Kortio

Uppdaterad:
  • ”Alla” kreditkort i stor jämförelse
  • Oberoende jämförelse
  • Personlig rådgivning
  • Betyg 8/10
Till Kortio

Vilket kreditkort är bäst för dig? Den frågan försöker företaget bakom webbplatsen Kortio besvara. De erbjuder nämligen en sida som jämför olika kreditkort och presenterar dess fördelar och nackdelar. Detta till viss del i likhet med denna webbplats men skillnaden är att vi har lagt större fokus på djupare recensioner, analyser och jämförelser. Kortio är däremot en mycket bra överskådlig tjänst som gör att man ser vilka kort man bör fokusera lite extra på utifrån de behov man har.

Kortio skapades 2013 och är ett fristående företag som alltså inte ger ut något eget kreditkort. Tjänsten går istället ut på att jämföra de kort som finns på marknaden och presentera bästa alternativet.

Så fungerar Kortio

Kortguiden:

Snabbaste sättet att hitta rätt kreditkort är genom Kortguiden. Det är 10 enkla frågor som ska besvaras med Ja/Nej för att Kortio ska kunna filtrera ut vilka kort, av de mer än 100kort de presenteras, som passar bäst. Det är exempelvis frågor som:

”Kommer du ibland använda krediten som ett lån?”

” Är det viktigt för dig med bra rabatter & bonus vid tankning?”

”Kommer du betala på internet med kortet”

När alla frågor är besvarade anges personnummer och månadsinkomst innan presentationen kan göras. Orsaken är både ålder och månadsinkomst styr vilka kort som går att få. Någon kreditupplysning tas däremot aldrig av företaget.

kortio-kortguiden

Via kategori:

Är det ett kreditkort med speciella förmåner inom rese, shopping, försäkringar eller mat som önskas? I så fall kan kategorisök vara ett enkelt sätt att hitta rätt. Genom att gå in på gällande kategori presenteras de kort som anses passa. En viss nackdel är däremot att de saknar ”bensinkort” då många föredrar att få bonus och rabatter på sina inköp av drivmedel.

Det finns även möjlighet att lägga in betydligt fler faktorer vilket är en rekommendation för att verkligen hitta rätt. Detta sker genom att klicka på ”Fler filter”

I detta läge kan man välja önskad kredit, räntefria dagar, maximal årsavgift, kortutgivare och korttyp.

kortio-olika-kort

Så presenteras korten

I tabelljämförelsen presenteras korten med kortfakta och några fördelar samt nackdelar. Exemplet nedan är från ”Supreme Card Gold”.

Genom att klicka på ”Välj detta kort” nås vidare information om kortet. Detta genom en inledande text om kortet och dess fördelar och sedan punktform om ”Shoppingfördelar”, ”Fördelar under resan” samt ”Försäkringsfördelar”

 

kortio-kortpresentation

Vilka kort jämförs?

Kortio skriver på hemsidan att de ”Jämför alla kort”. Det är sant i den meningen att de jämför alla kort som de har med i jämförelsen. Men är alla kort med som går att använda på den svenska marknaden? Svårt att avgöra men väldigt många kort är det i alla fall.

Fördelar och Nackdelar

+ Stort utbud

Till stor sannolikhet är Kortio den webbplats som jämför flest antal kreditkort. De har som mål att presentera ”alla kort” och med över 100kort så är det svårt att hitta något kort från den svenska marknaden som de inte har. Utöver kreditkort har de även betalkort vilket gör utbudet därmed ännu bredare.

+ Enkel filtrering och guidning

Vet du inte vilket kreditkort som är bäst för dig? Lugn, det hjälper Kortio dig med att hitta. Använd kortguiden och svara på ett antal frågor eller filtrera korten via kategori, årsavgift, räntefria dagar m.m. Det man själv behöver tänka på är vad man prioriterar för förmåner på korten. Sedan kan filtreringsfunktionerna hjälpa till att hitta rätt.

– För enkel kortguide

Kortguiden är en enkel guide att använda. Men i vissa fall för enkel. Första frågan är ”Är det viktigare med mer fördelar på kortet än att kortet har låga avgifter?”. Men vad menas med ”låga avgifter”? Är det årsavgiften eller andra avgifter som menas? Exempelvis har kreditkortet från Bank Norwegian överlägset mest fördelar för de som vill flyga till budgetpriser med flygbolaget Norwegian. Samtidigt är kortet gratis.

Liknande kritik kan framför mot andra frågor. Den som är lite insatt ser svagheterna med guiden. Men det kanske inte är de mest insatta som kommer att använda den heller.

– Fakta – men inte recensioner

Kortio har fokus på fakta. De skriver tydligt olika fördelar med korten och vad man som kortägare kan förvänta sig. Däremot värderar de inte detta. Till vår kreditkortsjämförelse har vi kopplat recensioner där fördelar och nackdelar ställs i förhållande till andra kort. När Kortio skriver att Swedbanks kreditkort har en effektiv ränta på 12,09% så skriver vi ”I en jämförelse av kreditkort, år 2016, av Privata Affärer hade detta kort ”lägst effektiv ränta” På så vis presenteras faktan ur ett tydligare perspektiv.

 

Besök Kortio

Sammanfattning

Kortio är en snabb, enkel och smidig tjänst som ställer olika kreditkort mot varandra för att konsumenten lätt ska se vilket kort som passar bäst. Däremot blir dess enkelhet även dess svaghet. Ibland saknas längre recensioner eller förklaringar vilket kan göra att den information som lämnas kan kännas tunn. Ett exempel är deras betygsystem med plustecken för fördelar och minustecken för nackdelar. Mönsteråskortet får exempelvis pluspoäng för ”hög insättningsränta” utan att det presenteras hur hög den är. Det blir svårt att veta vad som menas då.

Trots små brister och otydlighet gällande information kan tjänsten rekommenderas. Den som trots allt skulle bli missnöjd kan ju alltid byta kort. Det är ju inte många kort som har årskostnad på mer än några hundra kronor.

Kortio: Betyg 8/10