av flygbiljetter. Bara genom att använda kreditkortet i vardagshandeln samlas poäng till kommande semesterresor.
Källa: Privata Affärer
Norwegian – Ett kreditkort som ger bonus på alla inköp som sker med kortet. Detta ger poäng som sedan växlas in i en poängshop. Fördelen ligger i att man får poäng på allt. Nackdelen att poängen enbart går att använda i denna shop. Ett gratis kreditkort som man får bonuspoäng på som ”startbonus”. Mycket fördelaktigt för den som åker med Norwegian.
Läs mer i vår recension
Marginalen Traveller – Så fort man handlat för 7kr med detta kreditkort ges 1 poäng. Poängen används sedan i deras shop och kan växlas mot resor eller reserelaterade prylar. Ger även en mycket kraftig reseförsäkring.
British Airways Visa – Med välkomstbonus, dubbel bonus om resor hos British Airways bokas samt bonus på samtliga inköp med kortet är detta ett mycket bra resekreditkort. I alla fall om man vill resa med just detta företag.
Läs mer i vår recension
SAS Eurobonus World – För varje 100kr som spenderas med kortet ges 10 Eurobonus poäng. Dessa poäng används i SAS Eurobonus Shop för att köpa flygbiljetter hos SAS. Det går även att använda dem för att delbetala resor eller köpa andra reserelaterade produkter. Ett annat kort som även ger Eurobonuspoäng är Skandiakortet. Kunder hos Skandia kan tjäna en hel del poäng med detta kort.