Mobillån Kontokredit

Uppdaterad:
  • Kontokredit på upp till 25.000 kr
  • Betala bara när krediten utnyttjas
  • Livslång kredit
  • Betyg 7/10
Till Mobillån Kontokredit

Mobillån har länge erbjudit snabblån och breddade sitt utbud 2017 till att även erbjuda kontokredit. Kostnadsmässigt är denna kredit bättre än att teckna deras snabblån. Men som alla låneprodukter finns fördelar och nackdelar.

Fördelen ligger framförallt i en flexibel kredit med tydlighet gällande kostnader och amorteringsplan. Nackdelen är att räntan är betydligt högre än hos Tryggkredit (samma ägare av bägge varumärkena) samt att en del information saknas på hemsidan.

mobillån kontokredit reklam

Storlek och amorteringstid

Hos Mobillån kan en kontokredit tecknas på minst 1000kr och som mest 25.000kr. Skillnaden mot ett lån är att summan inte betalas ut automatiskt till ett bankkonto. Istället finns summan tillgänglig under ”Mitt Konto” via hemsidan. Därifrån kan man sedan välja hur stor del av krediten som ska betalas ut till bankkontot.

mobillån kontokredit

En kontokredit har alltså vissa likheter med den kredit som utnyttjas på ett kreditkort. Ränta betalas enbart på den kredit som utnyttjas och så länge som inte hela krediten tagits ut kan ytterligare uttag göras. Efter att amortering sker skapas nytt kreditutrymme. Detta är alltså inte ett lån som ska vara helt återbetalt ett specifikt datum utan en flexibel kredit som kan utnyttjas om och om igen så länge som den återbetalas (vilket skapar nytt kreditutrymme)

Varje månad ska amortering ske på 9% på den beviljade kreditnivån. Har en person blivit beviljad en kredit på 10.000kr ska alltså 900kr betalas på utnyttjad kredit varje månad, som lägst 90kr

Den längsta amorteringstiden blir om full kredit tecknas (25.000 kr) och sedan återbetalas med minsta återbetalningssumma varje månad. I detta fall blir amorteringstiden 29 månader. Att låna så stor summa och återbetala över så lång är däremot inget som rekommenderas. Det skulle skapa mycket höga räntekostnader och i detta fall är ett privatlån betydligt mer ekonomiskt.

En kontokredits fördel är att man lätt kan ta ut någon tusenlapp den månad som behovet finns. Detta utan att behöva ansöka om ett nytt lån. Så länge man sköter kontokrediten finns den ju att tillgå. Är det större belopp som önskas lånas är privatlån nästan alltid bättre.

Besök Mobillån

4/5

Ränta

Kontokrediten från Mobillån har en årsränta på 39%. Det är i nivå med flera andra kontokrediter med samma inriktning (små kontokrediter utan fast avgift). Däremot är det ändå högre än de billigaste varumärkena på marknaden.

Exempelvis erbjuder Credway en ränta på 2,42% och Tryggkredit på 2,08%. Det kan göra en skillnad på flera hundra per år om man väljer de billigare alternativen.

Mobillån drivs av S & A Sverige AB som även har tre andra varumärken. Dessa varumärken har samma krav på låntagaren och till stor del liknande lånevillkor. I början på hösten 2018 har de dessutom valt att synka sina månadsräntor för kontokredit.

Tryggkredit – Månadsränta 2,08%  ’

Mobillån – Månadsränta 3,25%

Säkerfinans – Månadsränta 3,25%

Snabbfinans – Månadsränta 3,25%

mobillån mina sidor

Välja kontokredit eller lån?

Med en effektiv ränta på över 47% är Mobillåns kontokredit inte det bästa alternativet för de som vill låna större summor under flera månader. Då är privatlån billigare.

Men det är inte heller tänkt att en kontokredit ska utnyttjas som ett lån med lång amorteringstid.  Den ska istället ses som en enkel tillgänglig kredit som kan utnyttjas under kortare perioder. Saknas det 1000kr en månad så kan krediten utnyttjas och sedan återbetalas kommande månad. Att i detta fall behöva teckna ett privatlån ser många inte som ett relevant alternativ.

Välj därför låneform utifrån belopp och önskad amorteringstid. Jämför även räntor – för det skiljer sig, som det framgår ovan.

mobillån kontokredit fördelar

7/10

Teckna kontokredit hos Mobillån

Teckna

Första steget är att välja vilken kreditnivå som önskas. Detta mellan 1000kr och 25.000kr. De som inte har kreditnivå på 25.000kr kan i ett senare läge ansöka om utökad kredit och därmed höja nivån.

Därefter fyller man i telefonnummer och personnummer och genomför ansökan. Mycket kort efter att ansökan skickats in kommer beslut gällande om krediten beviljas eller inte.

Ta ut

Med en kontokredit väljer kredittagaren själv hur stort belopp som ska tas ut från krediten. Det går exempelvis att ha en kredit på 20.000kr och enbart ta ut 3.000kr. Månaden efter kanske ytterligare 5.000kr tas ut osv. Så länge som inte hela krediten är utnyttjad finns möjlighet att ta ut mer pengar. Efter amortering regleras även krediten vilket skapar ett nytt kreditutrymme att utnyttja. På denna punkt är alltså en kontokredit mycket likt ett kreditkort.

Uttag sker genom direktutbetalning (till storbankerna) vilket gör att uttag går mycket fort. Direktutbetalning kan ske under Mobillåns öppettider vilket är 8-18 på vardagar och 10-15 på helger. 

Återbetala

Återbetalning sker månadsvis. I detta läge får kredittagaren själv välja vilket belopp som ska återbetalas. Däremot finns en lägsta gräns vilket är 1500kr eller 6% av totala kreditnivån.

Ex 1. En person som har en beviljad kreditnivå på 10.000kr och tar ut 900kr måste därmed betala tillbaka hela beloppet efter en månad. Detta eftersom 1500kr är mer än 6% av 10.000kr.

Ex 2. En annan person har bara en kreditnivå på 3.000kr och tar ut 2800kr. I detta fall behöver bara 1500kr betalas per månad.

Att ha hög kreditnivå kan alltså vara positivt utifrån att man har tillgång till mer pengar. Men samtidigt påverkar vald kreditnivå hur stort månadsbelopp som måste betalas.

4/5

mobillån kontokredit låna

Om Mobillån:

Mobillån är en internetbaserad låneaktör som förser privatpersoner med en snabb och trygg tjänst för smslån. De är den del av Tryggkredit Stockholm som sedan 2011 har haft tillstånd för konsumentkreditgivning av Finansinspektionen. Företaget omsatte drygt 104 miljoner kronor under 2019.

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Nej

Låna utan UC? Nej. Bisnode används

Helgutbetalningar? Ja

Lån för person under 20 år? Nej

Krav

Vad krävs för att få teckna en kontokredit hos Mobillån? De som undrar över detta behöver kontakta företaget för att få svar. Någon information finns nämligen inte att tillgå på hemsidan vilket ger ett mycket dåligt betyg på denna punkt. Det är ytterst få långivare som inte tydligt skriver ut grundläggande krav som måste vara uppfyllda för att lånen ska beviljas.

I kontakt med företaget har vi fått informationen att följande gäller:

  • Du får inte ha betalningsanmärkningar
  • Du måste vara minst 20 år
  • Din taxerade inkomst måste vara minst 150.000kr. I vissa fall kan detta styrkas med lönespecifikationer
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du måste ha ett mobilabonnemang utfört i Sverige

Kraven speglar den produkt som marknadsförs. Däremot borde de självklart finnas tillgängliga tydligt på hemsidan.

Besök Mobillån

2/5

Övrigt

Exakt samma – men med betydligt högre ränta

Varumärket Mobillån drivs av S & A Sverige AB. Samma företag driver även varumärket Tryggkredit. De som jämför dessa två kommer se extremt stora likheter. Hos bägge varumärkena går det att välja mellan snabblån och kontokredit, hemsidorna ser nästa identiska ut och kraven för att få lån/kredit beviljad är exakt samma.

Dessa sidor och produkter skiljer sig sen hösten 2018 inte längre på räntesatserna. Båda har en månadsränta på 3,25% och en effektiv ränta på 47%. Det är på medelnivå gällande kontokrediter.Den som istället tecknar exakt samma kredit på Tryggkredit kommer få en ränta på 2,08% och därmed en effektiv ränta på 28,02. Vid större lånesumma blir det många hundra kronor i skillnad över ett år.

Man kan fråga sig vad som kan komma att hända framöver med dessa tre produkter och varumärken som ligger i samma bolag och som numera har samma villkor även på räntenivåerna. För dig som kund och låntagare så är det intressanta att dessa två varumärken (samt även Säkerfinans samt Snabbfinans ) har samma krav på låntagaren gällande inkomst osv. Därmed rekommenderas starkt att krediten istället tecknas hos Tryggkredit.

Slutbetyg 6,8

Sammanfattning

Sammanfattning

Mobillån är en kontokredit som lanserades 2017. Detta som ett komplement till det snabblån som varumärket under lång tid erbjudit. Jämförs kostnaden mellan deras snabblån och deras kontokredit är kontokrediten betydligt billigare. Dessutom ges en mer flexibel återbetalningstid.

Fördelen med Mobillåns kontokredit ligger i att de har en mycket bra tydlighet gällande lånets ränta, amorteringstid och kostnad. Däremot får de minus gällande att det inte framgår tydligt vad som krävs för att få låna hos dem. Dessutom är räntan (3,25% per månad) på medelnivå gällande kontokrediter. Varumärket Tryggkredit (samma ägare) har ränta på drygt 2% med exakt samma krav på låntagaren. Med en lägre kostnad är det självklart att Tryggkredit istället rekommenderas.

Mobillån Kontokredit: Betyg 6.8/10