Finanslån

Uppdaterad:
 • Låna med räntegaranti
 • Jämför räntor hos flera banker
 • Tydlig månadskostnad
 • Betyg 4/10
Till Finanslån

Finanslån i Stockholm AB är en låneförmedlare vars mål är att ”konkurrensutsätta de traditionella bankerna” och via detta pressa ner utlåningsränta. De erbjuder lån ner till 3,75% ränta och även en räntegaranti.

Grundidén med Finanslån är därmed mycket bra. De flesta vägar som skapar billigare lån för låntagarna är bra. Däremot är det i vissa fall lite otydligt vad Finanslån egentligen erbjuder.  Vid en första anblick ser det ut som att de ger lån. Men det är en låneförmedlare som faller tungt på otydlig information.

 

Summa och amorteringstid

Hos Finanslån går det att låna från 10.000kr och upp till 350.000kr. (siffran 300 000 nämns på ett ställe)  Många företag som erbjuder låneförmedling ger lån kring 5-10.000. Däremot är det flera som lånar ut upp till 400-500.000. För de som vill låna de större beloppen bör alltså andra låneförmedlare användas (Ex. Zmarta eller Freedom Finance).

Den summa som lånas ska återbetalas på 2 till 10 år. Flera kreditbolag erbjuder 1-15 år vilket därmed är mer flexibelt. Lånet kan alltid betalas av i förväg om så önskas.

2/5

 

Ränta

Finanslån är inte tydliga med vilket räntespann de förmedlar lån. De lyfter stort och tydligt upp deras räntegaranti som till viss del är bra – men även här finns frågetecken.

Räntegaranti ger lägre ränta

Finanslån har en speciell räntegaranti för en del av sina kunder. De skriver på sin hemsida att de är ”unika i Sverige” om att ha ”riktigt förmånlig räntegaranti”.  De är unika även om det finns något till företag med liknande garanti.

Läs även ”Räntegaranti – Seven Days vs Finanslån

Om en person blir beviljad ”Lån med Räntegaranti” hos Finanslån lovar de en lägre ränta än vad personen har idag på sitt privatlån. Lånet har även ingen uppläggningsavgift vilket gör det klart ekonomiskt fördelaktigt att lösa hos tidigare långivaren och istället lägga det hos Finanslån.

Dock är den lägsta nivån som de erbjuder ränta på 3,45%. I och med att det finns kreditbolag i Sverige som erbjuder ränta ner till ca 2,9% (2017) betyder alltså inte denna räntegaranti att man får Sveriges lägsta ränta. Men en av de lägre. De sänker alltså aldrig räntan lägre än till 3,45%.

finanslån räntegaranti

Men otydlig:

Det är inte alla låntagare som blir erbjuden räntegarantin. Det är även otydligt vilka som egentligen får denna garanti. På hemsidan står ”Om vår huvudpartner bedömt din situation gynnsam, blir du erbjuder räntegaranti”

Detta skapar fler frågor.

 1. Vem är huvudpartnern?
 2. Hur många blir egentligen erbjuden denna garanti?
 3. Att blir ”erbjuden garanti” – betyder det att man kan tacka nej? Varför ska en fördel vara valbar?

De skriver även att de rekommenderar de som har en ränta på över 3,95% på sitt privatlån att ansöka om räntegarantin. Men om den lägsta nivån som man kan få är 3,75%, varför bör inte även de som idag har 3,90% i ränta ansöka om garantin och därmed få chansen att sänka räntan med 0,15 punkter?

 • Tre betalfria månader årligen

Att erbjuda betalfria månader bra. Men någon information om vad som gäller kring detta framgår inte på hemsidan.

I och med att SevenDays har räntegaranti (även de till 3,75%) kan detta företag väljas som kreditgivare. Då är man säker på att få garantin då den gäller för alla som blir beviljad lån hos dem.

4/10 – Räntegarantin håller upp betyget något.

Ta lån hos Finanslån

Börja med att välja belopp att låna och önskad amorteringstid. En ”ungefärlig” månadskostnad presenteras direkt vilket är bra för att se om man har råd att ta lånet. En stor fördel är att räntan kan justeras vilket gör att man lätt kan testa sig fram hur månadskostnaden skulle förändras om en något högre (eller lägre) ränta skulle ges på lånet.  Denna lånekalkylator är exemplarisk och borde finnas hos alla kreditgivare – tuvärr så gör den inte det.

Nästa steg är att fylla i hur mycket av lånet som är Nytt Lån och hur stor summa som ska användas för att lösa gamla lån samt personuppgifter. Man kan även välja att ha en medsökande till lånet vilket då ökar chansen att få lånet beviljat.

Efter några minuter ges ett preliminärt beslut. Skulle kompletteringar behöva göras ringer Finanslån upp personen för att få in dessa uppgifter.

En kreditupplysning tas nu av Finanslån och sedan sker en ”jämförelse av räntor” hos flera banker. Om deras ”huvudpartner” bedömer att den ekonomiskta situationer är gynnsam kommer personen även bli erbjuden räntegaranti.

Efter att de anslutna bankerna har gett ränteförslag ringer Finanslån upp personen som vill ta lånet och berättar om det bästa erbjudandet. Till största sannolikhet innebär detta långivaren som ger bäst ränta. Men vad exakt de lägger ner i ”bästa erbjudandet” står inte.   Man får utgå från att alla låneförslag visas för personen och att Finanslån sedan hjälper till att tolka dessa utifrån vilken som passar bäst utifrån den egna ekonomiska situationen.

När man bestämt sig för vilken bank som lånet ska tecknas på skickas ett brev hem som ska signeras och returneras. Inom tre dagar betalas sedan pengarna ut.

5/5

finanslån räkna på lån

 

Samarbetar med

Finanslån samarbetar med flera banker. Men det framkommer inte på hemsidan vilka banker de samarbetar med. Inte heller hur många det är. Inte heller vilken deras ”huvudpartner” är. Det är helt enkelt väldigt otydligt vad som egentligen gäller. Det som framgår att de samarbetar med bland annat SevenDay, Nordnet, Marginalen Bank och Konsumentkredit.

Jämför mot Lendo som öppet visar vilka 25 ! banker de samarbetar med.  Stor skillnad alltså.

0/5

Krav

För att få ett lån beviljat hos Finanslån krävs följande:

 • Minsta ålder är 20 år
 • Månadsinkomsten måste vara minst 10.000kr brutto varje månad
 • Betalningsanmärkningar får inte finnas
 • Skuld hos Kronofogden får inte finnas
 • Folkbokförd i Sverige. Detta sedan minst tre år
 • Om medsökande finns till lånet krävs att denna person är skriven på samma adress som låntagaren.

Ytterligare krav ställs för att lånet ska kunna ansökas Räntegarantin. Detta är följande:

 • Personen ska vara tillsvidareanställd
 • Månadsinkomsten måste minst vara 22500kr per månad
 • Om det är en medsökande kan andra anställningsformer samt lägre månadslön accepteras.

5/5

Övrigt

 • Förhandsbedömning utan kreditupplysning

För att få veta exakt vilken ränta som erbjuds måste Finanslån ta en kreditupplysning. Men det år att få ett preliminärt besked utan att kreditupplysning tas. Ett bra sätt för den som vill hålla nere antalet kreditupplysningar och ändå får en uppskattning gällande kommande ränta. För att få denna gratis rådgivning och bedömning kontaktas Finanslån för vidare diskussion.

 • Svår Kontakt

Det är inte möjligt att skicka en fråga till Finanslån via mail eller kontaktformulär. Man måste ange telefonnummer eller mailadress. I detta fall kontaktar Finanslån personen inom 24 timmar (vardagar).  Att inte kunna kontakta företaget via mail om frågor finns är dåligt. Vi har testat att maila företaget för att få kontakt. Detta utan att uppge telefonnummer. Något svar har inte kommit inom 48 timmar.

 • Erbjuder även bolån?

På hemsidan kan följande information hittas ”Finanslån hjälper dig även med bolånet”. Stämmer detta verkligen när de skriver att de erbjuder privatlån upp till 300.000kr??

Slutbetyg: 4/10 

Besök Finanslån

Sammanfattning

Sammanfattning:

Att gå via låneförmedlare när ett privatlån ska tecknas är mycket bra. Då kan man lättare hitta de bästa avtalen. Att använda ett företag som har räntegaranti är också mycket bra. Men Finanslån faller på flera punkter. För det första framgår det inte tydligt att det är just låneförmedling det handlar om utan det är lätt att tro att företaget är ett kreditbolag. För det andra framgår inte räntesatser och samarbetspartners.

För den som vill ha räntegaranti rekommenderas istället att lånevillkor jämförs. Då är även Seven Day med i jämförelsen vilket skapar en bättre förutsättning att hitta tydliga, enkla och billiga lån.

Finanslån: Betyg 4/10