Akut lån trots Kronofogden

Det är inte ovanligt att hamna hos Kronofogden på grund av en eller flera obetalda räkningar. Varje år går ett stort antal ärenden vidare från inkassobolag och andra aktörer till Kronofogden. Att inte betala sina räkningar i tid kan ha flera orsaker. Ibland är det rent slarv om ligger bakom, andra gånger är det bristande betalningsförmåga. Oavsett vilket är det vanligt att inte vilja skylta med att man hamnat hos Kronofogden. Dålig ekonomi och/eller svårigheter att hantera pengar är ofta förknippat med viss skam.

 

För dig som har blivit registrerad hos Kronofogden kan det vara skönt att veta att du inte är ensam. Betydligt fler människor än vad du kanske tror har någon gång i livet haft med Kronofogden att göra. Det är viktigt att veta att en betalningsanmärkning visserligen kan få konsekvenser för din förmåga att till exempel ta lån eller handla på faktura, men tas bort ur Kronofogdens register efter tre år för dig som är privatperson. En betalningsanmärkning hos Kronofogden kommer alltså inte följa med dig hela livet.

 

Det finns vissa långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning hos Kronofogden. Det bästa är dock att försöka betala av sina skulder, och vänta ut sina anmärkningar, innan man ansöker om ett nytt lån.

Kan man låna pengar för att lösa sin skuld hos Kronofogden?

När du befinner dig i en situation där en räkning förfallit och hamnat hos Kronofogden, behöver du göra vad du kan för att betala den så snart som möjligt. I detta läge väljer vissa att ta ett nytt lån för att kunna betala skulden. Det kan vara möjligt i vissa fall, särskilt för den som inte fått mer än en eller kanske två prickar hos Kronofogden.

 

Det är dock mycket viktigt att vara medveten om att ett nytt lån inte alltid löser problemet, utan i längden kan förvärra situationen. Om du i dagsläget inte har råd att betala räkningen hos Kronofogden, finns risken att du inte heller kommer kunna sköta dina avbetalningar på ditt nya lån. Det kan alltså vara möjligt att låna pengar för att betala en förfallen räkning, men de flesta experter på privatekonomi skulle inte rekommendera det.

Besök Axo Finans

 

När det verkligen krisar – akut lån

Alla människor, inklusive de som har betalningsanmärkning hos Kronofogden, hamna i akuta situationer som måste lösas snabbt. Om ett kylskåp plötsligt går sönder hemma hos en barnfamilj, är det självklart att det på något sätt måste införskaffas ett nytt. Med små ekonomiska marginaler kan ett akut lån vara enda lösningen på problemet.

 

En eller flera betalningsanmärkningar hos Kronofogden kan dock innebära att du automatiskt får avslag på dina ansökningar om lån. Generellt sett godkänner ingen av de banker som brukar kallas för “storbanker” att godkänna din låneansökan om du har ett pågående betalningsföreläggande hos Kronofogden.

 

Befinner du dig i en akut situation är det dock viktigt att du undersöker möjligheten till ett traditionellt lån hos en vanlig bank först, eftersom du där kommer ha störst möjlighet att få lån till lägre ränta. Du bör kontakta din bankman för rådgivning. Till exempel skulle situationen kunna lösas genom en borgenär, det vill säga att någon annan skriver under på ansvaret för lånet i det fall du inte skulle sköta dina avbetalningar.

Läs om omstartslån

OBS, försök i första hand betala av skulden utan att ta nya lån.

 

Långivare som godkänner lån trots betalningsanmärkning

På marknaden för privata långivare finns aktörer som annonserar om att du kan få låna pengar trots att du hamnat hos Kronofogden. När du vänder dig till någon av dem är det viktigt att noggrant undersöka vilken typ av lån du tecknar dig för. Till exempel har sms-lån generellt mycket höga räntesatser, och kan visa sig svåra att betala tillbaka.

 

Det finns en typ av lån som kan vara av extra intresse för dig som vill lösa din skuld hos Kronofogden. Omstartslån (också kallat nystartslån) är en lånetyp som är direkt utvecklat för att lösa befintliga skulder och baka samman mindre skulder till ett nytt lån. Denna typ av lån riktas ofta specifikt till dig som har betalningsanmärkning hos Kronofogden. När du blivit godkänd för ett omstartslån är det dock mycket viktigt att du sköter dina kommande betalningar, då Även ett sådant riskerar att gå till Kronofogden om betalning uteblir.