Vad är bilregistret och varför är det viktigt?

registerSäkerheten på vägarna är mycket viktig. Det finns många sätt att göra vägarna tryggare för alla som vistas i trafiken. Det kan röra sig om välplanerade vägar, hastighetsbegränsningar och mitträcken, men också saker som besiktningskrav och säkra fordon.

Något du själv kan göra för att öka säkerheten på vägarna är att teckna en bilförsäkring. Jämför försäkringar via tabellen nedan.

 

Offentliga uppgifter

I Sverige fanns tidigare något som hette bilregistret, men under tidigt 2000-tal bytte registret namn till vägtrafikregistret. Om du har ett körkort eller äger ett fordon så finns dina uppgifter i det offentliga vägtrafikregistret. Det låter kanske märkligt att dina uppgifter finns registrerade och synliga för vem som helst, men informationen hos vägtrafikregistret (VTR) går under offentlighetsprincipen. Eftersom VTR sköts av Transportstyrelsen, som i sin tur är statligt, är uppgifterna offentliga.

 

Vissa individer blandar ihop GDPR och offentlighetsprincipen, men de har egentligen ingenting med varandra att göra. Offentlighetsprincipen handlar om att var och en har rätt att ta del av allmänna handlingar. Dataskyddslagen, eller GDPR som den även kallas, hindrar inte detta, då den främst handlar om hur företag behandlar och hanterar personuppgifter.

 

Uppgifter i bilregisret

Nog om knepiga lagar. Du kan hitta dina, och andras uppgifter i VTR. Där kan du exempelvis se när din bil senast besiktigades och vilket tillverkningsår ditt fordon har. Det finns även flera andra uppgifter, om både ägare och fordon. I registret kan du hitta uppgifter om bland annat:

 

  • Trängselskatt
  • Parkeringsanmärkningar
  • Svenskregistrerade fordon
  • Tillstånd för yrkestrafik
  • Körkortsuppgifter för körkortshavare
  • LOB-anmälningar (Lag om omhändertagande av berusade personer. Sparas i två år.)

 

Du kan även hitta uppgifter om specifika fordon, bland annat genom att söka på registreringsnumret. Då kan du bland annat se:

 

  • Tillverkningsår
  • Fabrikat
  • Totalvikt
  • Motor- och bränsledata
  • Chassinummer
  • Om fordonet är stulet, hyrbil, leasing, eller köpt på kredit
  • Årsskatt
  • Senast godkända besiktning

 

Det finns med andra ord många matnyttiga uppgifter i bilregistret, som kan vara till nytta för såväl dig som andra.

 

För privatpersoner och andra aktörer

Du kan givetvis använda vägtrafikregistret som privatperson, men registret används även av bilhandlare, skrotar och försäkringsbolag. Många företag, myndigheter och organisationer som hanterar fordon behöver ha tillgång till bilregisret, och det är praktiskt att ha alla uppgifter samlade på samma ställe.

 

Många privatpersoner tar även en koll i registret innan de köper en begagnad bil. Där syns många relevanta uppgifter, och det är enkelt att kontrollera om säljaren är ärlig och sanningsenlig.

 

Även om Sverige ibland har speciella lagar och regler (exempelvis Systembolaget, spellagar och egna covidregler) finns det en motsvarighet till VTR i de flesta länderna i Europa. Det är helt enkelt viktigt att hålla reda på vilka fordon och förare som finns. I Finland heter motsvarigheten fordonsregistret.

 

Spännande kuriosa på köpet: hos Transportstyrelsen kan du se exempel på godkända registreringsdokument från olika EU-länder. Intressant att se hur de olika dokumenten skiljer sig åt och vilken information som står med. En aktivitet för en regnig dag, kanske?

Uppgifter om ditt fordon

Att äga ett fordon kan vara både toppen och botten. Det kan vara mycket praktiskt och även öppna nya dörrar i livet, samtidigt som det kan kännas krångligt och oöverskådligt med skatter, besiktning, registrering och försäkring. Oavsett om du älskar din bil eller mest tycker att den ger dig huvudbry är det viktigt att du tar hand om den för att ni ska få vistas på vägarna.

 

Att besikta ditt fordon är inte bara viktigt, det är ett måste. Det är ditt ansvar att ditt fordon blir besiktigat i tid, och Transportstyrelsen kommer inte att påminna dig eller skicka ut brev om att det snart är dags. Din årliga besiktning kan rädda liv, så väl som din plånbok. Att fel upptäcks i tid gör att du kan åtgärda dem innan något allvarligt händer och innan de riktigt stora kostnaderna uppstår.

 

Om du har flera fordon kan det vara knepigt att hålla reda på när de ska besiktigas, speciellt eftersom den gamla regeln kring registreringsskyltens sista siffra inte längre stämmer. Då är det smidigt att dina uppgifter sparats i vägtrafikregistret. Du behöver alltså inte själv skriva ner datumet när du senast besiktigade din bil.

 

Du kan se alla uppgifter, inklusive besiktning, direkt på Transportstyrelsens hemsida, eller via appen Mina fordon. Smidigt och bekvämt, så att både du och dina medtrafikanter kan färdas tryggt på vägarna.