Leasy

Uppdaterad:
  • Låna 10.000-50.000kr
  • Amortera i 1-6 år
  • Ränta fr. 9,9%
  • Betyg 5/10
Till Leasy

Många förknippar företaget Leasy med försäljning av elektronik på avbetalning. Att köpa telefon, diskmaskin eller tvättmaskin på avbetalning kan vara ett sätt att finansiera sitt köp. Ett annat är att ta ett lån då företaget även erbjuder privatån. Detta upp till 50.000kr. I vissa fall kan det vara bättre att låna pengar än att betala via avbetalning. Men om Leasy är det bästa alternativet för ett privatlån är däremot ytterst osäkert.

Storlek och amorteringstid

Leasy fokuserar sin verksamhet kring försäljning av tekniska prylar. Dessa kostar sällan mer än 50.000kr vilket kan vara orsaken till att företaget har lagt gränsen för maximal summa på lån på denna nivå. Den lägsta nivån är 10.000kr.

Med detta spann är det tydligt att de främst vänder sig till de som vill ta små lån. De som vill låna större summor får vända sig till någon annan kreditgivare.

Gällande amorteringstid erbjuder Leasy 12-72 månader dvs 1-6år. Att de inte erbjuder längre amorteringstid beror troligtvis på att den maximala lånesumman är så låg. Men med enbart ett spann mellan 10.000kr och 50,000kr ges inte bättre än medelbetyg på denna punkt.

2/5

Leasy Låna

Räntesats

Leasy reklamTill skillnad mot många andra privatlån så är räntan hos Leasy fast. Det betyder att den räntesats man får kommer att vara samma under hela låneperioden. Räntan låg (2017) på 9,84%-21,6%. I jämförelse med många andra privatlån på den svenska lånemarknaden är det relativt höga räntor. Åtminstone är 9,9% högt som lägsta alternativ. Utöver ränta tillkommer uppläggningsavgift på 595kr (ovanligt högt) samt en aviavgift på 39kr/mån. Väljer man autogiro är aviavgiften 19kr/mån. Den effektiva räntan rör sig mellan 11,6% och 25,26%.

I reklam på webbplatsen framställs detta som ett ”kontantlån till låg ränta”. Att få låna pengar till en ränta kring 10% kan i vissa fall vara konkurrenskraftigt. Detta iallafall om det är små summor som lånas. Men det är vanligtvis få som får bankernas lägsta räntor. Med räntor kring 20-25% ligger Leasy på samma nivå som kreditgivare som lånar ut till personer med betalningsanmärkningar. Men Leasy tillåter inte detta.

 

Medelhög till hög ränta, hög uppläggningsavgift och aviavgift trots autogiro drar ner betyget.

4/10

Ta lån hos Leasy

Att fylla i låneansökan hos Leasy är mycket enkelt. Man väljer summa (10-50.000) och önskad amorteringstid. Direkt får man då se hur stor månadskostnaden skulle bli. Detta är då beräknat på en nominell ränta på 9,84% vilket alltså är deras lägsta ränta.

Om detta speglar verkligheten är svårt att säga. Ger de oftast denna ränta till låntagare är det helt klart en fördel att de även har med det i sitt räkneexempel. I annat fall känns det som att de lyfter upp sin lägsta ränta lite väl mycket.

Men oavsett så ger det i alla fall en vägvisare på hur mycket lånet kommer att kosta. Ännu bättre hade det varit om de även angett kapitalkostnaden på lånet.

Lånansökan kan sedan skickas in efter att bland annat bankkontonummer och annan personlig information uppgetts.  Hur många timmar (eller dagar) det tar innan man får svar och innan man får pengarna utbetalda framgår inte på sidan.

4/5

Krav

Leasy reklam2För att få låna hos Leasy måste några generella krav vara uppfyllda. Utöver det har företaget rätten att neka personer lån då de alltid gör en helhetsbedömning gällande möjligheten att betala tillbaka lånet.

Det som krävs är att:

–        Personen är minst 20 år

–        Personen inte har några betalningsanmärkningar

Några andra generella krav nämns inte men det är mycket vanligt att kreditgivare även har krav på en viss inkomst, att man är bosatt i Sverige m.m. På denna punkt är de något otydliga.

3/5

Övrigt

Mer info – se annan webbplats

Det ska vara enkelt och tydligt för låntagaren att förstå lånevillkoren och även teckna lånet. På denna punkt får Leasy lite sämre betyg. Som nämnts ovan så saknas en del information gällande grundläggande krav (inkomst) hos låntagaren. Överlag upplevs webbplatsen informationsfattig.Går man in under ”Lånevillkor” finns en förklaring. Man har nämligen valt att inte skriva ut allt på denna webbplats utan hänvisar låntagaren till information på andra webbplatser.

Under ”Betalningsvillkor och vissa avgifter” kan läsas att ”Aktuella avgifter finns angivna på www.thorn.se”. Uppenbarligen ingår Leasy i samma företagsgrupp som Thorn men att hänvisa till en annan webbplats för att få information kring avgifter känns inte korrekt.  Dessutom har Thorn tre olika lån på sin webbplats medan Leasy har ett. Vilket av dessa tre är det som gäller för Leasys lån? Detta gör det onödigt omständigt för låntagaren.

Betalningsfria månader?

Under ”Lånevillkor” hittas även information om betalningsfria månader.

”Om kunden ingått ett avtal om  ränte- och/eller betalningsfria månader ska ingen betalning erläggas dessa månader. Månadsbeloppet är under dessa månader 0kr.”

Problemet blir att det inte framgår kring lånet hos Leasy om de har betalningsfria månader eller inte. Till stor sannolikhet har de använt exakt samma lånevillkor för Leasy som för Thorn vilket därmed snurrar till det ordentligt.

Slutbetyg: 5/10

Besök Leasy
Sammanfattning

Sammanfattning

Leasy har som slogan ”Lite av du drömmer om, är du bara ett klick ifrån”. Det är sant – men jämför räntor (exempelvis genom en låneförmedlare som Compricer eller Lendo) för att detta lilla klick ska bli så billigt som möjligt. Företaget ligger nämligen ganska högt gällande lägsta räntenivå de kan erbjuda (ICA hade exempelvis en effektiv ränta på 5% under samma tid)

Fördelen är däremot att man kan ta mycket små lån vilket inte är möjligt hos alla andra kreditgivare. (ICA hade i detta fall en lägsta nivå på 20.000)

6/10

Leasy: Betyg 5/10