Fokuslån

Uppdaterad:
  • Låna 10.000kr-75.000kr
  • Ränte- och amorteringsfritt i 3 mån
  • Snabb utbetalning
  • Betyg 6/10
Till Fokuslån

”Lånet med fokus på dina villkor”

Fokuslån hänvisar sina kunder till nya varumärket Modus Finans – Se recension här

Det är så Fokuslån marknadsför sitt lån. Ser man till lånebelopp är det kanske inte alltid på låntagarens villkor. De lånar nämligen bara ut 10.000kr upp till 75.000kr. Räntemässigt ligger de även inte bland de bästa. Men de har en unik funktion som absolut kan sägas vara på ”dina villkor”.

Dess största fördel är nämligen att det går att välja ränte- och amorteringsfritt de första tre månaderna. Därmed går det praktiskt sett att låna mycket billigt (uppläggningsavgiften finns fortfarande) under denna tid. Visserligen har de amorteringstid på minst ett år men inget säger att återbetalning inte får ske snabbare.

Fokuslån hänvisar sina kunder till nya varumärket Modus FinansSe recension här

Storlek och amorteringstid

Med lånebelopp på minst 10.000kr och som mest 75.000kr satsar Fokuslån på att erbjuda privatlån på de lägre summorna. Ett flertal aktörer erbjuder privatlån upp till 500.000kr så på denna punkt är det relativt smala.

Den amorteringstid som erbjuds är 12 månader upp till 80månader. Det betyder helt enkelt 1 år till drygt 6,5 år. I och med att kortaste amorteringstiden är 1 år hade det varit enklare om de angivit valbar amorteringstid i år istället för i månader.

De skriver att man kan ”Slutbetala när man vill”. Det betyder alltså att lånet kan lösas i förtid utan att det uppstår någon kostnad för låntagaren. Det är däremot inte något unikt utan gäller för  i stort sett alla privatlån och snabblån i Sverige.

3/5

fokuslan-fordelar

Ränta

Likt de flesta kreditgivare som erbjuder privatlån har Fokuslån en ränta som sätts individuellt utifrån låntagarens personliga ekonomi. Efter kreditprövning ges ett förslag på räntesats och personen kan därefter avgöra om lånet ska tecknas till den räntenivån eller inte.

Den ränta som erbjuds är 16,80-21,60%. I och med att det tillkommer aviavgifter blir den effektiva räntan något högre. Tas ett lån på 75.000kr och återbetalning sker på 80 månade är den effektiva ränta mellan 18,95% och 24,69%. Men vid kortare tid eller mindre belopp blir den effektiva räntan en hel del högre.

Uppläggningsavgiften är 495kr och administrationsavgiften 19kr vid autogiro och i annat fall 39kr.

Sett till räntenivån och avgifterna så ligger Fokuslån medelhögt/högt. Detta särskillt med tanke på att de inte erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar.

Fokuslån hänvisar sina kunder till nya varumärket Modus FinansSe recension här

Ränte- och betalningsfri period

Med Fokuslån går det att välja en ränte- och betalningsfri period på lånet. Detta anges när lånet tecknas och gäller då upp till de första 90 dagarna på amorteringstiden. Med andra ord går det att låna 75000kr och behålla dessa i 90 dagar utan att en krona behöver återbetalas. Sker sedan återbetalning efter dessa tre månader (amortering får alltid ske i förtid om så önskas) har personen lånat 75.000kr utan andra avgifter än uppläggningsavgiften och aviavgifterna.

Att erbjuda tre fria månader är självklart ett plus. Däremot har företaget valt att presentera denna tjänst något otydligt. Utgår det aviavgifter under denna tid? Kan man avsluta denna tid och påbörja amortering tidigare och går den att förlänga om man valt kortare tid än maximalt vid ansökan. På denna punkt kunde de varit tydligare. Men i grunden  – bra och innovativ lösning.

6/10

fokuslan-rantefri-period

Ta lån hos Fokuslån

Lån tecknas enkelt via Fokuslån genom tre steg.

  1. Välj lånebelopp och amorteringstid

Detta sker enkelt på webbplatsen och när så sker presenteras uträknat belopp för lånet per månad. Detta utifrån kreditbolagets lägsta räntenivå. Det är bra att de visar ungefärlig månadskostnad och även positivt att de också visar lånets kapitalkostnad. När man testar att ange olika lånebelopp och amorteringstid visas inom vilket spann som man kan få den effektiva räntan och vad detta skulle skapa för totalkostnad på lånet.

Ex: Ett lån på 50.000kr under 24 månader får en effektiv ränta mellan 20,51% och 26,34%. Det ger därmed en kapitalkostnad på 10.375-13.210kr.

  1. Fyll i dina uppgifter

Ange i detta läge om ränte- och betalningsfri period önskas. Detta upp till 90 dagar. Ange sedan adress- och personuppgifter samt bankkonto som pengarna ska sättas in på. Signering sker sedan med BankID.

  1. Du får svar inom kort

Inom en timme kommer Fokuslån att ge svar på ansökan. Detta förutsatt att ansökning sker inom företagets öppettider (vardagar 8-18 och helger 10-16) Om lånet beviljas betalas pengarna ut samma dag som ansökan skickas in alternativt nästa bankdag.

En fördel med Fokuslån är att något skuldebrev behöver signeras via brev. Detta sker online vilket gör att utbetalning kan ske så fort efter att en ansökan skickats in och beviljats.

Fokuslån hänvisar sina kunder till nya varumärket Modus FinansSe recension här

5/5

fokuslan-soka-lan

Krav

Några tydliga krav finns inte presenterade på sidan utan det som går att utläsa är att låntagaren måste:

  • Vara 20 år eller äldre
  • Inte ha betalningsanmärkningar

Information om krav på inkomst saknas och ovan nämnda information hittas längst ner under ansökningsformuläret. Det är synd att de inte är lika tydliga med krav på låntagaren som den tydlighet de presenterar gällande lånets kostnader.

1/5

Slutbetyg 6/10

Idén med betalningsfria månader i början av låneperioden är riktigt bra. De är ett av de få kreditföretagen som erbjuder något annat än bara ”ett lån”. Men på grund av brist av information och lite för höga räntor håller betyget sig på en medelnivå.

Besök Fokuslån
Sammanfattning

Sammanfattning

Fokuslån marknadsför sig med ”Lånet med fokus på dina villkor”. Exakt vad de menar är svårt att veta men det som skiljer detta privatlån mot många andra är att man kan välja en ränte- och amorteringsfri period i början av låneperioden. Detta ända upp till 90 dagar. Det blir därmed ett mycket fördelaktigt sätt att låna de mindre summorna under några månader. Är det däremot större summor bör bättre ränta hittas hos andra aktörer.

Räntenivån och otydligheten gör att det sammanlagda betyget dras ner. Varumärket drivs av Thorn som även i våra övriga recensioner fått dåligt betyg just på grund av otydlighet.

Fokuslån: Betyg 6/10