Startups kan bli ny ”aktör” på bolånemarknaden

bolånDen som idag vill ta ett bolån har inte speciellt många aktörer att välja mellan. För bara 20 år sedan var det i stort sett enbart storbankerna som gav dessa stora lån och sedan dess har ett par nischbanker även börjat ta del av bolånekakan. Men jämfört med privatlån och inte minst microlån så är aktörerna extremt få.

Men kanske är detta på väg att förändras. Det är i alla fall vad Johan Lundberg (Riskkapitalföretaget NFT Ventures) tror.

NFT har under flera år investerat i låneverksamhet men då på mindre skala och inte med samma summor som krävs för att kunna erbjuda bolån. Bland annat har de investerat i Peer-to-Peer företaget ToBorrow, betaltjänsten Betalo samt investeringsföretaget Tessin (Låter privatpersoner investera i fastigheter).

Det är tre tjänster som idag utmanar de klassiska bankernas utbud. ToBorrow med ett helt nytt sätt att låna pengar, Betalo med en tjänst som gör att man kan betala fakturor med kreditkortet samt Tessin som öppnade upp monopolet för att investera i fastigheter. Ett monopol som länge ägts enbart av de som har riktigt stora summor att investera.

Men det finns fler vägar att gå menar Lundberg. I en intervju till Dagens Industri tar han bland annat upp lönekonton och sparkonton skulle kunna vara två vägar som startups och nischade företag skulle kunna satsa på och därmed utmana storbankerna. Eller varför inte just bolånemarknaden?

Han tror mycket väl att det kommer att komma nya aktörer på bolånemarknaden inom fem år. Företag som då inte nödvändigtvis måste ha hela kapitalet själv. Istället kan de ge ut bostadsobligationer som i sin tur finansierar bolånen. Det i sin tur skulle kunna sluta med att de företag som idag redan erbjuder låneförmedling (ex. Lendo) även skulle kunna börja låna ut bolån direkt. Därmed skulle bankerna tappa ännu mer mark mot nischade småföretag som specialiserar sig på en enda produkt.

Källa: Digital.di.se