Tips – Så här spärrar man personnummer vid bedrägeri

Över 200 000 bedrägeribrott anmäldes 2020. Av dessa är en av de vanligaste identitetsbedrägeri. Hur undviker man att få sin identitet kapad och vad händer när man måste spärra sitt personnummer?

En bra start är att tänka efter innan man ger ut personuppgifter och lösenord på nätet, och att se till obehöriga inte kommer åt fysisk post. Genom att undvika exponering har man en bra grund för att skydda sitt personnummer från kapning.

Spärra och polisanmäl

Tyvärr finns det inte mycket mer att göra än att vara försiktig med hur man använder och visar sitt personnummer, och därmed skydda sin identitet. Det räcker långt, men man kan aldrig skydda sig helt och hållet.

Skulle det ändå hända att man får sin identitet kapad måste man vidta åtgärder så fort som möjligt. Dels spärra sig hos sina kreditföretag, och självklart ska man också polisanmäla händelsen. Man ska även anmäla det till Skatteupplysningen, på Skatteverket.

Kontaktuppgifter till dessa finns på respektive hemsida.

Förhindra att bli kapad

Det finns ett antal olika sätt att skydda sig från att få sitt personnummer kapat – här kommer en rad tips som man bör beakta. Det kan kännas som om det är mycket att tänka på men när man väl kommit igång är det ett enkelt sätt att känna sig trygg på.

1. Stoppa obehöriga från att komma åt din post

Det finns flera sätt att göra det svårare för de som vill komma åt våra personuppgifter för brottslig verksamhet. Bor man i hus så byter man ut sin brevlåda mot en som är låsbar, och för de i lägenhet så är det viktigt att porten hålls låst.

2. Öppna inte länkar

Öppna inte länkar som kommer på e-post från okända avsändare eller avsändare som har en udda mailadress. Man kan gå in på företagets hemsida och se om de har ett utskick som överensstämmer med det som man har fått innan man öppnar, för säkerhets skull.

3. App eller mejl med info

Det finns företag som erbjuder tjänster där man bevakar aktiviteter kring din identitet. Till exempel om kreditupplysningar tas. Man skannar även nätet (inklusive de ljusskygga varianterna exempelvis Darknet) för att se när ditt personnummer används. Är man extra orolig kan man självklart skaffa en sådan tjänst, men då vara medveten om att det är förknippat med en kostnad,

4. Borttappad ID-handling

Den som tappar bort en id-handling, så som körkort eller pass, ska genast anmäla det till polisen och ett kreditupplysningsföretag. På så sätt hindrar man att ens personuppgifter missbrukas, och kan slippa få sitt konto kapat.

5. Näthandelskort

Att ha ett separat kort som man bara använder när man handlar på nätet är också ett bra sätt att undvika att få sitt kort länsat. På det kortet för man bara över den summa som köpet kräver.

6. Kapade sociala nätverk

Att kapa någons sociala konton och att där be om pengar är något som växer allt mer. Se till att ha starka lösenord och att ha olika lösenord till alla inloggningar och att förvara dom på ett säkert sätt.

7. Facebook och Swish

När bedragaren kommit in på ens konto på till exempel Facebook så letar de reda på familjemedlemmar, och ber kontoinnehavaren att swisha en mindre summa direkt till säljaren av en vara som kontoinnehavaren vill köpa.

Dubbelkolla innan överföring

Får man sådana meddelanden, bör man alltid ringa den som ber om hjälp och dubbelkolla innan man skickar över pengar. Det kan handla om små summor, men med många lyckade överföringar så kan bedragaren komma över stora summor som går till kriminell verksamhet.

Så använder bedragaren andras personnummer

Bedragare som kommer över någon annans personnummer använder det för att beställa varor på nätet. De skapar ett falskt ID-kort så att de kan hämta ut paketen hos ett ombud. De kan även ta lån i den personens namn, oftast är det snabblån som löser ut varan snabbt.

En mardröm för den som blir utsatt

De som har fått sitt personnummer kapat vittnar om många månader av mardrömsliknande händelser, där det trots spärrade uppgifter har fortsatts att använda uppgifterna för att belåna personen. Personer som blivit utsatta har fått stora skulder och fått anmärkningar hos kronofogden.

Att leva med ett spärrat personnummer

För den som får sitt personnummer kapat och använt av en bedragare eller ett gäng med bedragare så blir livet inte sig likt på ett tag. Det är inte bara bedragaren som inte kan använda identiteten, utan det kan inte den rätta ägaren heller.

Svårt att resa

Det kan ta år innan den som blivit utsatt för en kapad identitet kan ta lån igen. Att resa till vissa länder kan vara besvärligt, och att leva med oron att det ska komma nya lån och köpas nya varor i ens namn är något som ständigt hänger över en.

Försäkring mot ID-kapning

Det finns flera företag som säljer försäkringar mot ID-kapning. Men det är en sanning med modifikation. Det finns inget sätt för ett företag att skydda dig mot ID-kapning, utan det försäkringen gör att de hjälper dig när du väl blivit utsatt för bedrägeri.

Jobba förebyggande

Det enklaste och effektivaste är att lägga pengarna på att uppdatera brevlådan, att ta sig tid att se över sina lösenord, och på andra sätt skydda sina personuppgifter från bedragare.