En av de senaste tjänsterna för att spara eller låna pengar är att använda sig av det som kallas för peer to peer-lån (P2P). Det fungerar genom att du som vill låna ut pengar till en annan privatperson skapar ett konto hos någon av peer to peer-aktörerna som finns och där väljer du sen vilken typ av lån som dina pengar ska gå till. Dina pengar matchas sen mot en annan privatperson som vill låna pengar. På detta sätt möts långivare och låntagare och får hjälp att tryggt och säkert genomföra sina låneaffärer. Men än så finns en del fördomar kvar.
Det här är en ny tjänst och en stadigt växande del av lånemarknaden som många fortfarande ifrågasätter. Dagens Industri skrev en artikel där de intervjuade förvaltar-stjärnan Karl-Mikael Syding om varför han har investerat i peer to peer-plattformen Lendify. Karl-Mikael Syding är känd från en kometkarriär som kapitalförvaltare hos Hedgefondbolaget Brummer & Partners. Där förvaltade han fonden Futuris med stor framgång under närmare 10 års tid och lyckades själv tjäna så mycket som 100 miljoner kronor på kuppen. Med hjälp av Syding, som själv är öppen med att ha investerat 1 miljon kronor hos Lendify, så vill Dagens Industri sätta strålkastaren på P2P-lån.
Peer to peer-lånen kom till Sverige med ett ursprung i USA och Storbritannien där marknaderna har vuxit sig stora. Här i Sverige finns en handfull aktörer som riktar in sig på olika typer av lån. Lendify är störst på den svenska marknaden och fokuserar främst på låntagare med mycket hög kreditvärdighet och du kan till exempel inte låna via Lendify om du har betalningsanmärkningar. Deras fokus ligger också på privatlån medans andra aktörer som exempelvis Loanstep lånar ut små summor med en högre genomsnittlig ränta.
Karl-Mikael Syding säger till DI att det fortfarande finns en syn på branschen som antingen ett bedrägeri eller att själva matematiken eller ekonomin i det inte skulle fungera. Han försvarar P2P-lån genom att berätta att han själv har investerat en miljon kronor vilket, förvisso inte är mycket pengar för honom totalt sett, men ändå är tillräckligt för att han måste tro på modellen bakom investeringen innan han investerar. Vidare säger han att det uppstår ett moment 22 för peer to peer-företaget eftersom de måste bli stora för att få förtroendet från privatkunderna. Innan de har blivit stora så har de inte förtroendet med sig och hela uppstartsperioden går därmed i motvind.
Med tanke på att stora institutioner har börjat investera i P2P-lån, att några banker har börjat sätta in stora summor pengar och att tusentals privatperson i Sverige har börjat använda plattformarna så börjar de närma sig en väletablerad nivå.
Lendify lyfter fram sin modell som säker för att de bara godkänner 10 procent av ansökningarna som kommer in och att de gör en gedigen kreditprövning för varje låntagare. De har ett kreditteam med lång erfarenhet från etablerade aktörer och deras modell ska vara lika robust som bankernas.
Största skillnaden mellan dem och bankerna är att de är en digital aktör vilket gör dem snabbfotade i utveckling av kundupplevelsen. Oavsett vilken aktör du väljer för peer to peer-lån så är alla nya jämfört med de gamla storbankerna vilket gör att de kan ha effektivare processer och it-system och därmed goda förutsättningar att erbjuda låga avgifter för sina kunder.