Kreditbörsen

Uppdaterad:
  • Ägs numera av Untie
  • Låna 30-80 000 kr
  • Låna från 8% i ränta
  • Peer-to-Peer lån
  • Betyg 7/10
Till Kreditbörsen

Kreditbörsen är plattform, alltså en digital mötesplats, för peer-to-peer lån (p2p) där de matchar ihop låntagare med långivare. De är alltså ingen bank eller kreditinstitut som lånar ut pengar själva. Kreditbörsen är en mellanhand när du som vill låna pengar ska kunna möta den som vill investera pengar. Under 2018 har Kreditbörsen börjat satsa på privatmarknaden i och med lansering av sitt privatlån, tidigare erbjöd de endast företagslån.

kreditbörsen privatlån

  Storlek och amorteringstid

Hos Kreditbörsen kan då låna från 30.000 till 80.000 kr med en amorteringstid på 1 till 5 år. Jämfört med andra långivare inom p2p så är spannet på lånebelopp ganska litet då ett flertal aktörer erbjuder lån från 10 eller 20.000 kr upp till 250.000 kr varav en erbjuder lån ända upp till 500.000 kr.

Återbetalningstiden på 1 till 5 år får anses vara knappt godkänt då två andra aktörer erbjuder 1 till 6 år och en tredje erbjuder upp till 15 års löptid.

Lånen är alltid annuitetslån vilket betyder att du betalar samma månadskostnad under hela lånetiden.  En fördel med lånen hos Kreditbörsen är att de inte har någon fast bindningstid så du kan återbetala lånet när du vill utan extra kostnad.

Besök Kreditbörsen

Betyg 3/5

Räntesats  

Räntan sätts individuellt och går från 8% och uppåt med en effektiv ränta på 8,3%. Andra p2p-lån har effektiv ränta som börjar runt 3-4% och sträcker sig sen ganska högt, upp till 37,7%. Om vi hade kunnat se en högstanivå på den effektiva räntan hos Kreditbörsen så skulle en jämförelse varit möjlig. En stor fördel är däremot att det inte tillkommer några fasta avgifter utan räntan är den enda kostnaden du betalar. De flesta andra långivarna har fasta avgifter för uppläggning av lån och aviavgifter och just i segmentet p2p-lån så är det ett par aktörer som har ganska höga fasta avgifter. Två andra aktörer tar 600 kr i uppläggningsavgift och 30 kr i aviavgift varje månad.

Kapitalkostnad:

Kapitalkostnad för ett lån hos Kreditbörsen redovisas i samband med att man väljer belopp att låna. Enkelt och tydligt direkt i datorn eller mobilen. Eftersom räntan är från 8% och sätts individuellt så får kapitalkostnaden som redovisas tolkas som ett exempel och inte kostnaden för ditt lån.

Betyg 4/5

kreditbörsen privatlån låna pengar

Teckna privatlån genom Kreditbörsen

För att ansöka om ett privatlån hos Kreditbörsen så besöker du deras hemsida. Där finns två lister där man kan rulla från vänster till höger och välja lånebelopp samt amorteringstid. Sidan är lättnavigerad och snabb på mobila enheter vilket är ett stort plus med tanke på hur ofta vi söker information med telefonen.

När vi prövar att genomföra en fiktiv ansökan så ser vi att mängden information som ska fyllas i är lite jämfört med många andra bankers låneformulär, återigen en tanke på användarvänlighet. I mobilen ser  man tydligt både månadsbelopp och kostnaden för hela lånet. Att låna 80.000 kr över 3 års tid skulle kosta 2.507 kr per månad och 90.252 kr i totalt belopp. Ansökan godkänns med Bank-id och skickas sen in för bedömning. Du får svar på mail om ansökan är beviljad eller inte.

Betyg 5/5

Krav

sverigekontanter krav bild1 Personen ska vara över 20 år.

2 Årsinkomst finns det inget uttalat krav om på hemsidan.

3 Personen ska ha läst och godkänt lånevillkoren.

4 Personen får inte ha några betalningsanmärkningar.

3/5

 

Övrigt

Kundservice finns tillgänglig både på telefon och för mail, telefonen är öppen för samtal vardagar kl.08-17:00. Utbetalning sker alltid i samband med att låneansökan godkänns och därmed tar det inte mer än 1-2 bankdagar att få ut pengarna på kontot.

Sparande: Hela idén med peer-2-peer lån är att du antingen kan låna av andra människor eller så kan du spara genom att vara den som lånar ut. Hos kreditbörsen kan du därmed också spara pengar. Genom att registrera ett konto och verifiera dig så kan du sätta in pengar och börja låna ut till andra. Du kan välja att sätta in ett engångsbelopp eller spara varje månad. Räntan på ditt sparande är från 8% om året och uppåt vilket är ganska mycket avkastning för att vara ett räntesparande.

Eftersom du lånar ut pengar till enskilda privatpersoner och din säkerhet bygger på deras förmåga att betala tillbaka pengarna så tar du också ganska höga risker, jämfört med en vanlig räntefond eller ett bankkonto. Du kan själv ändra det som kallas för riskinställningar, där väljer du vilken risk du vill ta och därmed också hur stor avkastning du kan få. För den som är beredd att ta en del risker i sitt sparande och samtidigt vill ha ett alternativ till att lägga pengarna på banken eller köpa aktier och fonder så kan kreditbörsens erbjudande vara ett intressant alternativ.

 

Betyg: 7,4/10

 

Sammanfattning

Sammanfattning

Det märks tydligt att kreditbörsens webbsida är utformad för mobilanvändare i första hand och med telefonen så är ansökningsprocessen enkel och smidig. Det är en stor fördel att lånet inte har några andra kostnader än själva räntan, att du kan återbetala så fort du vill och att allting redovisas tydligt när du gör din ansökan.

Samtidigt blir det en aning motsägelsefullt eftersom räntan sätts efterhand och därmed så är både månadskostnad och totala kapitalkostnaden en ”minsta” kostnad givet att du får just 8,0% i ränta på ditt lån. En liten notis om att räntan är individuell finns när du ansöker om lånet men om månadskostnaden hade varit markerad som exempelkostnad så hade betyget blivit på toppnivå för tydligheten.

Kreditbörsen: Betyg 7.4/10