Statens enorma stödpaket till företagare hjälper inte majoriteten av en miljon svenska små och mikroföretag 

Små och mikroföretag har blivit särskilt hårt drabbade av coronaviruset då Sveriges befolkning uppmanas att stanna hemma medan viruset härjar. Restauranger och butiker stängs igen medan kundbasen till sveriges småföretagare stannar hemma.

Regeringen gick nyligen ut med ett stödpaket till svenska näringslivet och den har minst sagt väckt förhoppningar från små och mikroföretag om att staten ska rädda dem ur den situationen många befinner sig in.

Sverigekontanter är däremot kritiska till hur en väsentlig del av stödpaketet kommer hjälpa små och mikroföretag.

Anstånd med att betala in skatt och arbetsgivaravgifter – vad gäller?

För den som inte vet är det nu möjligt för företag att skjuta upp att betala löneskatt och arbetsgivaravgifter i upp till 12 månader. Den här uppskjutningen är däremot inte alls gratis och företagaren som nyttjar anståndet kommer behöva betala tillbaka en siffra som motsvarar 6.6% ränta efter 12 månader.

Därför finns det risk att stödpaket inte kommer kunna hjälpa dig som småföretagare

Staten måste först godkänna ansökningen av avståndet och du måste ha tydliga motiveringar till just hur coronavirusets spridning har påverkat din försäljning, även då finns det tydliga villkor och åtgärder du ska ha tagit innan din ansökan beviljas.

Om ditt anståndsansökan godkänns innebär det i praktiken att du kan vänta med att betala in skatt och arbetsgivaravgifter i upp till 12 månader. Efter 12 månaders ska du betala tillbaka siffran du är skyldig staten + det som kommer motsvara 6.6% ränta.

Däremot finns det en kritisk villkor som sätter stopp för miljontals svenska småföretag.

Hjälper inte företag som har akutläge

Anståndet kommer enbart beviljas om staten bedömer det rimligt att den kommer få tillbaka pengarna. Anståndet kommer att inte beviljas till företag som hotas av konkurs.

Tyvärr är det här agerandet av staten alldeles för sent. De småföretagen och mikroföretagen som har drabbats allra hårdast av corona är redan konkurshotade. För dessa verksamheter handlar det om att försöka överleva så länge de kan. Det är högst sannolikt att den som egentligen behöver anståndet allra mest kommer inte bli beviljade och att pengarna hamnar hos företag som ändå hade klarat sig.

Fler oklarheter kring statens nödpaket

Läget för små och mikroföretag är hårdare än någonsin. Den svenska befolkningen uppmanas att stanna hemma, handeln är rekordlågt och det är reseförbud runtöver hela världen. Corona är långt ifrån över och landets småföretagare är redan hårt påfrestande.

I och med att det inte går säga just när Corona går över kan det vara extremt svårt att övertala staten att man kommer kunna betala tillbaka det här lånet.

Skulle du även ha svårt med att betala tillbaka skulden kommer du även likt en vanligt skatteskuld riskera att bli personlig skyldig till skulden.

Du som småföretagare hamnar i sitsen där du kanske behöver anståndet för att stabilisera din verksamhet, men att du måste stabilisera din verksamhet innan du kan beviljas anståndet.

Vad finns det för alternativ för sveriges små och mikroföretag som hotas av konkurs?

Som tur är finns det fler alternativ nuförtiden och det finns fler kreditgivare som kanske tror på dig även när staten inte skulle göra det.

Sverige Kontanters sökmotor och utförliga recensioner visar samtliga kreditgivare där vi dessutom skriver om för och nackdelar. Vi skriver även om saker du kanske inte tänkt på eller som är lätta att missa.
Sverige Kontanter gör att du lätt och nästan omedelbart kan hitta precis det lånet, på de villkoren du söker.

Jämför sveriges kreditgivare för företag här.

Fler alternativ för dig som driver enskild firma

Ett annat alternativ speciellt för dig som har en enskild firm, om du tror på dig själv och ditt företag, kan vara att du tar ett vanligt privatlån och sedan sätter in kapitalet i ditt företag. Vi rekommenderar dock att du gör det här som en sista åtgärd då det är riskabelt. Att göra så här innebär att du personligen kommer vara ansvarig till att betala tillbaka skulden.
Även när det gäller privatlån kan du använda dig utav Sverige Kontanters sökmotor för att välja just villkoren som passar dig och läsa all information med för och nackdelar du behöver.

Ska du ta ett lån vill vi att du kan göra det under de bästa möjliga förutsättningar.

Jämför privatlån nu.