Bankerna kräver att du inte ha betalningsanmärkning – men har det själv

De allra flesta kreditgivare, som erbjuder privatlån, beviljar inte lån om personen som ansöker om lånet har betalningsanmärkning. Detta eftersom en betalningsanmärkning anses vara ett bevis på att personen inte klarar av att hantera sin personliga ekonomi på ett tillförlitligt sätt.

Det finns dock somliga långivare som erbjuder privatlån trots att man har en betalningsanmärkning. Jämför långivare nedan och se vilka villkor som gäller.

Även hos de kreditbolag som godkänner betalningsanmärkning är synen att personer med betalningsanmärkning har lägre kreditvärdighet. I detta fall speglar detta sig istället genom betydligt högre räntor. Hos Blue Step är räntan ca 25% på privatlån till personer med denna anmärkning.

Att alla kan göra misstag och få betalningsanmärkning av ren otur tar man inte hänsyn till. Så fort en person fått en enda anmärkning så säger de flesta kreditgivarna direkt nej till låneansökan. Detta trots att de själva har betalningsanmärkningar…

När Svenska Dagbladet genomförde egna kreditupplysningar på storbankerna visade det sig nämligen att det fanns flera betalningsanmärkningar på dem. Uppenbarligen ställer de högre krav på sina kunder än vad de ställer på sig själva i vissa frågor.

Både Swedbank och SEB har, enligt SvD, betalningsanmärkningar. Bara Swedbank har dragit på sig fem stycken det senaste året. Det handlar då om exempelvis obetalda trängselavgifter. Inte några större summor alltså men fakturor som av någon anledning inte blivit betalda och som till sist har gått till Kronofogden.

När SvD kontaktade Swedbank så erkände de dessa obetalda summor men menade att det är ”det borde inte fungera som avskräckande för våra långivare”. Detta eftersom det totalt var 3984kr i skulder.

Men ser man på helheten ser det ännu sämre ut för Swedbank. Enligt den research som tidningen gjort har hela 33 företag gått till Kronofogden under de senaste två åren. Detta för att kräva in sammanlagt ca 2 miljoner från banken.

seb smårutaSEB och osäkerheten

SEB har mindre skulder vilka rör sig om ca 20.000kr. Det är extremt små summor med tanke på företagets omsättning men trots allt har banken de betalningsanmärkningar som de kräver att deras låntagare inte får ha.

Anna Helsen, som är presschef på SEB, säger till SvD att en betalningsanmärkning inte nödvändigtvis behöver stoppa möjligheten att få lån hos dem. Hon säger att de tar hänsyn till en helhetsbild av ett företags eller en privatpersons ekonomi. Därmed skulle de ha en viss förlåtelse för små misstag.

Men ser man på hemsidan så är det inte samma information som Helsen ger. Under ”Enkla lånet”, som är SEB:s privatlån står det att låntagaren ”är över 18 år och saknar betalningsanmärkningar”. Här framkommer inte att möjligheten finns.

 Fakta – Så kontrollerar du dina betalningsanmärkningar

De flesta vet om de har fått en betalningsanmärkning eller inte. Det är knappast något som går obemärkt förbi då det påverkar den personliga ekonomin så tydligt. Men i och med att anmärkningen ligger kvar flera år är det inte alltid lätt att veta om det finns en aktiv anmärkning eller inte. Det finns två enkla vägar att kontrollera detta.

SolventiaSolventia är en tjänst som snabbt visar all information som ingår i en kreditupplysning. Man tar helt enkelt en ”kreditupplysning på sig själv”. Därmed får man information om betalningsanmärkningar, kreditvärdighet, fastighetsinnehav, inkomst m.m. Tjänsten kostar 150kr per gång och kan beställas via Solventia.se

Tink – Tink är en snabbt växande gratisapp. Målet med appen är att underlätta den personliga ekonomin genom ett flertal olika tjänster. En tjänst är ID-Koll. Den visar nästan identiskt samma information som en kreditupplysning. Men är helt gratis. Appen kan laddas hem via GooglePlay.