OK/Q8 Privatlån

Uppdaterad:
  • Låna 20.000kr-250.000kr
  • Få 500kr i bensincheck som bonus
  • Fördelaktigt på lägre beloppen
  • Betyg 8/10
Till OK/Q8 Privatlån

  ”Perfekt om du vill skaffa eller byta bil eller MC”

Så börjar OK/Q8 sin presentation av deras privatlån. Lånet kan absolut vara perfekt för att finansiera bilinköpet. Men behöver inte vara det. Mycket beror på önskad lånesumma och önskad amorteringstid. Det är inte heller ett billån med säkerhet vilket gör att pengarna kan användas till betydligt mer än bara bilinköp. Därmed ska det jämföras mot andra privatlån och då står sig lånet riktigt bra på vissa punkter, och något sämre på andra.

OKq8 reklam

Storlek och amorteringstid

OK/Q8 har ett privatlån där det går att låna från 20.000kr upp till 250.000kr. I jämförelse mot många andra kreditgivare är det ett smalt spann. Lägsta nivån är ovanligt hög och högsta nivån ovanligt låg. På denna punkt är de alltså inte speciellt flexibla. Det kan exempelvis jämföras med Norwegian Bank som erbjuder privatlån mellan 5000kr och 600.000kr.

Amorteringstiden är 2 till 10 år vilket speglar lånesumman riktigt bra. De som erbjuder lägre eller större summor har däremot både kortare och längre amorteringstid.

2/5

Ränta

I likhet med de flesta kreditgivare som erbjuder privatlån har OK/Q8 individuella räntesatser som är rörlig under låneperioden. Den ränta som erbjöds år 2018 var 4,89%-7,89%. Det är inte den lägsta räntenivå som går att få på privatlån men klart godkänd.

Det som kännetecknar dem är däremot de inte lånar ut till högre än 7,89% i ränta. Det är bland de lägsta ”högstanivåerna” som erbjuds i Sverige. Likt belopp på lånet är även spannet för räntenivån alltså smalt.

Genom att ha medsökande till lånet ökar chansen att det blir beviljat och räntesatsen kan även bli något lägre. Någon uppläggningsavgift är det aldrig utan den enda extra kostnad som tillkommer är en aviavgift på 25kr per månad. Denna kan man däremot slippa med E-faktura.

Bonus

Alla som får ett lån beviljat hos OK/Q8 får en bensincheck på 500kr som kan användas på deras bemannade stationer. En bonus som gör att lånet blir väldigt ”billigt” på de lägre beloppen.

Med låg ränta, inga avgifter och en bonus på köpet ges riktigt bra betyg. I vissa fall är detta ett av de billigaste lånen på marknaden. Se nedan under rubriken ”Vad kostar det?”

8/10

okq8 tankning på köpet

Ta lån på OK/Q8

Första steget är att avgöra hur stort belopp som lånet ska vara på och önskad amorteringstid. När detta genomförs presenteras en ”månadskostnad” som enbart är ett exempel. Detta utifrån att räntan sätts individuellt. Men det är ändå ett riktmärke.

Genom att klicka på ”Ansök” går man vidare och får fylla i personuppgifter och kontaktuppgifter varpå låneansökan kan signeras med BankID. Det är mycket enkelt att ansöka och tar maximalt 3 minuter.

När lånet sedan ska betalas ut sker detta via Swedbanks utbetalningstjänst. För de som har ett konto som inte är ansluten till tjänsten sker utbetalningen via avi som skickas ut till den adress som personen är folkbokförd på. Avin löses enklast in på personens bankkontor. Utbetalningen sker vanligtvis någon dag efter att lånet blivit beviljat.

5/5

okq8 ansökning

Krav:

Kraven för att kunna teckna ett privatlån hos OK/Q8 presenteras föredömligt på hemsidan och är följande:

  • Minst 20 år gammal
  • Inte ha betalningsanmärkningar
  • Folkbokförd i landet i minst 3 år
  • Årsinkomst på minst 125.000kr
  • Har BankID eller Mobilt BankID

Det enda som saknas är om inkomsten kan vara från vad som helst (pension, bidrag, vikariat) eller om det måste vara s.k. fast anställning.

4/5

Vad kostar det?

Det är ytterst få kreditgivare som ger en ”bonus” när ett lån tecknas hos dem. Men så sker hos OK/Q8. VI har därför valt att göra en uträkning för att visa hur denna bonus gör lånet mer fördelaktigt.

Ett lån tecknas på 20.000kr och amorteras på 2år.  Månadskostnaden blir (med en exempelränta på 5%) 903kr månaden. På två år kommer personen ha betalat 21672kr. Inga avgifter eller uppläggningsavgifter tillkommer och personen får även en check på 500kr. Den totala kostnaden för lånet är därmed 1172kr.

Den som istället väljer att ta ett lån på ICA-banken på samma summa kan inte välja kortare amorteringstid än tre år. De har inte heller några extraavgifter. Enligt deras exempelränta skapar detta enligt en månadskostnad på 603kr vilket gör att man betalat 21708kr. De har en lägre exempelränta men eftersom amortering sker över längre tid blir ändå totalsumman högre. Dessutom fås ingen bonus.

När det kommer till lån på små belopp är just dess avgifter avgörande. Skulle ovanstående belopp lånas helt räntefritt men hos en aktör med uppläggningsavgift och aviavgifter skulle det bli följande ekvation. Uppläggningsavgift 499kr och aviavgift 30kr i månader genererar en total kostnad på 1219kr. Därmed dyrare än vad OK/Q8 tar inklusive sin bonus.

OK/Q8 kan alltså vara mycket fördelaktigt på lån på de lägre summorna – men jämför alltid med flera banker innan lånet tecknas – Sker enkelt via låneförmedlare.

Slutbetyg 8/10

Sammanfattning

Sammanfattning:

OK/Q8´s privatlån har framförallt sin styrka i att det inte är någon uppläggningsavgift, ingen aviavgift (vid E-faktura) och att man får bensincheck på köpet. Därmed blir det extra fördelaktigt att teckna privatlånen på de små summorna här. Som räkneexemplet ovan visar kan det vara billigare att låna via OK/Q8 än hos en kreditgivare utan ränta (om detta hade funnits) men med avgifter.

Lånet är lätt att teckna och de är även tydliga med informationen till låntagaren.

Nackdelen sitter i lånesumman som enbart är mellan 20.000kr och 250.000kr. Dessutom framställer de lånet som ett billån men detta är ett vanligt privatlån (som kan användas för inköp av bil om så önskas).

Rekommenderas till små summor – vid större summor bör ett flertal kreditgivare jämföras.

OK/Q8 Privatlån: Betyg 8/10