Vad är Pengar – Andreas Cervenka

vad är pengarAndreas Cervenka har blivit en av de mest uppskattade krönikörerna på Svenska Dagbladet. Med knivskarp retorik och pedagogiska förklaringar leder han läsaren in i den ekonomiska djungeln som innefattar allt från oändliga bonusar till företagsledare, minusränta och skuldkriser.

Till skillnad mot många andra böcker inom ekonomi så ser Cervenka på helheten. Här presenteras inte några privatekonomiska råd utan stilen i boken är i likhet med hans krönikor lättsam, övergripande och systemkritisk. En fråga som han återkommer till är varför så mycket sätts på spel i en ekonomi som annars skulle kunna vara stabil. Där finns även likheten mot privatekonomin. Så utifrån den aspekten kan detta vara en bok som får oss att tänka till. Hur mycket är vi själva beredda att sätta på spel för en bättre ekonomi? Enligt Cervenka så är i alla fall inte högre bonusar och större lån en lösning. Detta varken för länder eller privatpersoner.

Vad är Pengar kan verkligen rekommenderas då det är en av de få böcker med så hög kvalité i denna genre. Han är systemkritisk på ett underhållande sätt och lyfter fram exempel som gör att det är lätt att förstå hans logiska resonemang. Framförallt är den lättläst och helt utan pekpinnar.

Enda nackdelen är att boken är skriven 2012 och i vissa fall blir de exempel han tar upp inte lika aktuella som när boken skrevs. Men kan man ha överseende över de få gånger detta händer är detta en lysande bok till den som har minsta lilla intresse för ekonomi. Eller så är det en bok för den som inte alls är intresserad. För den bevisar inte minst att ekonomi inte alls behöver vara tråkigt och svårt.

Åsikter om boken

Det är få böcker inom den här genren som, åtminstone på senare tid, har tagits emot så väl som just Vad är Pengar. Författaren höjs nästan till skyarna av olika kritiker.

Till exempel skriver Dagens Nyheter att Cervenka är ”närmast profetiskt klarsynt”. Vidare berömmer de hans språk och pedagogik, som på ett relativt enkelt sätt förklarar de kriser som världsekonomin genomlider. Andra spar inte heller på lovorden. Bland annat skriver Sydsvenskan att Cervenkas kritik av de svagheter som det finansiella systemet har idag ”tål att tänkas på” och att ”budskapet är sunt”. Östgöta Correspondenten kallar boken för ”en underhållande lärobok i nyttigt tänkande” och berömmer författaren för att skänka ljus hur de stora och globala sammanhangen påverkar enskilda medborgare.

Om förlaget

Det här är den andra boken av Anderas Cervenka som är utgiven av bokförlaget Natur & Kultur. Ett förlag som drivs som en stiftelse. De har inget ägarkapital utan skriver att de vägleds av kundens idéer och låter överskottet gå tillbaka i verksamheten. Natur & Kultur ger framför allt ut litteratur för studier, yrkesmässig och personlig utveckling inom bland annat ämnena pedagogik, psykologi och ledarskap. Syftet är att ge ut böcker till en bred publik och man vänder sig därför till både barn, unga och vuxna.

Boken Vad är pengar ges även ut som e-bok av förlaget och finns som också som ljudbok.

Beställ här

Även författare till – Vad gör en bank?

Vad gör egentligen en bank? De flesta privatpersoner har bara kunskap om en bråkdel av den verksamhet som bankerna består av. Det är kanske därför som många hade svårt att förstå den finanskris som spred sig som en löpeld över världen år 2008. En kris som tydligt påverkade privatekonomin för många, inte minst genom ett sämre företagsklimat.

Sedan dess har bankerna stabiliserat sig och faran är över – eller?

I boken ”Vad gör en bank?” visar Andreas Cervenka att så inte är fallet. Faran är inte över. Den kanske till och med är större än tidigare. På ett enkelt sätt förklarar han ett komplicerat ämne. Bland annat varför stora delar av Europa under lång tid haft låg tillväxt och extremt låga räntor. Han visar även att nya bubblor är att vänta. Frågan är bara när de kommer.

Boken målar upp en relativt dyster framtid där problemen hamnar hos bankerna. Därmed kommer han till kärnfrågan som just är ”Vad gör en bank?” Kanske borde undertiteln varit ”Vad borde en bank göra?” för det är verkligen stor skillnad på dessa frågor.

I likhet med ”Vad är pengar?” har denna bok fått lysande recensioner. Bland annat skriver Jens Liljestrand på Expressen ” ”Cervenka är en unikt begåvad ekonomijournalist som skriver flytande, glasklart och ofta med en bitande, syrlig humor.”

Ett flertal recensenter skriver att Cervenka inte bara lyckas rota fram fakta utan också presentera den på ett imponerande sätt.

Man kan bli fascinerad av det han skriver. Både ur ett faktaperspektiv och hans sätt att skriva. Samtidigt är det lätt att hålla med en av recensenterna ”Är det verkligen så här det fungerar, man blir mörkrädd”