Ferratum Bank

Uppdaterad:
  • Gratis internetbank med kort & konto
  • Gratis kontokredit
  • Ha 15 konton i olika valutor
  • Skicka pengar med SMS
Till Ferratum Bank

För närvarande tar vi inte emot några nya bankkunder i Sverige. Vi beklagar detta. 

Så fungerar ett bankkonto hos Ferratum

Gratis Bankonto

Ferratum Bank mobilHos ett flertal banker får man betala en årsavgift för att ha internetbank. Men hos Ferratum Bank är det helt gratis att öppna upp ett konto. Kontot fungerar som ett vanligt bankkonto vilket betyder att man härifrån kan betala räkningar, göra överföringar och ha ett kort kopplat till kontot.

En fördel är att Ferratum lagt ett stort fokus på mobilvänlighet. Det är lika lätt att utföra banktjänster oavsett om man sitter vid en dator, surfplatta eller mobil.

Några kostnader uppkommer aldrig för detta bankkonto. Det kan däremot uppkomma kostnader om man utnyttjar någon tilläggstjänst exempelvis om man utnyttjar kontokrediten.

Öppna konto hos Ferratum Bank

Att öppna ett bankkonto hos Ferratum Bank går på några minuter. I ansökningsformuläret fyller man i personuppgifter så som namn, personnummer och telefonnummer.

Identifiering sker genom att man har sitt pass eller ID-kort tillgängligt när ansökan skickas in. Kopior på dessa handlingar behöver alltså inte nödvändigtvis skickas in då verifiering kan ske mobilens eller surfplattans kamera (eller webkamera på datorn).

Några specifika krav (ex lön, fri från betalningsanmärkningar eller liknande) finns inte för att få öppna konto.

När registreringen är klar har man tillgång till tre konton. Man kan även öppna fler konton i svensk valuta eller andra valutor. Man kan maximalt ha ett bankkonto per valuta, dvs det man betalar från. Däremot går det att ha ett flertal sparkonton i de olika valutorna. Sammanlagt får man maximalt ha 15 konton.

När dessa konton är öppnade är nästa steg att överföra pengar från en annan bank till detta konto. Denna överföring kan ta 1-2 bankdagar.

ferratum bank produkter

Ett konto – 15 valutor

Det går att ha upp till 15 olika valutor på olika konton hos Ferratum Bank. Det går även att föra över pengar mellan dessa konton om man vill växla till en specifik valuta. Några växlingsavgifter uppkommer aldrig och inte heller uttagsavgifter (gratis 4 gånger per månad). Via appen kan man även snabbt se hur mycket valutorna är värda via deras valutaväxlare.

ferratum bank europeisk valuta

Kontokredit

Till kontot kan en kontokredit kopplas. Om pengarna är slut på kontot och man exempelvis betalar något med kortet så går kontokrediten in och täcker upp denna utgift. Därmed har man alltid tillgång till en kredit som därefter regleras genom att pengar sätts in på kontot.

Denna kontokredit skiljer sig på flera punkter mot kontokrediter hos andra aktörer.

  • Inga avgifter

Många kreditbolag tar en fast avgift per år för att man ska få ha kontokredit på ett kreditkort. Detta oavsett om den utnyttjas eller inte. Ferratum Bank tar inte ut dessa avgifter utan enbart räntekostnad i det fall som krediten utnyttjas.

  • Behöver inte vara kopplat till lönen

Det går att ange till sin arbetsgivare att lönen ska sättas in på kontot hos Ferratum. Men det är inget krav för att kontokrediten ska kunna användas. Det enda kravet är att man kontrollerar att det finns pengar på kontot så att det täcker för månadens räntekostnader (förutsatt att krediten använts)

  • Räntan

De två punkterna ovan är fördelarna med kontokredit hos Ferratum Bank. Nackdelen är den räntenivå som erbjuds. I ett räkneexempel på hemsidan är den effektiva räntan på 48,32%.  Detta kan jämföras med effektiv ränta på kontokredit hos ICA som anges till 9,06%.  Däremot ska tilläggas att den effektiva räntan beräknas på något olika sätt på kontokrediter men skillnaden visar ändå att Ferratum har en högre räntesats än många av dess konkurrenter.

I vår recension om kontokrediten får den 5/10 i betyg

För närvarande tar vi inte emot några nya bankkunder i Sverige. Vi beklagar detta. 

Kontokort med fria uttag

Via ett samarbete med MasterCard kan Ferratum ge ett gratis kontokort till de som har konto på banken. Med kortet kan man göra fyra gratis uttag per månad i automat. Sedan kostar varje uttag 29,99kr.

Positivt är att fyra uttag är gratis då de flesta klarar sig på den nivån. Samtidigt är det mycket få bankkort som har denna avgift. Avgift för uttag brukar nästan enbart finnas på betal- och kreditkort.

En fördel är att kortet har kontaktlös betalning. Det betyder att man bara håller upp kortet mot betalningsterminalen för att betalning ska ske.

Varje gång som kortet används skickas ett meddelande via appen. Det gör att man snabbt kan se om någon har stulit kortet och genomför bedrägerier. Därmed kan man snabbt spärra kortet om så skulle ske.

Kortet  kan användas för att betala eller ta ut pengar i samtliga valutor som är användbara hos Ferratum Bank.Ferratum Bank MasterCard

Skicka pengar via SMS

Swish är det överlägset enklaste sättet att skicka pengar med mobilen. Men det kräver att man har Swish installerat på sin telefon och har Bank-ID tillgänglig. Ferratum Bank erbjuder en annan lösning att skicka pengar mobilt till mottagaren. Detta via sms. Man anger namn, nummer och hur stort belopp som ska skickas. Sedan får mottagaren ett sms som tydligt förklarar hur man ska ta emot pengarna till gällande konto.

Sparkonto

Även om det är låg ränta så är det bra att utnyttja sparkonton när man vill spara på kortare sikt. År 2017 fick man 0,25%-0,95 på sparkontot. I jämförelse med andra baker är detta på en medelnivå. Högre än storbankerna – men lägre än nischbankerna. Sparkonto är därmed inte bankens stora fördel även om det är bra att tjänsten finns.

För närvarande tar vi inte emot några nya bankkunder i Sverige. Vi beklagar detta. 

Sammanfattning

Sammanfattning

Ferratum Bank är en av de nischbanker som är verksamma i Sverige. Med nischbank menas att banken erbjuder ett par finansiella tjänster som ofta har bättre villkor än hos storbankerna. Däremot är utbudet betydligt mindre än hos de större bankerna.

Detta återspeglar sig tydligt hos Ferratum Bank som erbjuder en gratis internetbank varifrån man kan betala räkningar och göra överföringar. Det ingår även ett gratis MasterCard kontokort samt en kontokredit.

Nackdelen är räntenivån på kontokrediten samt att man bara får göra 4 gratis uttag per månad med kortet. Dessutom är det en liten nackdel att de inte använder swish då det är den överlägset vanligaste mobila överföringsmetoden i Sverige.

Banken kan rekommenderas för de som söker fördelarna med bankkonto med flera valutor, sms-överföringar och kontokredit utan fast avgift.

Ferratum Bank: Betyg 5/10