Mobillån

Uppdaterad:
 • Låna 1000-40.000
 • Amortera i 1-24 mån
 • Har även kontokredit
 • Betyg 5/10
Till Mobillån

Mobillån marknadsför sig ibland med att de var ”först i Sverige med mobillån”. När de lanserade sin tjänst kanske de var bland de bättre. Men så är inte läget idag. De har en mycket flexibel amorteringstid med möjlighet att återbetala lånet upp till 180 dagar. Detta även på mindre summor. Men när det kommer till tydlighet gällande ränta och krav på låntagare är detta så dåligt att det sammanlagda betyget blir ”avstå”.

Summa och amorteringstid

mobillån faktaLägsta summa som går att låna är 1000kr. Nya kunder kan maximalt låna 25.000. För återkommande kunder som fått högsta kreditvärdighet finns möjlighet att låna upp till 40.000kr.

Amorteringstiden är 61 dagar till 2 år. Däremot går det inte att välja helt fritt hur lång amorteringstid man vill ha eftersom detta speglar sig mot hur stor summa som lånas.

Med en amorteringstid på 61dagar går det som mest att låna 5000kr. 90 dagar ger 7000kr och 120 dagar 9000kr. Om amorteringstid 1 år väljs kan den största summan lånas vilket antingen är 25.0000kr eller 40.000kr

Med kortare amorteringstider kan alltså inte större lån tecknas. Detta kan anses vara ganska logiskt eftersom större belopp oftast kräver längre återbetalningstid. Samtidigt kan lånet alltid betalas tillbaka i förtid om så önskas utan att det tillkommer några extra avgifter.

Något som är unikt med Mobillån (finns några få andra aktörer med samma upplägg) är att de alltid erbjuder amorteringstid upp till 180 dagar. Detta alltså oavsett summa. Det är därmed möjligt att låna 1000kr och återbetala detta på hela 6 månader.

Fördelen är att Mobillån erbjuder sådan stor flexibilitet gällande amorteringstid. Det är inte många andra som erbjuder återbetalning på 6 månader oavsett summa.

Nackdelen är att Mobillån lånar ut över 10.000kr. Det blir mycket dyrt att låna sms-lån när summan blir så hög. Då finns bättre alternativ i med privatlån.

4/5

Besök Mobillån

Ränta

Räntenivån beror på belopp och amorteringstid. Den nominella ränten är oftast kring 100%. Det är normalt på kortare amorteringstid men mycket dyrt när amorteringstiden blir upp mot ett år. Dessutom tillkommer en uppläggningsavgift på 95kr.

 

Se alla räntor och avgifter

(Se en bit ner på sidan)

6/10

mobillån lånekostnadTa lån på Mobillån

De som vill ta lån på Mobillån gör detta genom tre enkla steg.

 • Kontaktuppgifter

Det första som anges är kontaktuppgifter till personen som vill teckna lånet. Detta då med personnummer och mobilnummer.

 • Lånesumma och amorteringstid

Nästa steg är att ange lånesumma och antal dagar för amorteringstid.

 

 • Ansökan

Ansökan skickas sedan in till företaget.

De ger sedan ett ”snabbt” besked och betalar ut pengarna. Däremot framgår det inte hur snabbt detta sker. Även här saknas alltså det alltså information.

/5

Krav

En nackdel med mobillån är det är otydliga gällande vad som krävs för att man ska kunna låna hos dem. Någon kravlista presenteras inte utan det som går att utläsa gällande denna punkt framgår under menyn ”Låna ansvarsfullt”. Det räcker inte utan kravet på låntagarna borde framgå med betydligt större tydlighet.

Här går det i alla fall att läsa att följande krävs för att få lån hos Mobillån:

 • Enbart ett lån lånas ut i taget. Det går därmed inte att ha två lån hos Mobillån samtidigt.
 • Lån beviljas enbart så länge som personen inte har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Utöver det får inte personen vara under skuldsanering, utmätning eller vara i annan situation som pekar på att personen inte kommer att kunna betala tillbaka skulden i tid.
 • Personen ska klara av en kreditupplysning som sker av Mobillån.
 • Personen måste vara 18 år och vara myndig.

2/5

Övrigt

 • Billigare lån?

mobillån lägre kostnaderEn stor del av kritiken mot mobillån handlar om dålig information. Det fortsätter även gällande hur de framställer sitt lån. Att skriva ut ”Lägre kostnader” utan att definiera vad de menar med detta är dåligt. De har absolut inte lägre kostnader än många andra. Snarare högre.

 • Dålig ordlista

Att ha en ordlista är bra om låntagaren vill läsa mer om något kring lån. Men denna ordlista fyller knappast den funktionen. Här finns 11 ord. Av dessa är sex bara varianter på sms-lån. Man kan ex läsa om sms-lån, telefonlån, mobillån och microlån. Det är samma sak men presenterat på olika sätt. En ordlista som inte bara är onödig utan mer vilseledande än informativ.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja.

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

3/5

Slutbetyg 5/10

Sammanfattning
Det är mycket viktigt att de som tar lån får tydlig information från lånföretaget. Det är på denna punkt som Mobillån faller ett flertal gånger. En fördel är däremot att de erbjuder så flexibla amorteringstider. I de flesta fall går det att hitta betydligt billigare kreditgivare.  
Mobillån: Betyg 5/10