Ferratum Bank Kontokredit

Uppdaterad:
  • Betala enbart när krediten används
  • Mycket billigare än onlinekrediter
  • Amortera i egen takt
  • 5/10
Till Ferratum Bank Kontokredit

Ferratum Bank är en nischbank som bland annat erbjuder en kontokredit. Denna kredit ska inte förväxlas med Ferratum Credit vilket är en onlinekredit med betydligt högre räntekostnader. Rent praktiskt liknar denna kontokredit de kontokrediter som kan tecknas hos andra banker. De skiljer sig däremot mot andra aktörer gällande informationsutbud kring tjänsten samt på dess prisnivån.

Så fungerar Ferratum Bank Kontokredit

En kontokredit hos Ferratum fungerar i stort sett på samma sätt som kontokrediter hos andra kreditgivare. Krediten är kopplad till ett konto, dit även bankkortet är kopplat. Om kontot har för lågt saldo när ett köp, överföring eller betalning av faktura sker så kommer betalningen ändå att genomföras. Den summa som saknas dras då från kontokrediten. När man sedan sätter in pengar på kontot dras direkt pengarna som behövs för att återbetala utnyttjad kredit.

Under den tid som krediten utnyttjas uppstår en räntekostnad.

Besök Ferratum

Belopp och amorteringstid

På hemsidan framgår inte hur stor kontokrediten är, dvs dess högsta belopp. . Via chatten har frågan ställts två gånger utan att de svarat på frågan. Företaget har även kontaktats via mail utan att något svar har kommit. Hur stort beloppet är på är därmed svårt att säga.

Något krav på amortering finns inte. Däremot finns kravet att man varje månad betalar den räntekostnad som uppkommit.

1/5

Ränta och andra avgifter

På denna punkt får Ferratum Bank både bra och dåligt betyg. Orsaken är att räntor och avgifter skiljer sig tydligt mot hur kontokrediter är prissatta hos andra kreditgivare.

Någon årsavgift eller annan fast avgift tas aldrig ut. Man kan alltså ha krediten aktiv utan att det kostar en krona. Det enda man betalar för är den räntekostnad som uppstår i det fall som krediten utnyttjas. Det är kreditens fördel gällande avgifter.

Räntenivån är dess nackdel. I ett räkneexempel visas att den effektiva räntan är ca 21%. Det är en mycket hög räntenivå i jämförelse med andra kontokrediter som är uppbyggda på samma sätt.

Service                                                                         Ränta

Ränta på transaktionskonto                                             0%

Ränta på sparkonto (EUR & SEK)                                0,25%

Effektiv ränta vid kontokredit                                       48,32%

 

Ex:

Swedbanks kontokredit: Har uppläggningsavgift på 300kr och en kreditavgift på 2-6% av det årliga kreditbeloppet (minst 200kr). Första året kostar alltså denna kontokredit 500kr oavsett om den utnyttjas eller inte. Därefter minst 200kr. Därtill kommer en räntekostnad på 7,6%.

Ferratum Banks kontokredit: Kostar inte att skaffa och har ingen årlig kostnad. Så länge man inte utnyttjar krediten är alltså kostnaden 0kr. Därtill kommer en räntekostnad på 4,62% per månad. Det som skiljer Ferratum från många andra långivare i den här kategorin är att dem inte tar ut några fasta avgifter.

6/10

Teckna Kontokredit hos Ferratum Bank

För att få tillgång till kontokrediten hos Ferratum Bank måste man först öppna ett bankkonto hos dem. Detta eftersom en kontokredit alltid är kopplad till ett konto. Att öppna konto är helt gratis och det tillkommer inte några andra kostnader för att få tillgång till bankens konton.

Ansökan om bankkonto sker via hemsidan där man anger personuppgifter och identifierar sig med pass eller ID-handlingar. En fördel är att dessa aldrig behöver skickas in då den enklaste verifieringsvägen är att visa upp dem i webcameran eller mobilens kamera.

Registrering tar några minuter och därefter kan man få tillgång till bankkonton och därefter den kontokredit som koppas till ett av dessa konton.

5/5

Krav

Det framgår inte vilka krav som ställs för att man ska få tillgång till krediten.

0/5

Slutbetyg 5/10

Kreditkort – ett alternativ?

Kreditkort_solfjäder BildFördelen med en kontokredit är att man alltid har tillgång till pengar. Skulle det vara tomt på kontot när en faktura behöver betalas kan man ändå betala – eftersom krediten automatiskt aktiveras. Möjligheten att utnyttja krediten finns alltid där vilket skapar en flexibilitet som inte finns om man måste ansöka om ett lån varje gång det saknas några hundra- eller tusenlappar.

Men det uppkommer räntekostnader om krediten utnyttjas. I detta fall en räntekostnad på ca 20%. Det är i nivå med kreditkort. Det finns ett stort antal kreditkort som inte har årsavgift och har en nivå på effektiv ränta kring 15-25%. Men då har man även upp till 60 dagars räntefri tid samt en rad förmåner med kortet så som reseförsäkring, ”betala fakturor via kortet” och bonusprogram.

Att teckna ett kreditkort kan alltså vara ett alternativ mot att teckna kontokredit hos Ferratum Bank. Detta eftersom banken har så hög effektiv ränta.

Ytterligare ett alternativ är att välja ICA Banken (kontokredit med ca 10% ränta och utan avgifter) eller Swedbank (kontokredit med ca 10% ränta men med årliga avgifter) eller någon annan banks kontokredit.

Vad som är bäst beror främst på i vilken utsträckning som kontokrediten kommer att utnyttjas. Är det enbart på små summor och i låg utsträckning kan kreditkort eller Ferratum Bank vara bäst. Är det större belopp bör man välja en kredit med så låg ränta som möjligt, ex ICA.

Besök Ferratum
Sammanfattning

Sammanfattning

Ferratum Bank erbjuder en kontokredit som rent praktiskt fungerar på samma sätt som kontokrediterna hos andra banker. Men det finns skillnader. Detta främst gällande prissättningen. Det är en kontokredit utan fasta avgifter. Det uppkommer aldrig kostnader för internetbanken eller för att ha kontokrediten. Däremot är den rörliga kostnaden (ränteavgiften) ovanligt hög.

Det som banken får sämst betyg på är bristen på information. På flera punkter saknas information och när vi efterfrågat information har inte svar kommit

Ferratum Bank Kontokredit: Betyg 5/10