OK/Q8 sänker bonusen och faller i ranking

OK kreditkort bildOK/Q8 har två år i rad fått utmärkelsen ”Bäst i Test” i oberoende tester av kreditkort. Detta har inte varit så oväntat då de erbjudit ett gratis kreditkort med generös bonus och ränta på insatt kapital. Men när nu bonussystemet ändrats betydligt är chansen att de får ”bäst i test” ännu ett år minimal. Dess bonussystem ligger nu långt efter konkurrenter så som exempelvis Shell.

OK/Q8 har valt att ”bygga om” deras bonussystem och för de som tidigare främst valt detta kreditkort utifrån ett bonusperspektiv kan det vara läge att se över val av kreditkort. Tidigare erbjöd de ca 2% i återbäring på allt som köptes på deras stationer. Detta även försäkringar och hyrbilar. Utöver det gav de rabatt på drivmedel. I och med att återbäringen varit 2% har det varit ett mycket bra kort för de som oftast tankar på OK/Q8.

Men det är inte bara den höga bonusen på deras egna stationer som gjort att kortet fått ”Bäst i Test” två år. Det var den överlag generösa bonusen. För alla inköp, utöver på dess stationer, har tidigare gett 1% i återbäring. Detta är i nivå med Re:member, Coop Med Mera Mer och Bank Norwegian. Fördelen mot dessa andra kort har däremot varit att kunden kunnat välja på att få bonusen i kontanter och att kortet varit helt gratis. Kombinationen att bonusen ges kontant, att kortet varit gratis och att man fått bonus på alla övriga inköp har inte kunnat matchas av något av dessa ovan nämnda kort. Det är enbart Shell som legat på samma nivå.

Det som nu skett är att OK/Q8 valt att minimera den bonus som ges på inköp utanför deras stationer. Som tidigare samlas bonus på alla inköp. En gång varje kvartal skickas en värdecheck ut. Om checken växlas in mot produkter hos OK/Q8 motsvarar detta ett värde av 0,6% av alla inköp. Nästan hälften av vad exempelvis Shell ger. Men än sämre blir det om pengarna ska fås i kontanter. Det går att växla in checken i kassan på en OK/Q8 station men då får man enbart 0,3% av det bonusgrundade beloppet.

Kortet är fortfarande gratis och ger bra bonus på OK/Q8. Men den allmänna bonusen är riktigt dålig i jämförelse med dess konkurrenter. Då det just är den allmänna bonusen som överlag blir den största delen av en bonus på ett kreditkort gör det att betyget även sänks rejält på vår recension på kreditkortet.

Sänkningen av bonus har gällt sedan 9:e december 2015.