Halens

Uppdaterad:
  • Låna 1000-30.000kr
  • Amortera i 1-5 år
  • Hög ränta (Avstå!)
  • Betyg 3/10
Till Halens

Halens började som ett postorderföretag med fokus på kläder. Med tiden växte utbudet och idag finns det allt från hemelektronik och kläder till privatlån hos företaget.

Privatlånet hos Halens erbjuds genom TF Bank, en bank som har samma ägare som klädjätten. TF Bank ligger ofta högt när det kommer till höga inlåningsräntor. Tuvärr kommer även TF Bank (i detta fall med Halens Privatlån) högt på listan över höga utlåningsräntor.

Kort sammanfattning av denna recension – Halens är ett mycket dyrt alternativ, se andra aktörer här.

Jämför privatlån hos 20 banker gratis – Ansök via Lendo

Storlek och amorteringstid

Halens erbjuder privatlån mellan 1000kr och 40.000 vilket är något ovanliga siffror. Det är vanligare att lägsta summa är 5000 och att man kan låna betydligt mer än 30.000kr. Vänder sig Halens därmed sig mot de kunder som inte har pengar till shopping med ett lån på mindre summor? Det står inget om detta på deras hemsida och förhoppningsvis är inte så fallet. För att låna till konsumtion är aldrig bra.

Amorteringstiden är valbar mellan 1 och 6 år – eller 12 och 60 månader som företaget valt att presentera det som. Det i sig är en bra avvägning med tanke på att man maximalt kan låna 40.000kr.

2/5

Ränta

Oavsett hur stort belopp man vill ta lån på är det samma ränta. Räntesatsen är alltid 29,04%. Hur stor den effektiva räntan blir beror lite på hur stort belopp man lånar men den hamnar på ca 30%. Det är en mycket hög ränta.

Med tanke på att Halens inte beviljar lån till med personer med betalningsanmärkningar så blir räntenivån mycket hög. Det är lätt att hitta en rad andra aktörer som erbjuder privatlån som ger maximalt 15% ränta.

Om Halens istället jämförs med de låneinstitut som lånar ut till de med betalningsanmärkning så är ändå Halens dyr. Exempelvis GoodCash ligger lägre med en effektiv ränta på 29%. Så oavsett om du har betalningsanmärkning eller inte så finns betydligt billigare alternativ.

Har du inte betalningsanmärkning kan du extremt lätt få en ränta som är minst 15% lägre.

Har du betalningsanmärkning får du inte låna hos Halens. Men du kan ändå få en lägre ränta på annat håll.

Därmed kan inte Halens privatlån rekommenderas till någon alls. Tack vare dess höga ränta.

2/10

halens reklam

Ta lån på Halens

Halens har gjort det mycket tydligt gällande hur mycket lånet kommer att kosta varje månad. Den som vill ta ett lån hos företaget markerar önskat lånebelopp samt vilket amorteringstid man vill ha. När detta sker visar en lånekalkylator direkt vad månadskostanden kommer att bli. I och med att räntan är samma för alla blir det även exakt denna månadskostnad som det kommer att bli om lånet tecknas. Detta är mycket bra.

Efter att ha valt summa och amorteringstid klickar man på ”Ansök här” och går vidare i låneprocessen. Här fylls personuppgifter, kontaktuppgifter och uppgifter kring den egna ekonomin i. Här finns även möjlighet att välja till tillägget Låneskydd. Läs mer nedan om Låneskydd.

Ett preliminärt svar visas direkt på skärmen. I det fall som låneansökan har blivit godkänt av Halens skickas låneavtalet hem till låntagaren med post. Detta skrivs under och returneras till Halens. Inom någon dag betalas sedan pengarna ut.

5/5

Jämför privatlån hos 20 banker gratis – Ansök via Lendo

Krav

De krav som gäller för att få lån hos Halens är följande:

För det första måste man vara minst 22 år. En ganska ovanligt hög ålder då de flesta långivare har gränsen på 18 eller 20. Men någon större nackdel kan det inte sägas vara.

För det andra behöver det finnas en ”fast inkomst av lön eller pension”. Här saknas tydlighet gällande nivå på lön som krävs.

För det tredje får inga betalningsanmärkningar finnas.

För det fjärde måste personen vara bosatt i Sverige. Det står däremot inte om personen måste vara svensk medborgare eller om det krävs att man bott i Sverige ett visst antal år.

Det betyder inte att alla som uppfyller dessa krav får lån hos Halens. Företaget har rätten att neka låntagare lån även om alla dessa punkter är uppfyllda. Det kan exempelvis vara att det redan finns för stora summor i lån.

5/5

Övrigt

  • Låneskydd

Låneskydd är ett skydd som säljs av ett flertal långivare. Detta innebär att man får delar av skulden betald i det fall man blir långtidsarbetslös, långtidssjukskriven eller avlider. Vid arbetslöshet eller total arbetsoförmåga betalas hela månadskostnaden (maximalt 15.000kr) upp till 12 månader.

Vid dödsfall, eller om man blir sjukhusliggande i minst 30 dagar i följd, betalas hela skulden av direkt. Detta då maximalt upp till 60.000kr.

Kostnaden för Halens låneskydd är 0,45% av lånebeloppet men minst 25kr. Den som har kvar 10.000 på skulden får därmed betala 45kr.

Läs mer om Halens Låneskydd här.

Läs mer om Låneskydd i allmänhet.

Slutbetyg 3/10. Räntan är alldeles för hög men de har en enkel och tydlig lånetjänst.

Sammanfattning

Sammanfattning

Fördelen med Halens är att de har en snygg och tydlig lånekalkylator. Där kan man snabbt se vad lånet kommer att kosta.

Men det är även vid denna lånekalkylator som det tydligt framgår att räntan är ca 30%. En ränta som ingen ska behöva acceptera. Har man inte betalningsanmärkningar bör man söka efter klassiskt privatlån och få en ränta på 5-20%. Har man betalningsanmärkning behöver man räkna med att en högre ränta kommer att erbjudas. Men man kan klara sig under 30% ändå. Därmed kan inte Halens Privatlån rekommenderas – alls.

Gå hellre vi Lendo som jämför räntor hos 20 banker.

Halens: Betyg 3/10