4Spar

Uppdaterad:
  • Upp till 10% i ränta per år
  • Välj med eller utan bindningstid
  • Sveriges högsta ränta?
  • Betyg 8/10
Till 4Spar

4spar liten ruta4Spar är ett av de företag som erbjuder absolut högst sparränta i Sverige. Som mest går det (2017) att få 10% på insatt kapital per år. Då är pengarna låsta i tre år. Detta kan jämföras med de bästa bankerna som erbjuder ca 1-2% för samma bindningstid. Hos 4Spar finns även konton med fria insättningar och uttag för de som inte vill binda pengarna. Detta konto ger då 6,5%.

Orsaken till den höga räntan är att de pengar som sätts in på dessa konton inte innefattas av den statliga insättningsgarantin. Samtidigt har företaget funnits sedan 2011 och har 4Finance AB (2009) som moderbolag. Med andra ord har de funnits några år på marknaden.

Att sätta pengar på ett sparkonto hos 4Spar är alltså ett sätt att få mycket hög avkastning på kapitalet. Men samtidigt ska man vara medveten om risken. I och med att pengarna inte omfattas av den statliga insättningsgarantin finns risken att man förlorar allt.

4spar 10

Räntenivå

Gällande räntenivå får 4Spar högsta betyg. De har under flera år erbjudit marknadens högsta sparränta även om enstaka andra aktörer ibland har legat på samma nivå. Den högsta räntan som erbjuds är 10% per år. Den räntenivån ges om man binder sina pengar i tre år.

Även deras ”lägsta” ränta är mycket hög. Väljer man att inte binda pengarna alls ges en rörlig ränta på 6,5%. Den förändras däremot mycket sällan. Under de tre år som vi bevakat företaget har inte ränteninvån ändrats en enda gång.

5/5

Sparkonton

4Spar har sju olika bindningstider. De ger olika hög ränta. Ju längre som pengarna binds desto högre ränta. Som mest går det att få en årlig avkastning på 10%.

Inlåningskonto, Ingen bindningstid alls – 6,5%

3 månader – 7,1%4spar ränta

6 månader –7,6%

1 år – 8%

2 år – 9,1%

3 år – 10%.

Efter förfallodatum sätts pengarna in på inlåningskonton varifrån pengarna sedan kan tas ut till ett privat bankkonto.

Det är en stor fördel att företaget erbjuder så många olika nivåer på sparandet. Därmed bör de flesta hitta en placeringstid som passar.

5/5

4spar 6procent ränta

Öppna konto hos 4Spar

Det är enkelt, gratis och går snabbt att öppna konto hos 4Spar. Detta sker via hemsidan där man fyller i personuppgifter samt signerar med E-legitimation/Bank ID. Minsta insättning är på 10.000kr på konton med bindningstid. Vid insättning på inlåningskontot är minsta insättning 1000kr. Därefter behöver varje insättning vara på minst 1000 kr.

Även här sticker de ut något mot dess konkurrenter. Hos ViaSpar är gränsen 5.000/500kr och hos Akelius kan ner till 100kr sättas in per gång.

2/5

Uttag i förtid

Några uttag går inte att göra i förtid. Har ett sparkonto valts med bindningstid går det inte att få tag på pengarna förrän bindningstiden har gått ut.

Det är denna punkt som gör att 4Spar inte får högsta betyg. För även om det heter att ”pengarna är låsta” så kan man hos vissa andra bolag göra uttag i förtid. Detta visserligen mot en avgift men i akuta ekonomiska situationer är det bättre att betala en mindre summa och få ut sina sparpengar – än att inte kunna få ut dem alls. Som ett exempel tar Viaspar 3% (minst 300kr) vid uttag i förtid.

2/5

Summa

Som mest får man spara 50.000kr per person. Man kan alltså ha fler konton men den sammanlagda summa som en person får ha hos 4Spar är sammanlagt 50.000kr. När väl en insättning skett på ett konto med bindningstid kan inte fler insättningar göras.

Detta är identiskt med samtliga andra aktörer som erbjuder sparkonton utan insättningsgarantin.

Till 4Spar

Statlig insättningsgaranti

De pengar som sätts in på sparkonton hos 4Spar innefattas inte av den statliga insättningsgarantin. Om företaget skulle gå i konkurs finns därmed risken att hela det insatta kapitalet går förlorat. Detta då allt kapital i företaget i första hand ska gå till att betala skulder.

Detta är risken man tar för att få en mångdubbelt så hög ränta. Är det värt det? Som en krydda i sparportföljen kanske. Men man bör absolut inte placera alla sina pengar i ett sparkonto utan denna garanti. Det är aldrig bra att ”lägga alla ägg i samma korg”.

4Spar passar för dig som…

4Spar passar för dig som är beredd att ta en lite högre risk för att därigenom få en högre avkastning. Man bör inte använda sparkontot hos dem på samma sätt som ett konto som innefattas av insättningsgarantin. Med andra ord bör man inte ha kontot som sitt primära sparkonto. Däremot kan det användas som en ”krydda” i sparportföljen. Med en avkastning på 5-10% per år anser en del att risken är värd att ta. Detta inte minst med tanke på att företaget funnits ett par år och att det är större aktörer bakom satsningen på dessa sparkonton.

Vill man inte ta en högre risk bör man inte välja detta alternativ. De pengar som sätts in används för att utöka verksamheten hos vissa svenska snabblåneföretag. Vill man inte stödja denna verksamhet bör även sparkontot undvikas.

Betyg 8/10

Bäst ränta – Lite sämre villkor

Sammanfattning

Den stora fördelen med 4Spar är dess räntenivå. De har länge legat mycket högt och erbjuder som mest 10% per år. Det om man väljer att binda pengarna i tre år. Även på kontot med fria uttag är räntan mycket hög – 6,5%.

Nackdelarna sitter i sparvillkoren. Du kan inte ta ut pengar i förtid från ett konto som är bundet. Dessutom är minsta insättningsgräns på 1000kr.

Bäst ränta – Sämre villkor.

4Spar: Betyg 8/10