Vad du kan göra ifall dina timmar på jobbet sänks

Timanställda över hela landet har blivit extremt hårt drabbade av den försämrade ekonomin orsakat av coronaviruset.

Expressen.se rapporterar om den största vågen av varsel sedan 2008 och alla tecken indikera på att läget håller på att försämras. Transportjättarna SAS och Stena Line har varslat 10 000 samt 950 anställda respektive och krog och hotellindustrin har också blivit särskilt hårt drabbade.

– Jag tror att det är väldigt många av dem som är varslade i dag som kommer att bli av med jobbet, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt, till radion.

Ingen A-kassa för sänkt arbetstid

För att göra läget ännu värre för tusentals svenskar över hela landet har A-kassan gått ut med att man inte rätt till a-kassa eller någon annan form av stöd om arbetsgivaren sänker ens arbetstid.

“Endast den som blir uppsagd och arbetslös på hel- eller deltid kan få ersättning, och då är det viktigt att man har varit medlem i a-kassan, enligt information från Akademikernas a-kassa.” 

Det här inlägget är riktad till dig vars arbetstimmar blivit kraftigt sänkta och vilka åtgärder du kan ta för att överleva vardagen medan du söker nya jobb.

Se över din ekonomi och skär ned på alla onödiga kostnader

Innan du kan börja göra eller ens tänka på annat bör du absolut ha stenkoll på varenda öre du har i utgifter.

I och med att din inkomst kraftigt och plötsligt sänks blir det svårt att fortsätta leva samma livsstil som du hittills är van vid.

Om du har sparpengar behöver du göra en nödbudget, du måste vara bergsäker på just hur länge du kan klara dig tills dina sparpengar tar slut. Det innebär att du måste gå igenom allt du har i autogiro och sedan säga upp allt du inte har bindningstid på.

Se upp för årliga betalningar

Att betala årsvis för, till exempel, försäkringen kommer oftast med stora rabatter, nackdelen är såklart att det är lätt att glömma när den stora faktura ska komma – och det är ännu lättare att glömma av det helt. Se till att ha pengar över, eller byt betalningsplan, så att den årliga fakturan inte kommer som en otrevlig överraskning.

Andra exempel på kostnader som är lätta att missa/inte tänka på: Slitage på bilen, bensin, frisörbesök, medlemsavgifter för sportföreningar, gymkort, busskort, parkering, restaurangbesök, helfabrikat mat, kläder, gåvor.

Förhandla ned eller återbetala höga skuldräntor

Har du lånat pengar behöver du antingen betala tillbaka så mycket du kan för att sänka dina månadskostnader eller använda dig utav en låneförmedlare för att sänka dina nuvarande räntor.

En låneförmedlare kommer kunna samla offert från flera kreditgivare för att jämföra ifall du kan få lägre ränta och förmånligare återbetalningsvillkor. De kan hjälpa dig med ditt nuvarande lån och flytta den till ett billigare alternativ.

Hos Sverigekontanter kan du även jämföra olika låneförmedlare så att du kan få bäst pris för att hjälpa dig ur den här ekonomiska situationen. Tjänsten är alltid gratis och du kan göra det på bara några sekunder. Inom 24 timmar har du svar på din ansökan.

Sänk dina kostnader inom 24 timmar

Beroende på hur höga dina skulder är kan ett enkelt knapptryck spara dig hundratals eller tusentals kronor varje månad.

Jämför låneförmedlare och sänk dina lånekostnader

Sök extrajobb

Rådet låter väldigt självklar och för många så är det inte bara att skaffa ett nytt jobb. Sanningen är att coronavirusets spridning är lika mycket ekonomisk kris som det är en hälsokris. Det finns dock ett par yrken som inte kräver utbildning som man alltid kan testa att söka jobb på. Till exempel, timvikarie inom vården eller förskolan, städning, cykelbud.

Men tyvärr, om du inte har kontakter på ett arbetsställe som söker personal redan kan det bli väldigt svårt. Varslingar ökas, företag stängs igen och tusentals människor hamnar i samma sits som du. För väldigt många människor är det ingen kortsiktig alternativ att bara skaffa ett nytt jobb.

Kan dröja flera veckor eller månader

Det kan vara aktuellt att tänka på och planera för mer kortsiktiga och drastiska åtgärden då även i en vanlig arbetsmarknad kan det dröja flera veckor eller månader att få ett nytt jobb. Därför kan det vara lite naivt och riskabelt att inte ta andra åtgärder och bara ta för givet att du kan enkelt få ett jobb.

Med detta sagt, du ska absolut inte ge upp att leta jobb. Sök efter jobb varje dag och ha en vana där du letar efter arbetsgivare och skickar iväg minst tre jobbansökningar om dagen.

Sälj  allt du inte behöver

Det är ingenting man vill göra, men är läget kritiskt och du desperat behöver pengarna snabbt kan du börja sälja allt som du kan överleva utan, saker som: Speldatorer,  gamla kläder (företag som sellpy köper dina kläder), skor, sportutrustning, barnleksaker, smycken, möbler och så vidare.

Det gäller verkligen att prioritera vad du vill behålla och vad du kan tänka dig leva utan. Ingen vill såklart sälja sina ägodelar men ibland har man inget extra val.
Ta privatlån

Att ta lån bör vara den absolut sista åtgärden och bör enbart tas om du redan förbrukat alla dina sparpengar, sålt allt som går att sälja, förhandlat ned dina befintliga skulder och läget är akut.

Ta ett Privatlån

Att ta lån bör vara den absolut sista åtgärden och bör enbart tas om du redan förbrukat alla dina sparpengar, sålt allt som går att sälja, förhandlat ned dina befintliga skulder och läget är akut.

Ska man tvingas till att ta ett lån kan man i alla fall göra det rätt, säkert och med de bästa villkoren som passar just dig. Att ta ett lån på dåliga villkor är det absolut sista du behöver just nu då det kan förstöra ditt ekonomi ännu mer.

Allt du behöver veta innan du tar ett privatlån

Sverigekontanter har samlat Sveriges största och kändaste kreditgivare och skrivit allt du behöver veta innan du fattar det här viktiga beslutet.

Visst är låg ränta viktigt? Men det är inte det enda du ska tänka på. I våra recensioner lyfter även fram andra punkter som man inte alltid tänker när de ska ta ett privatlån. Kanske vill du till exempel ha betalningsfria månader eller låneskydd?

Sverige Kontanter ser till att den som tar lån gör så under de bästa, säkraste och mest rättvisa villkoren som möjligt.

Jämför privat studielån