Cash Buddy

Uppdaterad:
  • Låna 3000-25.000kr
  • Låna trots betalningsanmärkningar
  • Amorteringsfria månader
  • Betyg 7/10
Till Cash Buddy

”Låna upp till 25.000kr trots betalningsanmärkningar”

Så presenterar Cash Buddy sitt privatlån och det är en tydlig sammanfattning av det lån som erbjuds. De som inte har betalningsanmärkning bör väja en annan långivare då räntan hos Cash Buddy är relativt hög. Men för de som har betalningsanmärkning kan det vara ett alternativ. I dessa fall finns nämligen inte privatlån med låga räntor att välja på.

Storlek och amorteringstid

Cash Buddy erbjuder lånesummor mellan 3000kr och 25.000kr. Amorteringstiden är 1-5år. Med så låg lånesumma som 3000kr blir Cash Buddy ett bättre alternativ mot att välja dyrare snabblån. Detta eftersom man erbjuder längre amorteringstid och lägre ränta (se nedan).

Generellt stämmer amorteringstiden mot lånesumman även om det knappast är en rekommendation att återbetala 3000kr över 5 år.

De som har ett lån hos Cash Buddy (på mindre än 25.000kr) kan alltid utöka lånesumman. För att få höja lånesumman krävs däremot att man betalat minst fyra månadsbetalningar på gällande lån. I detta fall anger man önskat totalbelopp i låneansökan. Den som har ett lån på 10.000kr och vill låna ytterligare 10.000kr anger därmed 20.000kr i ansökan.

3/5

Ränta

Cash Buddy har en fast räntesats som gäller oavsett vem som lånar och oavsett lånebelopp eller amorteringstid. Den är på 29,17% och motsvarar en maximal effektiv ränta på max 33,4%.

Det är en hög ränta men detta beror på att företaget främst vänder sig mot personer som har betalningsanmärkningar. Dessa personer får generellt låna lägre summor och eftersom bankerna anser att risken är högre tar de även ut högre räntor. Räntesatserna på privatlån brukar vara kring 20-35%.Ett alternativ till Cash Buddy skulle kunna vara Moank som har en effektiv ränta på 24,6%.

Har man inte betalningsanmärkning bör inte Cash Buddy vara ett alternativ. Då är det betydligt bättre att jämföra flera olika långivare via låneförmedlare (ex Lendo) och få en betydligt lägre ränta.

cash buddy effektiv ränta

Amorteringsfria månader

Under varje kalenderår går det att utnyttja ”Amorteringsfri månad” vid två tillfällen. Man måste däremot först ha betalat på lånet vid fyra betalningstillfällen innan detta går att utnyttja för första gången. Det krävs även att man amorterat fyra månader i rad innan nästa amorteringsfri månad får genomföras.

Den som tecknar lånet i januari kommer börja amortera i februari. Efter att betalat feb, mars, april och maj kan alltså juni vara amorteringsfri. Nästa tillfälle blir november.

Med amorteringsfri månad menas att man varken behöver betala ränta eller amortering på lånet. Däremot uppstår räntekostnad under denna tid och lånet förlängs med en månad vid varje lånetillfälle.

7/10

cashbuddy ansökan

Ta lån hos Cash Buddy

Enklaste sättet att teckna lån hos Cash Buddy är att genomföra en ansökan på hemsidan. Det är inte ens möjligt att ansöka om lån via telefon.

Med hjälp av två reglage väljer man lånebelopp samt återbetalningstid. Det är en stor fördel att det i samband med detta exakt presenteras vad lånet kommer att kosta. Detta både med årsränta, effektiv ränta, månadskostnad och lånets totala kostnad. Därmed kan låntagaren prova sig fram med olika lånesummor och amorteringstid för att få ett alternativ som passar den ekonomiska situationen.

Att de anger lånets totala kostnad (kapitalkostnad) är positivt och något som alla kreditgivare borde göra. Men så är inte alltså inte fallet.

Därefter anges personuppgifter, inkomst, familjesituation m.m. Det sker för att Cash Buddy ska kunna göra en helhetsbild av personens ekonomi och avgöra om lånet ska beviljas eller inte. De inskickade uppgifterna kompletteras med en kreditupplysning  (UC) som Cash Buddy tar.

Väljer man att signera med BankID/E-legitimation sker detta mycket snabbt och man slipper vänta in papper via posten. Direkt efter att ansökan skickats in visas på skärmen om lånet beviljats eller inte. Det kan även anges att ansökan måste prövas manuellt vilket gör att det tar en stund innan svar kan anges.

Pengarna betalas ut inom två bankdagar. Detta beror på att Cash Buddy först måste få kontot godkänt av Bankgirocentralen för autogirobetalningar. Återbetalning sker sedan automatiskt via autogiro den 27:e varje månad.

I likhet med de flesta privatlån så kan man betala tillbaka lånet i förväg utan att det tillkommer några kostnader. I det fall man gör extrabetalningar så bör man komma ihåg att detta inte påverkar kommande amorteringssumma. Det går alltså inte att betala in extra stor summa i förtid för att slippa betala på lånet kommande månad. Det som sker vid en extrainbetalning är att den totala amorteringstiden blir kortare vilket även skapar en mindre kostnad för lånet.

5/5

cashbuddy låna

Krav

Cash Buddy har ett par grundläggande krav för att man ska få ta lån hos dem.

  • 20år, alternativt fyller 20 år gällande kalenderår
  • Har inget skuldsaldo hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkningar behöver inte vara problem
  • Gamla utmätningsförsök behöver inte vara problem
  • Svenskt personnummer samt att man är folkbokförd i Sverige
  • Skuldsanering får inte pågå, man får inte vara under förvaltarskap eller konkurs.

Kraven är mycket tydligt presenterade och kan ses under ”Om våra lån”.

5/5

Betyg 7/10

Till Cash Buddy
Sammanfattning

Sammanfattning

Att Cash Buddy riktar sin låneverksamhet mot personer med betalningsanmärkningar är tydligt. Lånesumman är lägre än på många andra privatlån och räntan högre. Men det är vad personer med dessa anmärkningar får räkna med. Ett stort antal kreditgivare ger inte ens lån om låntagaren har betalningsanmärkning. Dess fördel är den tydlighet som finns kring lånets kostnader samt kravspecifikationen gällande krav på låntagaren. Enda nackdelen är den höga räntan – men i jämförelse mot andra aktörer med liknande lån ligger de på medelnivå.
Cash Buddy: Betyg 7/10