Ny ränta för hemutrustninglån

Från och med 1:a Januari 2020 ändras räntan på hemutrustninglån till 1,74%. Du kan läsa mer om vad ett hemutrustningslån innebär och om du kan ansöka om ett sådant lån i vår Ordbok för låneord.

Hur mycket får jag låna för hemutrustning?

Om du kvalificeras för lånet är det maximalt 35.000 kr du kan få låna. Beroende på hur många personer ni är i hushållet är beloppet stegrande.

  1. En person i hushållet får låna maximalt 15.000 kr
  2. Två personer i hushållet får låna maximalt 20.000 kr
  3. Tre personer i hushållet får låna maximalt 25.000 kr
  4. Fyra personer i hushållet får låna maximalt 30.000 kr
  5. Fem eller fler personer i hushållet får låna maximalt 35.000 kr

Lånet ansöker du om hos CSN och det ska börja återbetalas först 2 år efter att du fått beloppet utbetalat.

Vem får låna och vad är alternativet?

Hemutrustningslån är för den som är nyanländ och håller på att etablera sig i Sverige. Pengarna ska främst användas till just hemutrustning och är tänkt som ett slags etableringsstöd. Eftersom nyanlända inte får ta andra former av lån finns det ett statligt lån till den här gruppen människor.

Långivare har krav på folkbokföring

Privata låneföretag och banker ställer krav på att du är folkbokförd i Sverige i minst 1 år. Ibland är kravet två eller tre år men är du inte folkbokförd ännu kan du alltså inte låna privat. Staten ska inte konkurrera med den privata marknaden och av den anledningen kan man alltså erbjuda ett lån med låg ränta till de som inte får låna på den privata marknaden.

Har du inte rätt till hemutrustningslån?

Om du inte har rätt att ansöka om det här statligt finansierade lånet innebär det att du anses vara etablerad i Sverige och får därmed söka om lån på den privata marknaden. Ett bra sätt att söka lån är då att ta kontakt med en låneförmedlare som exempelvis Freedom Finance eller Sambla. Här får du hjälp att förhandla med 30-talet olika banker och långivare och har därmed goda chanser att få ett lån med bra villkor.

En buffert för löpande utgifter och kostnader?

Istället för att ta ett privatlån kan det ibland behövas en återkommande buffert. Har du kostnader som dyker upp innan du fått lön och inte lyckats samla ihop några sparpengar ännu kan det vara dyrt i längden att ansöka om nya privatlån.

Kreditkort för löpande utgifter

Då är det bättre att skaffa ett kreditkort. Här får du ofta 45 till 60 dagars räntefri kredit och kan därmed låna pengar utan kostnad så länge som du betalar tillbaka i tid. Korten har i regel en maxgräns på 100.000 kr och du väljer själv vilken gräns eller limit du ska ha när du ansöker om kortet. Ett bra kreditkort utan årsavgift är kortet från Bank Norwegian som du kan läsa mer om här.