OK/Q8 värderar sitt kreditkort till 350kr

OK kreditkort storrutaHur mycket är ett kreditkort värt? Hur mycket bör en årsavgift vara på?

Enligt OK/Q8 är deras kort värt 350kr. Även om det är gratis.

OK/Q8 är ett av de företag som erbjuder kreditkort helt utan årsavgift. Detta trots att kortet ger bonus på alla inköp som genomförs med det. De har under lång tid erbjudit ett gratis kort och de skriver även på hemsidan att någon höjning av kortavgiften inte är närstående.

Men de skriver även att kortets marknadsvärde är 350kr. I informationen om kortet står det att årsavgiften är 0kr (värde 350kr). Exakt hur detta värde är uträknat framgår däremot inte.

Är det värt 350kr?

OK kreditkort bildHur mycket ett kreditkort är värt beror helt på vilket köpmönster som kortägaren har. För vissa är det absolut det bästa kreditkortet – för de som tankar mycket hos just detta företag.

Fördelar med kreditkortet

Bonus hos OK/Q8

Oavsett om det är bildelar, biltvätt, livsmedel eller annat som köps hos OK/Q8 så ges 2% i återbäring. Många bensinbolag ger 1% så på denna punkten är OK/Q8 bättre. Vid inköp av bensin skiljer sig återbäringen beroende på om man tankar på bemannad (20öre) eller obemannad (5öre) station.

Bonus på övriga inköp

När kortet används i övriga butiker ges poäng som sedan omvandlas till en värdecheck. Om denna värdecheck används för inköp på OK/Q8 kommer återbäringen att motsvara 0,6% av inköpssumman. Den som istället väljer att ta ut kontanter får en summa som motsvarar 0,3%.

Övriga erbjudanden

De som har kreditkort hos OK/Q8 får rabatter och erbjudanden från företaget. Utöver rabatter inom den egna kedjan har OK/Q8 samarbete med ett flertal företag som även ger rabatter. Dessa är främst inom rese/turism-näringen.

Reseförsäkring

I det fall som en resa betalas med kortet (minst 75%) ingår en reseförsäkring.

Årsavgift

Att OK/Q8 erbjuder ett kreditkort som är gratis är mycket bra. Att de dessutom ger bonus på kortet är ännu bättre. Det är få kreditkort som är gratis som ger bonus men det gäller för de flesta bensinkreditkort.

Betalningsfria månader

Varje år går det att aktivera Betalningsfri månad vid två tillfällen. Detta förutsatt att man tidigare skött inbetalningarna utan några anmärkningar. Med en betalningsfri månad menas att man inte behöver betala in något på kreditkortsskulden. Hela skulden skjuts fram en månad och det tillkommer räntekostnad på denna summa. Att kunna använda sig av betalningsfri månad är ett flexibelt sätt att vänta med återbetalningen. Övriga månader ska minst 5% av skulden återbetalas. Den som har utnyttjat en kredit på 20.000kr behöver alltså minst betala 1000kr, om inte betalningsfri månad används.

Inlåningsränta

OK/Q8 ger inlåningsränta på de pengar som sätts in på kortet. Räntan är rörlig och kan därmed förändras över tid. För tillfället ligger den på 0,5%. Det är bara några få kreditkort som ger inlåningsränta så detta ger kortet ett extra plus. Den som däremot söker kreditkort med hög inlåningsränta bör istället välja Shells kreditkort då detta har en räntesats på 2%.

I vår recension av kortet ges betyget 7/10

Att kortet är värt minst 350kr är lätt att hålla med om. Men exakt hur just denna nivå har valts är inte lika lätt att förstå.