Ökningen av bolån har dämpats något efter att amorteringskravet infördes sommaren 2016. Målet med amorteringskravet var just att minska den allmänna låneviljan. Ytterligare ett sätt att minska lånandet är det lagförslag som ligger för ”högkostnadskrediter” (smslån).
Någon insats för att begränsa privatlånen har däremot inte skett och något lagförslag ligger inte heller för att minska utlåningen av dessa lån. En låneform som ökat kraftigt senaste åren och som även ligger bakom ett stort antal betalningsförelägganden.
En orsak till att antalet privatlån har ökat är de begränsningar som satts upp kring bolånen. För några år sedan infördes krav på att bostäderna inte fick vara belånade till mer än 85%. För att finansiera handpenningen tar allt fler privatlån. Detta vittnar flera mäklare om och Finansinspektionen är även oroad över det ökade intresset för privatlån. Bara i december 2016 ökade summan på privatlånen med 5,8% och i januari 2017 var ökningen 6,6%.
Fler till Kronofogden
Faran med allt fler privatlån är att fler blir överbelånade och inte klarar av att betala sina skulder. Det visar sig även i statistik från Kronofogden. År 2016 skickades 27 000 ärenden till Kronofogden – bara av Collector Bank. Det är dubbelt så många som året innan. Enligt SvD Näringsliv sticker just Collector Bank och Resurs Bank ut i mängden. Detta genom att de ”öst in ansökningar om betalningsföreläggande hos Kronofogden”.
Hur många betalningsföreläggande som andra banker skickat in framgår inte av artikeln vilket gör det lite svårt att sätta i ett perspektiv. Men även Per Nordkvist, Finansinspektionen, anser att summan är hög.
”Man kan konstatera att 27 000 ärenden är väldigt många ärenden” säger han till Svd Näringsliv utan att för den skull gå in på ett enskilt ärende.
Detta antal kan ställas i perspektiv mot de starkt kritiserade snabblånen. År 2015 lämnade samtliga företag i branschen in totalt 65.395 betalningsförelägganden för lån på upp till 15.000kr (Kronofogdens gräns för att kallas snabblån). Antalet betalningsförelägganden via en enda aktör inom privatlån (Collector) år 2016 motsvarade alltså ca 40% av hela smslånebranschens betalningsföreläggande året innan.
Någon siffra på hur många totalt som kommer till Kronofogden på grund av obetalda privatlån presenterade inte SvD i sin granskning.
Granskning börjar
För två år sedan tillsatte man en utredning för att utreda möjligheten att begränsa snabblånen (högkostnadskrediterna). Men privatlånen är betydligt större och kan skapa större skulder som därmed lever kvar under lång tid för den som har svårt att betala.
”Det är ett naturligt steg att öka vårt fokus till de intressanta blancolånen” fortsätter Nordkvist och tillägger att ”Vi strävar efter att hitta de bolag vi anser vara mest riskfyllda och sedan gå vidare med de bolagen”.
Granskas av SvD
I en längre artikelserie har SvD granskat den ökade utlåningen av privatlån från nischbanker. Det har döpt serien till ”Nischbankernas framfart” och har bland annat publicerat artiklar som:
Blancolånen rusar – nu granskar FI bankerna
Småbankernas frestande lån – cynism i renaste form
Kraftig ökning av riskfyllda lån utan säkerhet
Deras granskning visar att ökningen av privatlån främst kan hittas hos så kallade nischbanker. Kanske kommer även FI nu fokusera mer på dessa lån när det visat sig att de ökat kraftigt senaste åren.