Leasy Minilån

Uppdaterad:
  • Låna 5000-10.000kr
  • Ränta fr. 9,9%
  • Amortera på 1-3 år
  • Betyg 4/10
Till Leasy Minilån

Leasy har under lång tid erbjudit privatlån på summor mellan 5000kr och 50.000kr. I slutet av februari 2015 startade upp Leasy Minilån. Det är lätt att tro att det skulle vara ”minisummor” som lånas via detta lån. Men lägre än 5000kr går det fortfarande inte att låna.

Storlek och Amorteringstid

Leasy har länge erbjudit lån på mellan 5000kr och 50.000kr. När de lanserade Minilån var det många som trodde att de skulle erbjuda lån på lägre summa än 5000kr. Men så är inte fallet. Minilånet är på mellan 5000kr och 10.000kr. När det kommer till storleken på lånet får därmed denna låneform ett stort minus. För det första erbjuder de ju samma summa redan i deras privatlån. För det andra brukar smålån (eller minilån) vara på betydligt lägre summor än 5000kr som minst. Hade låntagaren haft möjligheten att låna ner till 1000kr hade namnet ”Minilån” passat betydligt bättre. Som läget är nu känns det bara som att Leasy försöker nå en ny kundgrupp – men med i stort sett samma produkt.

Amorteringstiden är 12, 24 eller 36 månader. Med andra ord 1-3 år. Med tanke på ett privatlån hos Leasy kan läggas upp på 12-72 månader är alltså detta inte heller något nytt.

2/5

leasy mini reklam

Ränta

Den ränta som Leasy erbjuder är alltid individuell och rörlig. Med individuell ränta menas att Leasy ser på personens ekonomiska situation och erbjuder en ränta utifrån detta. Ju bättre ekonomi som personen har desto lägre ränta erbjuder företaget. Den ränta som erbjuds på Leasy Minilån är 9,9%-21,6%. För att vara ett litet lån är det en bra ränta så länge de lägre räntesatserna fås. Däremot är uppläggningsavgiften på 495kr vilket skapar stor kostnad på ett lån med så lågt belopp

6/10

Besök Leasy Minilån

 

Ta lån på Leasy Minilån

Det första steget i att ta lån via Leasy Minilån är mycket enkelt. Det handlar om att välja hur stor summa som låntagaren vill låna och denna summa ska betalas tillbaka på 12, 24 eller 36 månader. Så fort detta markeras visas ett månadsbelopp upp. Att månadsbelopp visas upp är en fördel då man enklare kan räkna ut hur mycket man har råd med.

Eftersom det är individuell ränta kan man däremot inte vara säker på att få exakt den kostnad som anges. Det som anges är nämligen beräknat på företagets lägsta ränta dvs 9,9%. Att visa en exempelkostnad som är beräknad på företagets absolut lägsta ränta känns inte helt rätt. Hade de tagit den vanligaste räntan som erbjuds eller en medelränta hade det blivit mer rättvist.

Tuvärr stoppar inte kritiken där. När lån ska tecknas är det mycket viktigt att all information framgår tydligt för låntagaren. Så är inte fallet hos Leasy Minilån. Under de reglage man avgör summa och återbetalningstid på finns en mycket liten text som dessutom är i så ljusgrå färg att den är svår att se. Där finns mer information om ränta och att exempelvis den kostnad som framställs är uträknad på en exempelränta på 9,9%.

Den som bestämt sig för summa och återbetalningstid går vidare i låneprocessen och fyller i namn, telefon, e-post, personnummer och bankkontonummer.

När formuläret är ifyllt och låneansökan inskickad tar det upp till 24 timmar innan Leasy svarar på om ansökan beviljas eller inte. Detta gäller då enbart vardagar då företaget inte har öppet över helger. När ansökan är beviljad skickas ett låneavtal ut som kan signeras digitalt via BankID eller e-legitimation. Pengarna förs sedan över till låntagarens konto samma dag eller dagen efter.

Att behöva vänta upp till 24 timmar på svar är relativt lång tid. Detta främst i jämförelse med andra minilån men även gällande vissa privatlån på marknaden.

2/5

leasy mini låna pengar

Krav

Någon säkerhet behövs inte för att ta lån via Leasy Minilån. Man behöver inte heller berätta för företaget vad pengarna ska användas till. Däremot har de några krav som måste vara uppfyllda för att låneansökan ska bli beviljad. För det har alla långivare och enligt svensk lag måste kreditgivare ha vissa gränser för att undvika att låntagare tecknar lån i ekonomiska situationer där lån absolut inte bör vara ett alternativ.

Vad kraven är för att låna på Leasy Minilån framgår däremot inte med tydlighet på hemsidan. Detta får företaget ett stort minus för.

Det som däremot framgår är att man måste vara minst 21 år och inte ha några betalningsanmärkningar. Detta framgår en bit in i låneprocessen då personuppgifter ska anges.

1/5

Övrigt

På hemsidan kan man, förutom att ta lån, även läsa goda råd för en bättre privatekonomi. Detta ger företaget några extra pluspoäng då många som har behov av mindre lån just har svårt att hantera sin privatekonomi på ett tillräckligt bra sätt. En bra sida även om råden är något få. För mer och fördjupade tips om hur privatekonomin kan förbättras rekommenderar vi istället vår ”Tips & Råd” som hittas i menyn högst upp på denna webbplats.

Leasy kan bättre! Just nu ligger de bland de sista i vår jämförelse av privatlån

leasy mini goda rådSlutbetyg: 4

Sammanfattning

Sammanfattning:

Med ordet ”Minilån” låter det som att Leasy lanserat något nytt. Men de har de inte. På i stort sett samtliga punkter stämmer detta lån överrens med Leasys privatlån. Det enda som skiljer är att den största summan som går att låna är 10.000 och att återbetalningstiden maximalt är 36 månader.

Det upplevs helt enkelt fel när de använder ordet ”Minilån”. Detta kan troligtvis snarare ses som en väg att försöka få de som söker efter små summor att låna att vända sig Leasy. Men riktigt små summor erbjuder de inte.

Den andra fördelen är räntenivån. Att låna 5000kr med en ränta på 9-21% är helt acceptabelt. Detta ska då jämföras mot minilån på marknaden som erbjuder betydligt högre ränta.

Hade de valt ett annat namn, haft tydligare information på sidan samt särat på Privatlånet och Minilånet tydligare hade de kunnat få betydligt bättre betyg än vad de idag får.

Besök Leasy Minilån
Leasy Minilån: Betyg 4/10