Sms-lån i Norge

Är du på jakt efter ett sms lån direkt? För att hitta bästa sms lån krävs att man vet hur låneformen fungerar, och att man jämför de många aktörerna på marknaden. På den här sidan berättar vi om vad man bör tänka på innan man lånar – allt från hur sms lån utan UC fungerar och hur man gör för att beviljas ett med betalningsanmärkning.

Vad är smslån?

Det finns många olika namn för ett smslån. Bland de vanligaste hittar vi, förutom det nyss nämnda, snabblån och mikrolån. Samtliga namn beskriver bra vad som särskiljer detta lån från många andra: Här handlar det ofta om små lånesummor, och det går snabbt att såväl ansöka om lånet som att få det utbetalt.

Namnet smslån kommer från att det tidigare, när låneformen lanserades på 2000-talet, var möjligt att låna pengar genom att endast skicka ett textmeddelande till långivaren. Namnet lever kvar än i dag, trots att processen numera ser annorlunda ut. Det vanligaste i dag är att man ansöker om lånet via långivarens hemsida, och att man legitimerar sig via BankID.

Sms lån direkt utbetalning

Det största kännetecknet för så kallade snabblån är just hur snabbt det går. De flesta långivare på marknaden erbjuder utbetalning inom 0–2 dagar, men sms lån direkt utbetalning är också ett vanligt fenomen. Detta innebär att man många gånger kan ha pengarna på kontot samma dag som man ansökte om lånet.

En av de huvudsakliga anledningarna till att somliga aktörer kan erbjuda sms lån med direkt utbetalning är att de använder sig av snabba utbetalningsmetoder. Framför allt handlar det om de två betalningsmetoderna Trustly och Zimpler, där transaktioner kan genomföras inom några få minuter.

Exempel på långivare med direkt utbetalning:

Vilka banker samarbetar långivaren med?

Exakt hur lång tid det tar för pengarna att betalas ut beror alltså först och främst på vilken aktör man väljer att ansöka om lån hos. För så snabb utbetalning som möjligt kan det därtill vara en fördel att titta på vilken eller vilka banker långivaren samarbetar med. Om långivaren har ett konto hos samma bank som en själv kan pengarna betalas ut snabbt, vanligtvis under samma dag som man ansöker.

Exempel på några vanliga banker att samarbeta med är:

 • Nordea
 • SEB
 • Handelsbanken
 • Swedbank
 • Danske Bank

Utbetalning under kvällar, nätter och helger

Somliga långivare erbjuder endast utbetalning under kontorstider på bankdagar. Men vad gäller sms lån med direkt utbetalning är det vanligt att veckodag och tid på dygnet inte spelar någon roll. Man kan alltså ansöka om lånet under kvällar, nätter och helger, och få pengarna utbetalda lika snabbt som om det vore kontorstid.

Exempel på långivare som genomför utbetalning under helgdagar:

Krav för att beviljas sms lån direkt

En av anledningarna till att många anser smslån vara ett alternativ när man är i behov av pengar är att grundkraven för att beviljas är relativt låga. Att ta ett privatlån, till exempel, kanske inte är ett alternativ om ens kreditvärdighet är låg. Men ett snabblån är möjligt att beviljas för de allra flesta.

Viktigt att komma ihåg är dock att kraven på den ansökande skiljer sig åt mellan de olika aktörerna. Nedan listar vi ett antal grundkrav som de flesta långivare har gemensamt, och som man behöver uppfylla för att kunna beviljas ett lån. Långivaren ska:

 • Vara minst 18 år gammal
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Ha en deklarerad inkomst
 • Ha ett svenskt bankkonto
 • Ha BankID
 • Inte ha en skuld hos Kronofogden

Som listan ovan visar ställer de allra flesta aktörer ett inkomstkrav på den ansökande. Dock är detta krav i regel inte lika snävt som vid exempelvis privatlån. Exempelvis behöver man ofta inte ha lika hög inkomst, och många beviljar lån trots att man inte har ett fast jobb.

Tilläggas bör även att de allra flesta långivare kräver att den ansökande är 18 år gammal, vilket är lag i Sverige. Dock kan det i vissa fall hända att man måste vara minst 20 år gammal, eller att man inte får låna lika stora belopp om man inte hunnit fylla 20.

Kan man beviljas sms lån med betalningsanmärkning?

Många tror att man inte kan beviljas lån om man har en betalningsanmärkning. Och många gånger stämmer detta. Exempelvis är det svårt att beviljas ett privatlån om man har en aktiv anmärkning. Men som vi tidigare nämnt är kraven för ett snabblån inte lika höga.

Därav finns många aktörer som erbjuder sms lån med betalningsanmärkning. Bland dessa aktörer är ett vanligt argument att de tittar på låntagarens nuvarande ekonomiska situation snarare än historiska. Detta till trots kan lånevillkoren ibland påverkas om man har en anmärkning, exempelvis kan räntan bli högre. Detta då långivaren kan anse sig ta en större risk genom att låna ut pengar.

För att beviljas ett sms lån med betalningsanmärkning ställs dock ofta krav på när anmärkningen tillkom. Många långivare kräver att det gått minst sex månader sedan anmärkningen utfärdades. I vissa fall kan kravet dock uppgå till ett helt år. En betalningsanmärkning ligger totalt sett kvar i tre år.

Vet man med sig att man tidigare haft svårt att betala tillbaka lån och krediter, och att det är därför man ådragit sig en anmärkning, bör man vara försiktig innan man ansöker om ett sms lån direkt. Men i det fall man är säker på att man nu kan betala tillbaka i tid kan ett sms lån med betalningsanmärkning vara det enda alternativet om man är i behov av pengar snabbt.

Låna med en medsökande

Trots att grundkraven för att bli beviljad snabblån i regel är låga är det inte alla som uppfyller dom. I det fall man inte kan leva upp till kraven kan man i vissa fall låna med en medsökande. Detta innebär att man står två personer på lånet, vilket ger långivaren extra trygghet att pengarna faktiskt kan betalas tillbaka.

För mindre lån är det inte särskilt vanligt att man kan låna med en medsökande. Detta brukar endast vara ett alternativ om man vill röra sig i det övre lånespannet, exempelvis om man vill låna 20 000 kronor eller mer. Detta skiljer sig dock åt mellan olika långivare.

Sms lån utan UC

Det är i dag mycket vanligt att aktörerna på marknaden erbjuder sms lån utan UC. Detta innebär att de inte gör någon kreditprövning hos Sveriges största kreditupplysningsföretag – UC AB, tidigare Upplysningscentralen.

Därav framgår det inte av UC:s register att man ansökt om ett lån, något många anser vara positivt eftersom många kreditupplysningar hos företaget kan ha en negativ inverkan på ens kreditvärdighet.

Vilka är alternativen?

Ett sms lån utan UC är dock inte synonymt med ett lån helt utan kreditprövning. Det är nämligen lag på att långivare alltid måste genomföra en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån.

De aktörer som inte använder sig av UC använder sig därför i stället av annat kreditupplysningsföretag. Vanligtvis handlar det om Bisnode eller Creditsafe. Fördelen med dessa alternativ är att andra inte kan se att det gjorts en kreditupplysning på en. Detta till skillnad från UC, där en upplysning är synlig för andra och ligger kvar i 12 månader.

Exempel på långivare som erbjuder sms lån utan UC:

 • Credifi (Creditsafe)
 • Loanstep (Creditsafe)
 • Saldo (Bisnode)
 • Klara Lån (Bisnode)

Hur hög är räntan?

Ett annat kännetecken för smslån är att räntan i regel är högre än för större lån. Den exakta räntesatsen beror på vilken långivare man vänder sig till, då olika aktörer kan erbjuda stora skillnader i ränta. Man bör dock vara förberedd på att den effektiva räntan för ett snabblån många gånger kan uppgå till flera hundra procent.

En av de viktigaste anledningarna bakom detta är att kraven för att beviljas denna typ av lån ofta är låga, som vi varit inne på tidigare – i alla fall om man jämför med andra låneformer. Detta, i kombination med att ingen säkerhet lämnas, gör att långivaren anser sig ta en större risk i att låna ut pengar, vilket alltså den höga räntan väger upp för.

Effektiva räntan kan vara missvisande

En effektiv ränta om flera hundra procent kan låta högt och dyrt, vilket det i många fall är. Men att jämföra smålån utifrån effektiv ränta kan också vara något missvisande. Anledningen är att den effektiva räntan beräknas över ett helt år, och att snabblån ofta har en löptid om några få månader. Detta gör att räntan kan upplevas vara högre än den faktiskt är.

För att hitta bästa sms lån, och få en mer realistisk bild av hur lånet faktiskt kommer kosta, är det viktigt att man tittar på ett räkneexempel för det aktuella lånet. Ofta finns ett sådant att tillgå direkt på långivarens webbplats. I exemplet framgår tydligt exakt vad lånet kommer kosta totalt och per månad.

Räkneexempel

Nedan har vi upprättat ett räkneexempel för ett snabblån. Detta för att göra det enklare att förstå vad ett lån faktiskt kan komma att kosta. Exempelvis vill vi poängtera vikten av att den nominella räntan inte är det enda man bör undersöka, utan att också uppläggnings- och aviavgift kan komma att påverka totalkostnaden.

 

Belopp5 000 kr
Löptid12 månader
Uppläggningsavgift500 kr
Aviavgift50 kr
Nominell ränta25%
Effektiv ränta92,71%
Månadskostnad564 kr
Avbetalningar12 st
Totalt att betala6 777 kr

Källa: Konsumenternas.se

Kan man låna utan ränta?

Det finns i dag ett fåtal aktörer som marknadsför sig som räntefria smslån. Detta kan låta lockande och för bra för att vara sant, och ja, namnet är något missvisande. Hos dessa aktörer slipper man inte ränta helt och hållet. I stället handlar det om att man kan få skjuta en eller flera månaders räntekostnader på framtiden. Detta kan vara positivt i det fall man befinner sig i ett ekonomiskt pressat läge en viss månad.

För att beviljas denna typ av lån, och för att kunna nyttja en räntefri period, kräver de flesta aktörer att man är noggrann och efterlever sina återbetalningskrav. Det brukar inte heller vara möjligt att använda två räntefria månader på raken.

Snabblån vs. privatlån

Ett snabblån är en form av konsumtionslån, precis som den mer traditionella låneformen privatlån. Det finns en lång rad faktorer som skiljer dessa två lån åt. För att veta vilket som passar en själv bäst är det viktigt att känna till skillnaderna, vilket är varför vi går igenom dem nedan.

Mindre lånesumma

Ett snabblån är, som tidigare nämnt, ofta ett mindre lån. Lånespannet kan dock vara ett stort sådant och skilja sig markant mellan olika långivare. Spannet kan bestå i allt från 1 000 kronor till 50 000 kronor. Sådana höga summor är dock mycket ovanligt. I stället är det vanligare att den maximala lånesumman uppgår till 25 000 kronor.

Om man jämför detta med vanliga lånesummor för privatlån blir skillnaden tydlig. Vad gäller privatlån är det vanligt att man kan låna mellan omkring 10 000 kronor och 600 000 kronor.

Snabbare utbetalning

När man ansöker om ett sms lån direkt utbetalning kan man få besked direkt på skärmen om huruvida man beviljas lånet eller inte. Om man blir godkänd kan man, precis som namnet antyder, få pengarna på kontot nästan omgående.

När man ansöker om privatlån får man vanligtvis ett preliminärt besked direkt efter att ansökan genomförts. Men det är först efter att kreditbedömningen genomförts som det definitiva svaret kommer. Tiden för detta varierar mellan olika långivare, men det är inte ovanligt att utbetalning dröjer mellan 2–5 bankdagar.

Kortare återbetalningstid

Ett snabblån kan betalas ut snabbt, och ska i regel också betalas tillbaka snabbt. Man kan själv välja återbetalningstid, men ofta är spannet inte särskilt stort. Vanligt är att löptiden varierar mellan 1–12 månader. Somliga långivare kan dock erbjuda två års löptid.

Detta är en stor skillnad mot hur det ser ut bland privatlånen. Där är 12 månader ofta den minsta möjliga löptiden, och 20 år den maximala.

Utan säkerhet

Ett sms är alltid utan säkerhet. Detta innebär att man inte behöver lämna ägodel som exempelvis hus, bil eller annat som säkerhet, som långivaren skulle ha rätt till i det fall man inte kan betala tillbaka sitt lån i tid. På denna punkt skiljer sig alltså snabblånen och privatlånen inte åt, då de allra flesta privatlån inte heller kräver någon säkerhet.

Viktigt att poängtera är dock att det tillkommer andra konsekvenser i det fall man inte kan betala tillbaka sitt lån. Det kan bland annat handla om en betalningsanmärkning och till slut en skuld hos Kronofogden.

Högre ränta

Som vi varit inne på tidigare är räntan för snabblån ofta betydligt högre än för andra låneformer, privatlån inkluderat. För smålånen är det vanligt att den nominella räntan uppgår till allt mellan 20–40%. Privatlån, däremot, har ofta en maximal räntesats om 29,95%, men kan också gå ända ner till 1,95%.

Privat- eller snabblån – vilket är bäst?

Vilket av smslån och privatlån som är bäst finns inget objektivt svar på, det hela beror på ens egen situation och vad man behöver pengarna till. Snabblån är som vanligast bland personer som snabbt behöver pengar för att täcka en mindre, oväntad utgift.

Behöver man låna en större summa, och om det inte är brådskande, är ofta privatlån det bättre alternativet. Detta inte minst med anledning av att privatlånen i regel kommer med lägre ränta.

Tänk på detta för att hitta bästa sms lån

Om man bestämmer sig för att ett snabblån är den bästa lösningen för en själv vill man såklart hitta marknadens bästa sms lån innan man ansöker. Antalet aktörer på snabblånemarknaden är i dag många och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst.

För att hitta svaret krävs att man jämför de olika långivarna – antingen på egen hand eller via en låneförmedlare. Om man vänder sig till en låneförmedlare jämförs en lång rad aktörer automatiskt, samtidigt som endast en kreditupplysning görs. Man blir därefter presenterad flertalet låneerbjudanden och kan välja det som passar en själv bäst.

Men vad ska man egentligen tänka på när man jämför de olika alternativen? Det går vi igenom nedan.

Undersök utbetalningstiden

Bland de som överväger att ta ett snabblån är det ofta just snabbheten som tilltalar. I jämförelsen bör man i så fall leta efter aktörer som erbjuder sms lån direkt utbetalning. Med detta menas aktörer som använder sig av betalningsmetoder såsom Zimpler och Trustly, vilket gör att utbetalning kan inom några minuter – såväl helger som kvällar och nätter.

Om man inte har lika bråttom att få pengarna utbetalade till kontot behöver man inte lägga lika stor vikt vid utbetalningstiden när man jämför alternativen. De allra flesta aktörerna erbjuder nämligen utbetalning inom 0–2 dagar.

Läs på om kraven

Kraven för att bli beviljad ett snabblån i regel är lägre än för andra låneformer. Men som tidigare nämnt kan kraven skilja sig mellan olika aktörer. Det är därför viktigt att se till så man uppfyller kraven som en viss aktör ställer på låntagaren. Det kan exempelvis handla om att man måste ha en viss årlig inkomst, eller att betalningsanmärkningar inte får vara nyare än ett år gamla.

Se över räntan

Den kanske viktigaste punkten. Det är ju trots allt räntan som i huvudsak avgör hur dyrt lånet blir. Snabblån är kända för att ha högre ränta än de flesta andra låneformer. Så man ska alltid undersöka vad räntan blir för ens lån och säkerställa att man kommer kunna betala tillbaka i tid.

Det bästa är att upprätta ett räkneexempel för det lån man undersöker, för att se exakt vad lånet kommer kosta i månaden. Den effektiva räntan räknas nämligen på ett år, och snabblån har ofta kortare löptid än så.

Granska övriga avgifter

Ibland kan man stöta på ett snabblån med betydligt lägre ränta än sina konkurrenter. I detta fall är det viktigt att granska de övriga avgifterna innan man ansöker och tecknar lånet. I vissa fall kan den låga räntan nämligen kompenseras av att andra avgifter är dyrare. Man bör därför alltid kontrollera vad uppläggningsavgiften, aviavgiften och liknande ligger på för att undvika negativa överraskningar i senare skede.

Hur genomförs kreditupplysningen?

Om man inte vill att ens låneansökningar ska påverka ens kreditvärdighet kan ett sms lån utan UC vara något att hålla utkik efter. På så sätt slipper man nämligen registreras i UC:s register. På snabblånemarknaden är det relativt vanligt att man använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag, såsom Creditsafe och Bisnode. Hos dessa är upplysningen inte synlig för andra, vilket gör att ens kreditvärdighet inte påverkas av en låneansökan.

Så ansöker du om ett smslån

Som tidigare beskrivet är namnet smslån något förlegat, då det kommer från tiden då man kunde ansöka om lånet genom att endast skicka ett sms till långivaren. Riktigt så fungerar det inte i dag. Dock finns aktörer såsom Saldo, som erbjuder kunder att göra uttag via SMS.

I regel behöver man dock göra en mer regelrätt låneansökan i dag. Men processen är fortsatt en mycket enkel sådan. Nedan går vi igenom steg för steg hur man gör för att ansöka om ett lån i dag.

 1. Välj långivare – Granska villkoren hos olika långivare och välj den som passar bäst.
 2. Ange låneinformation – Fyll i hur stort lånebeloppet ska vara och hur lång löptid som önskas.
 3. Fyll i personuppgifter – Vanligtvis krävs e-postadress och mobilnummer, samt personnummer och verifikation med BankID.
 4. Kreditupplysning genomförs – I detta steg genomför långivaren en kreditupplysning, vanligtvis via UC, Creditsafe eller Bisnode.
 5. Pengarna betalas ut – Besked anländer. Om lånet beviljas kan pengarna vara utbetalda samma dag, förutsatt att man valt en aktör som erbjuder sms lån med direkt utbetalning.

En låneansökan är, som du ser, enkel att genomföra och det tar sällan längre än några minuter.

Fördelar och nackdelar med sms lån direkt utbetalning

Fördelar

 • Snabb utbetalning, vanligtvis under samma dag även på kvällar och helger.
 • Möjligt att låna små summor.
 • Låga krav för att beviljas lån.
 • Enkel och snabb ansökan online.

Nackdelar

 • Ofta lån med hög ränta.
 • Kort återbetalningstid på lånen.
 • Uppläggningsavgifter och andra kostnader kan tillkomma.
 • Vanligtvis dyra påminnelseavgifter.

Vanliga frågor

Hur snabbt kan ett smslån betalas ut?

Vanligt är att lånet kan betalas ut inom 0–2 arbetsdagar. Väljer man sms lån med direkt utbetalning kan pengarna finnas på kontot inom några minuter. Dessa använder ofta Zimpler eller Trustly som utbetalningsmetoder.

Kan man låna utan UC?

Ja, det är faktiskt relativt enkelt att hitta sms lån utan UC. Detta med anledning av att många aktörer använder sig av alternativa företag för kreditupplysning, såsom Creditsafe eller Bisnode.

Hur mycket kan man låna?

Smslån är till för de som vill låna en mindre summa pengar. Exakt hur mycket man kan låna beror på vilken aktör man vänder sig till. Vanligt är dock att man kan låna mellan 1 000–25 000 kronor, och ibland mer än så.

Hur hög är räntan?

Snabblån är kända för att komma till en hög ränta. Det är inte ovanligt att den nominella räntan uppgår till mellan 20% och 40%. Dock är den effektiva räntan i regel betydligt högre än så, och kan i vissa fall uppgå till över 100%.

Hur lång återbetalningstid kan man välja?

Även den korta återbetalningstiden utmärker denna låneform. Det är inte ovanligt att man behöver betala tillbaka lånet inom 30 dagar. Ibland kan återbetalningstiden dock uppgå till ett år eller mer.

Hur hittar man marknadens bästa sms lån?

Egentligen finns inget bästa sms lån, då det hela beror på ens egna preferenser. För att hitta det bästa lånet för en själv bör man jämföra olika aktörer och titta på faktorer som ränta, övriga avgifter, utbetalningstid och löptid.